DAGENS RETT: Saltbakt havabbor med sjøgress-beurre blanc

Dagens rett Saltbakt havabbor med sjøgress-beurre blanc

(Bilde: -lvinst-)

Gjør som i Frankrike, bak fisken med salt. Det smaker himmelsk

Ikke er det komplisert heller, for jobben gjøres i stekeovnen. Imens kan du lage sausen som blir kronen på verket.

Denne klassikeren har jeg spist mange ganger i Bretagne og på den franske vestkysten hvor det beste franske havsaltet (fleur de sel) kommer fra.

Les om hvordan franskmennene henter ut saltet

Også i Norge lages det nå salt 

Under et tykt lag med salt godgjør fisken seg og all den deilige smaken beholdes under fiskeskinnet. Selvsagt er det litt jobb med å rense den etter, men du blir så rikelig belønnet med god smak at det verdiger du ikke en tanke etterpå.

I Bretagne er det vanlig å servere en smørsaus, såkalt beurre blanc, med salturt som heter salicorne på fransk og samphire eller glasswort på engelsk. Får du tak i den, blir sausen ekstra god. Jeg har selv plukket salturt i fjæra i Nord-Norge så den er ikke mer eksotisk enn som så. Men den trives i ekstra salt leire, derfor må du vite hovr du skal lete etter den. Alternativet er å bruke sjøgress, enten tørket eller fersk. 

Til en slik rett er det nesten påbudt å servere muscadet, vintypen som er like hjemmehørende i Nantes-området som denne retten.

Les mer om muscadet her

Men du kan også gå for en karaktersterk chablis. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bestill dagens rett som e-post

Saltbakt havabbor med sjøgress-beurre blanc

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

1 stk
stor havabbor (helst linefisket) på ca 800 g
Sjøgress-beurre blanc

Fremgangsmåte

Abboren:
Rens havabboren for innmat og blod. Fyll buken med urtene og noen omdreininger med pepperkverna.

Hell et lag på 3 cm grovsalt i e

n bakk eller en ildfast form tilpasset ovnen. Legg fisken oppå og dekk med et 2 cm tykt lag med grovsalt. Klapp saltet godt sammen rundt fisken og væt saltpakken med en sprayflaske fylt med vann. Sett i oven ved 250 grader i 30 minutter.

Løft av saltlokket fra siden. Løft ut fisken eller ta filetene direkte ut fra saltformen. Server med sjøgress-beurre blanc, eventuelt en beurre blanc tilsmakt med eksempelvis gressløk.

Sjøgress-beurre blanc:
Kok opp vann og blansjer sjøgresset halvannet minutt. Hell av vannet og ha sjøgresset i iskaldt vann for å beholde grønnfargen. Ta opp og tørk av. Grovhakk sjøgresset og legg til side. 
 
Finhakk sjalottløken. Ha den i en kasserolle sammen med eddik og vin. Reduser til nesten all væsken er fordampet. Skru ned varmen og tilsett smøret i små terninger mens du rører jevnt og trutt med en metallvisp. Ha i sjøgresset. Smak til med salt og pepper.
 
 
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen