DAGENS RETT: Pot au feu

Dagens rett Pot au feu

(lenazap)

I dag er det feitetirsdag - det feires med en fransk kraftsuppe

Mardi gras er fransk for feitetirsdag og er i gården spares det ikke på godsakene når denne dagen skal markeres. Som det også var tradisjon for her til lands for i alle fall en generasjon siden.

Feitetirsdag er dagen før askeonsdag som er første dag i fasten - carnival - som betyr farvel til kjøttet eller mindre kjøtt. Derfor slo man på stortromma og festet intenst før det var slutt på moroa, noe som vi fortsatt kan se restene av i latinske/katolske land.  Tradisjonen stammer fra tidligere og mer religiøse tider. Den gangen kjøtt var sjeldnere kost enn i dag, og ikke minst var dette siste dagen kjøtt ble servert før fasten var over. Etter det var kjøtt bare en ukentlig foreteelse, eller ikke overhodet, litt avhengig av hvor ortodoks den fastende var.

Pot au feu er en fransk klassiker som trenger noen timer på kokeplaten. Men den er verd å vente på. Mens du venter kan du spille høy musikk og lage ditt karnevalopptog gjennom stua. Bare et forslag. Eller lage en kjappere variant av det fete.

Andre gode oppskrifter på litt raskere gryter finner du her

Bestill dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Pot au Feu

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

0.5 stk
1 stk
1 stk
persillestilk
3 l

Fremgangsmåte

Vask, skrell og rens alle grønnsakene bortsett fra løken og skjær alt i terninger/skiver på ca 3x3 cm.

Stikk nellikspikrene i løken. Kok opp vann i en stor gryte. Ha i de oppkuttede grønnsakene samt løken.

Ha i kjøttet som er skåret i terninger a 5x5 cm. Eventuelle beinbiter skal også med. Ha oppi margbeinene. Bind sammen urtene eller legg dem i gryta. Kok opp og skum av. La småkoke/trekke i 2,5 timer. Den siste timen kan du tilsette endivesalat om du ønsker å ha det med.

Skum av underveis. Smak til med salt og pepper. Server varm med flatbrød eller landbrød. 

Tips:
Får du ikke tak i margbein, kan du velge storfekjøtt med bein. Beregn da litt mer.

Sendt inn av

Foto: lenazap

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Til toppen