DAGENS RETT: Risotto med vårgrønnsaker

Dagens rett Risotto med vårgrønnsaker

Med denne risottoen gjør du ekstra stas på aspargesen mens den er på sitt beste

Risotto er en rett mange er unødig engstelig for. Det er nemlig en rimelig enkel og rask hverdagsrett. Følg tipsene våre nedenfor og se at du har perfekt risotto på under 20 minutter.

Aspargessesongen er endelig over oss, og det er svært få ting som smaker så himmelsk som deilig norsk asparges på silkemyk risotto. Risotto tar omtrent 20 minutter å tilberede fra begynnelse til slutt. Det er ikke lange tiden, men retten krever en tilstedeværelse andre matretter ikke krever. Til gjengjeld er resultatet magisk, og den konstante røringen fungerer som terapi for matglade sjeler. Prøver du våre tips i listen nedenfor, skal du se at å mestre denne fortryllende og finurlige retten blir en lek.

1. Bruk riktig kjele
Risotto oppnår sin kremete konsistens ved at riskornene støter mot hverandre og avgir stivelse. Hvis du bruker en for vid kjele, vil risottoen koke i et tynt lag, og riskornene vil ikke generere nok stivelse til å oppnå sin kremete konsistens.

2. Bruk riktig ris, og for all del, ikke skyll den!
Arborio, baldo, cialone nano eller carnaroli er alle ristyper som absorberer kraften godt,og de gir den silkemyke teksturen vi er på utkikk etter. Risen skal aldri skylles, da dette fjerner stivelse som er med på å gi risottoen den ønskede teksturen.

3. Bruk varm kraft eller buljong
Det skal tilføres varm kraft eller buljong til risottoen. Er dette elementet kaldt, vil du kjøle ned retten for hver øse som går i, og det hele vil bli en veldig tidkrevende prosess. Ha kraften i en separat kjele på svak varme, så er du sikker på at kraften beholder nok varme til å ferdigstille retten på kort tid.

4. Tilsett væsken litt etter litt
Heller du all væsken i med en gang, koker du bare risen. Ved å tilsette en øse av gangen gir du risen tid til å absorbere væsken, og det er lettere å oppnå ønsket tekstur.

5. Pass på røringen din
Rører du for kraftig og mye i en risotto vil du tilsette luft, som kjøler den ned og gjør den limete i konsistensen. Men om du ikke rører vil risen brenne fast i bunn. Rør derfor jevnt og forsiktig gjennom hele kokeprosessen.

6. Kok risen på riktig temperatur
Mange er redd for at risottoen skal brenne seg, og bruker derfor altfor lav varme. Dette resulterer i at retten aldri blir ferdig. Risottoen skal småputre gjennom kokeprosessen.

7. Ikke overkok risen
I likhet med pasta skal risotto serveres al dente. Risen skal ha litt tyggemotstand og ha en tyktflytende konsistens. Koker du risen for lenge blir den tung og dvask. Risottoen er ferdig kokt og klar for å ferdigstilles med litt smør eller ost, etter ca 13-16 minutter. 

8. Tilsett smør/fløte/parmesan/mascarpone rett før risottoen er ferdig og rør godt
Fett i form av smør, fløte eller ost skal tilsettes risottoen rett før den ferdigstilles. Dette er fordi fett brytes ned under varme, og vil føre til at retten blir limete, eller i verste fall skiller seg. Her kan du godt bruke litt kraft for å røre, da dette gir risottoen sin glinsende og deilige konsistens. 

9. Kok grønnsakene dine separat
Det eneste som skal kokes sammen med risen er mirepoix (finhakket løk, gulrot og selleri). Andre grønnsaker vil bli overkokt og ødelegge teksturen på risottoen. Kok derfor grønnsakene i en separat kjele og tilsett risottoen helt til slutt.

Her finner du flere oppskrifter med asparges

Skaff deg dagens rett som e-post

Risotto med vårgrønnsaker

Fremgangsmåte

Varm oljen i en tykkbunnet kjele og stek løk og selleri på middels varme til de er gjennomsiktig. Tilsett risen, skru opp varmen litt, og rør mens du lar risen bli blank (ca 3 minutter). I mellomtiden varmer du opp kyllingkraften i en separat kjele.

Tilsett hvitvin til risen og la den absorberes helt, mens du rører, før du tilsetter en øse av kyllingkraften. La kraften absorbere helt, før du tilsetter en ny. Ikke glem å røre. Fortsett prosessen til risottoen er al dente (13-16 minutter).

Mens risen koker, kok opp en kjele med litt salt vann. Kok aspargesen i 2 minutter før du tilsetter erter og koker videre i 1 minutt. Sil av kokevannet og putt grønnsakene i en kjele med iskaldt vann til de er avkjølte. 

Når risottoen er al dente, fjern kjelen fra varmen og rør smør og parmesan kraftig inn i 1 minutt, før du tilsetter grønnsakene og rører til de er gjennomvarme. Smak til med salt og pepper, og server straks med nyrevet sitronskall.

Tips:
Risotto passer ypperlig til middagsselskaper, og kan faktisk lages i forveien. Følg oppskriften ovenfor, men pass på å ta risottoen av varmen når riskornene er litt hardere enn ønsket (ca 13 minutter). Spre risottoen i et tynt lag på et brett som går inn i fryseren din, og frys i ca 10 minutter eller til den er helt kald. Dette er for å stoppe kokeprosessen og sørge for at risottoen ikke blir overkokt. 5 minutter før du ønsker å servere retten, varm risottoen til den er al dente og fullfør oppskriften som beskrevet ovenfor.

Her finner du flere oppskrifter på risotto

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: edoneil

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen