iStock-490774838

Dagens rett Posteier med soppfyll

iStock-490774838 (Atide)

Javisst kan du spise postei til middag

Vi snakker ikke om leverpostei, men om små bakverk fylt med sopp eller annet godt slik de gjør det hos våre naboer i øst.

Pirog er den mest typiske formen for fylt bakverk i deler av samisk kultur, Finland, Russland og Baltikum. Vi snakker om en gjærdeig som fylles med enten salt eller søtt. Ofte er det rug i melblandingen. I denne oppskriften er det hvetemel. Men du kan godt bruke 50/50 hvete- og rugmel for mer smak. Eller du kan like godt lage posteiene med teredeig (uten gjær) om du heller vil det. 

Og soppfyllet kan varieres etter hva du har tilgang på, egenplukket sopp eller sjampinjong fra butikken. 

Disse håndfullene kan serveres som en del av et koldtbord eller som hovedingrediens i et måltid. Da trenger du bare en frisk salat ved siden av.

Se våre andre oppskrifter på piroger

Skaff deg dagens rett som e-post - det er selvfølgelig gratis. 

Posteier med soppfyll

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Tertedeig:
200 g
1 dl
1 ts
Pirogdeig:
15 g
1.5 dl
0.5 ts
0.5 ts
1 stk
1 ss
Suppfyll:
5 stk
skinke, lettrøkt
150 g
2 ss
3 dl
stk
1 ss
persille, hakket

Fremgangsmåte

Tertedeigen:
Den må tilberedes på et kjølig sted og med kalde arbeidsredskaper. Bland mel, vann og eddik til en smidig deig. Kjevle den ut på godt strødd bakebord. Dekk halvdelen av deigflaten med tynne smørskiver og brett den andre halvdelen over. Kjevl deigen ut på nytt og gjenta operasjonen en del ganger, men sørg for at deigen får hvile mellom omgangene, især hvis smøret er litt for bløtt og kan tyte ut. Kjevl til slutt deigen til en ganske tynn leiv. Stikk ut fem bunner med diameter på ca 6 cm og fem ringer, ½ cm brede og med diameter på ca 5 cm. Kjevl ut deigrestene og lag ytterligere fem ringer.

Legg bunnene på en smurt stekeplate og pensle dem med eggeplomme. Kleb to ringer oppå hver av bunnene (bruk eggeplomme) og pensle med egg på toppen. Sørg for at egget ikke renner ned på sidene, for det vil eventuelt kunne hemme hevingen av posteiene. Stek posteiene i ca 10 minutter ved 250 C. La dem stå til avkjøling, udekket, på en rist.

Pirogdeigen:
Hell melet ut på bakebordet og lag en grop i midten av haugen. Rør ut gjæren i lunkent vann, bland den med pisket eg og smeltet, lett avkjølt smør og hell blandingen opp i gropen i melet. Tilsett salt og sukker. Kna det hele sammen med resten av vannet til en smidig deig. Dekk deigen til og la den stå til heving ca 1 time.

Kjevl ut deigen til ca 1 cm tykk plate og stikk ut sirkler på ca 12 cm i diameter. Disse klebes utvendig på små smurte kakeformer. Deigen pensles med resten av det piskede egget. Posteiene stekes deretter 8-10 minutter ved 250 C. La dem avkjøles før de blir løsnet fra formene.

Soppfyllet:
Legg en skive skinke i bunnen på hver postei. Gjør soppen i stand, hakk den grovt og brun den noen minutter i smøret under lett omrøring. Strø melet over og spe med melk. La blandingen surre 5 minutter på svak varme. Smak den så til med krydder. Fyll posteiene med soppstuing og dryss litt strøkavring over. Sett posteiene i stekeovnen ved 250 grader. Når strøkavringen begynner å bli gyllen, er posteiene ferdige. Det tar bare noen få minutter. Dryss eventuelt over med hakket persille til slutt.

Flere oppskrifter på deilige posteier

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Atide

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen