Dagens rett

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Hvem har sagt at helgekosen må være med sjømat eller kjøtt?

Hvem har sagt at helgekosen må være med sjømat eller kjøtt?

De har åpenbart ikke prøvd disse deilige munnfullene. Best av alt er at du har det meste av ingredienser i huset, eller i hvert fall rett utenfor.
Aase E. Jacobsen
02 Mai 2020 - 01:03

Frityrstekte boller lages av de tørkede gule ertene som står innerst i skapet - eller av en boks med kikerter. Det er ikke uventet den klassiske vegetarretten falafel fra Midtøsten som er inspirasjonen til denne retten, sammen med alt det grønne spiselige som spretter opp overalt. Men alt kan ikke spises, så velg det du er trygg på som skudd av nesle, løkurt eller skvallerkål. Her er en kjapp innføring:

Skvallerkål vokser tett i tett og er lett å kjenne igjen. 
Løkurt heter garlic mustard på engelsk og det forteller en del om smaken. Bruk de unge skuddene til salat, og når veksten blomstrer, kan blomstene brukes som smakstilsetning.
Nesle plukkes som skudd og kan brukes i mange retter, særlig varme.

Se våre oppskrifter med nesle

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Frityrboller med mais, aioli og vårlig pure

Fremgangsmåte

Vann ut ertene over natta og la koke i 40 minutter til møre. Hell i dørslag og la dryppe godt av.

Tips:
Du kan også bruke 1 boks ferdigkokte (kik)erter. Husk å skylle og tørke godt. 

Ha erter i food processoren sammen med løk, hvitløk, persille, egg, sitronsaft og sitronskall samt krydder. Kjør til jevn pure. Tilsett litt olivenolje hvis det ikke er nok fuktighet til at den går rundt. 

Ta massen over i en bolle og bland med brødsmuler (knust tørket brød) eller 2-2,5 dl griljermel. Du skal få en fast, men ikke for tørr masse.

Form små boller og legg på bakepapir.

Varm opp oljen til 180 grader og frityrstek bollene i porsjoner, ikke for mange av gangen. De skal være pent lys brune og flyter opp når de er ferdig stekt. Men ikke vent for lenge. Legg på tørkepapir og hold varme.

Pure:
Kok opp fløte og løk. La koke i 5 minutter. Ha spinat i en blender. Hell over fløten og kjør til skummende pure. Smak til med salt og pepper. Sil. 

Tips:
Om du bruker vårgrønt fra naturen (som nesle, løkurt eller skvallerkål), blansjerer du dem raskt i kokende vann, og avkjøler i iskaldt vann før du har dem i blenderen. 

Mais-miks:
Kok maiskolbe, avkjøl og skjær av kornene. Om du bruker boksmais, skyll godt. 

Varm olje i en panne og stek hvitløk og sjalottløk mykt. Tilsett mais og chili etter et par minutter. Og til slutt nøttene. 

Lag aioli - her finner du flere oppskrifter

Servering:
Smør pure på tallerkenene, legg på aioli, fordel mais-miksen oppå og topp med ertebollene, pynt med koriander.

Tips:
Hvis du tørker vårgrønt i ovnen og knuser det til fint pulver, er det utmerket pynt til å drysse over retten.

Her finner du mange oppskrifter med mais

Mexico er maisens vugge

Her finner du flere spennende retter fra Mexico

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her