Dagens rett
Dette er favoritten når Ole Martin Alfsen ber venner på middag

Dette er favoritten når Ole Martin Alfsen ber venner på middag

Kokken du kjenner fra tv-ruta, Ole Martin Alfsen, er ute med ny kokebok og den er en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.
Aase E. Jacobsen
12 November 2016 - 02:00

At Ole Martin Alfsen ikke bare liker vin, men også godt øl er ingen hemmelighet. Når han inviterer de han selv kaller mannemat, er det øl både i gryta og glasset. 

 Men denne retten smaker helt topp også som søndagsmiddag med hele familien, små som store, rundt bordet. Smaksrikdom er ved siden av grundighet, kjennetegnet på de mange oppskriftene i denne omfangsrike kokeboka som feirer det å dele gleden rundt matbordet. 

Det er også grunnen til at den er valgt ut som en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016. 

 

Juryens begrunnelse for at Vennemiddag er en av finalistene:

«Ole Martin Alfsen er ikke bare en glimrende kokk, men også en god pedagog. Denne gang vil han at leserne skal senke skuldrene og invitere spisestuen full av gjester. Forfatteren byr på en bukett varierte oppskrifter, og er i tillegg raus med de smarte tipsene som redder deg gjennom dobbeltrollen som kjøkkensjef og vert. Alt pakket inn i et oversiktlig design med lekker fargebruk og fine detaljer.»

Årets kokebokjury:

  • Kjartan Skjelde, kokk, dommer i MasterChef og fjorårsfinalist
  • Stein Øvre, designer i Creuna
  • Per A. Borglund, matbladredaktør og innehaver av Norges største kokeboksamling
  • Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
  • Camilla Tvedt, kategorisjef, Norli Bokhandel
  • Janneken Øverland, tidligere forlagsredaktør i Gyldendal og De Norske Bokklubbene
  • Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent 

Det er niende gang denne kåringen finner sted. I år som før er den i regi av Apéritif i samarbeid med Norli. 

Her bestiller du dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis.

Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré

Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré

Fremgangsmåte

Skjær av overflødige sener og fett fra kjakene, eller be slakteren om å preparere dem helt ferdig. Da trenger du omtrent 1 kilo rensete kjaker.

Krydre kjakene med salt og pepper før du vender dem i melet og bruner dem i smør og olje. Når de er brune på begge sider, skal de over i en jerngryte. Hell over ølet så det nesten dekker. Kok opp, legg på lokk, og skru ned varmen så kjakene småkoker videre. Sett ovnen på 150 grader.

Skrell løkene, og del dem i to på tvers. Legg dem med snittsiden ned i stekepannen du har brukt. Stek på litt over middels varme til de er skikkelig brune i snittet. Legg dem så sammen med hvitløk, krydder og urter i gryta med kjøttet. Kok ut pannen, og hell sjyen i gryta. Legg lokk på, sett det hele i ovnen, og la det småkoke videre til kjakene er møre. Dette kan ta 4–5 timer. Det er seige saker!

Sjekk innimellom ved å løfte opp en kjake, og pirk i den med en gaffel for å se om den er mør.

Tilsett vann eller kraft i gryta underveis om det skulle fordampe mye væske.

Når kjakene er møre, løftes de over på et fat. Sil sausen over i en ny kjele, kok inn til ønsket konsistens, og legg kjakene tilbake i sausen.

Varm dem opp før servering. Smak til sausen med salt, pepper, sitronsaft og eventuelt litt brunt sukker om du vil runde av smaken.

Server med potetpuré, grønn salat eller bakte røtter med ingefær. Noen pickles eller syltete løk smaker også godt til, og noen vil kanskje ha dijonsennep.

Tips1:
Kjakene kan med fordel kokes en dag eller to i forveien.

Tips2:
Litt sherry- eller rødvinseddik som tilsettes sammen med ølet fra starten, sørger også for en fint integrert syre i retten.

Tips3:
Tilsett ristet sopp i gryta rett før siste oppkok. Du kan også koke denne sausen med noen røtter, det gir en fin sødme og ekstra smak. 

Drikketips:
Her er det veldig lurt å servere det samme ølet i glasset som du har brukt til å koke kjakene. Da får du et fint ekko, og strukturen vil ofte harmonere godt. Det er litt rart å servere vin, til en gryterett kokt med øl, men om du ønsker vin, vil en rik, saftig, fruktig og sødmefull rødvin med lite kanter fungere.

Oppskriften er hentet fra Ole Martin Alfsens kokebok Vennemiddag - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2016.

Flere oppskrifter laget av Ole Martin Alfsen

Ole Martin Alfsens ølkokte oksekjaker med potetpuré

Ole Martin Alfsens brokkolisalat

Ole Martin Alfsens uer i italiensk drakt

Ole Martin Alfsens braiserte breiflabb med safranrisotto

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Ole Martin Alfsen

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her