Dagens rett

Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Foto: (Synøve Dreyer)

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.
07 Desember 2024 - 01:00

Jordskokk og blåskjell har det til felles at de gjør vinteren levelig.  Jordskokkens myke konsistens og blåskjellenes assosiasjoner til sommer på den ene siden og selvfølgelig at kvaliteten er på topp når det er som kaldest. 

Her kan du lære mer om jordskokk

Jordskokk er en delikatesse vi bør bruke mer av, gjerne som tilbehør siden den er ganske så eksklusiv. 

Se våre andre oppskrifter med jordskokk

Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Fremgangsmåte

  1. Skrubb blåskjellene og kontroller at de er tett lukket eller lukker seg når du kakker på dem.
  2. Kast skjell som ikke lukker seg.
  3. Finhakk hvitløk og sjalottløk, og surr blank i rapsolje i en kasserolle.
  4. Tilsett blåskjell, hvitvin og vann, og damp under lokk i 3-4 minutter.
  5. Rist på kasserollen så de skjellene som ligger nederst kommer opp.
  6. Damp videre i 3-4 minutter til blåskjellene har åpnet seg. Kast skjellene som ikke har åpnet seg etter damping.
  7. Sil blåskjellkraften og ha den i en skål, og rens blåskjellene. 
  8. Jordskokksuppe:
    Skrell og skjær jordskokk i store terninger, og grovhakk sjalottløk.
  9. Fres jordskokk og sjalottløk kjapt i olivenolje.
  10. Tilsett grønnsaksbuljong og kraft fra blåskjellene, og la det koke til jordskokken er mør, ca. 10 minutter.
  11. Tips: Du kan godt lage denne suppen med skalldyrkraft fra fryseren eller butikken. Beregn da 3 dl kraft.
  12. Sil ut halvparten av kraften og sett den til side i en skål, og mos jordskokk og sjalottløk med en stavmikser.
  13. Rør inn kremfløte og og spe på med kraft til ønskelig tykkelse på suppen.
  14. Smak til med salt, pepper og kajennepepper.
  15. Gi suppen et raskt oppkok, og ha i blåskjellene rett før servering.
  16. Server blåskjellsuppe med brød og sitronbåter. Dryss gjerne basilikum over hvis du har.

Tips: Du kan spare noen av skjellene og bruke dem som pynt i suppen ved servering.

Her kan du lære mer om jordskokk

Jordskokk er en delikatesse vi bør bruke mer av, gjerne som tilbehør siden den er ganske så eksklusiv. 

Se våre andre oppskrifter med jordskokk

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken
Ukens drink

Miks en tropisk paradisstrand med denne drinken

Denne herlig leskende og tikiinspirerte drinken med masse tropisk smak og rom, får deg til å drømme om et varmere sted enn Norge i oktober.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her