Dagens rett

Kentucky Hot Brown Sandwich

Dagen derpå blir bedre med dette i magen

Dagen derpå blir bedre med dette i magen

Dessuten får du brukt opp rester fra 17. mai-feiringen. Her er det bare å lesse på, i dag er "mer er mer" som gjelder.
16 Mai 2025 - 23:15

Selv om årets 17. maifering ble annerledes enn i et normalår, kanskje sågar veldig rolig, er det lov å være litt sliten i dag. Og ingenting smaker bedre en combowmat som dette på en dag som denne. 

Av navnet er det lett å gjette seg til opprinnelsen, og ja, det er en amerikansk klassiker, som første gang ble laget på Brown Hotel i Lousville, Kentucky, i 1926. Som en vri på welsh rarebit, eller croque monsieur (ostesmørbrød på fransk) og i årene etter har den fått utallige etterligninger. I dag serveres det sågar en vegetarisk utgave på hotellet som selger noe slikt som minst 1000 sandwicher i uka.

Navnet til tross, originalen har ingen hotte ingredienser, hot betyr at den er rykende varm. Og så gjør den veldig godt i magen - ja, hele kroppen faktisk.

Kentucky Hot Brown Sandwich

Kentucky Hot Brown Sandwich

Fremgangsmåte

  1. Ostesaus:
    Smelt smør i en kjele. Rør inn hvetemel og la koke inn et par minutter under konstant omrøring. Tilsett kraft og melk litt etter litt. Smak til med salt og pepper og la småkoke i minst 5 minutter mens du rører. Sausen skal bli tykk. Ha i ost og rør til jevn og til osten har smeltet.
  2. Sandwich:
    Fordel brødskivene på et stekebrett. Legg kyllingkjøtt oppå. Dryss paprika over. Hell ostesausen over og topp med tomatskiver og baconskiver.
  3. Sett inn i ovnen ved 200 grader i 10 minutter eller til baconskivene er sprø og ostesausen begynner å ta farge.
  4. Dryss over persille og server.

Tips:
Du kan godt steke bacon- og brødskivene på forhånd. 

Tips:
I originalen er det kalkunkjøtt. Du kan godt bruke pecorino i stedet for parmesan  det gir enda mer smak. Og hvis du vil ha den hot-hot, bruk sterkt paprikapulver eller en type hot sauce.

Her kan du forsyne deg av veldig mange oppskrifter på sandwich

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her