Dagens rett

Sotet laksemaki med avocado og syltet gulrot

Gi helgens sushimåltid en ekstra smakstopp med dette
Foto: (David Back)

Gi helgens sushimåltid en ekstra smakstopp med dette

Ingredienslisten er lang, men du verden så godt dette smaker. Så innsatsen blir rikelig belønnet.
Aase E. Jacobsen
25 September 2020 - 01:00

Sushi er den nye tacoen, en kjapp take away-løsning på fredag etter en lang arbeidsuke, men du kan lage det hele selv. Bare følg denne oppskriften som har mange ingredienser, men når du først har laget dette en gang, blir du hekta og da går det som en lek neste gang.  

Se alt det andre du kan lage til sushimåltidet

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Sotet laksemaki med avocado og syltet gulrot

Sotet laksemaki med avocado og syltet gulrot

Fremgangsmåte

Start med dette dagen før:

Sushi su:
Visp sammen riseddik, sukker, salt og sitronsaft i en liten kjele og tilsett kombu. Varm opp til kokepunktet og rør slik at sukkeret oppløses. Avkjøl. 

Syltet gulrot: 
Skrell og skjær gulrøttene i strimler og mariner dem i litt Sushi-su, minimum 3 timer.

Sushiris:
Ha risen i en stor sikt og skyll grundig i kaldt rennende vann i flere omganger. Dette er for å skylle av smuss, støv og noe av stivelsen. La deretter risen stå i kaldt vann i ca 1 time for å svelle. Dette betyr at du trenger mindre vann når du koker risen.

Hell vannet og risen og overfør til en kasserolle sammen med 8 dl vann. Kok opp risen med lokk og senk varmen. La risen småkoke under lokk, i 18-20 minutter. Trekk så kjelen av platen, og la risen stå med lokket på i ca 15 minutter. Ha så risen over i en stor bolle og vend inn til med sushi su, ca 5dl, som du vender inn til. Avkjøl risen til den er lunken.  

Yuzu og grønn chilimajones:
Hell matoljen i en tynn stråle og visp sammen med eggeplommen til alt tykner. Tilsett sitronsaft og smak til med salt. Hakk den grønne chilien fint og tilsett majonesen. Husk at det kan ta en stund før all styrken i chilien slipper ut. Hell majonesen i en sprøytepose eller bruk en teskje til å legge majonesen på sushien.

Tips:
Yuzujuice kan erstattes av like deler sitron, lime og grapefruktjuice.

Montering:
Stek laksen i en tørr teflonpanne på middels-høy varme, til den er mørke brun, på grensen til sort. 

Del avokadoen i 4 og skjær hver bit i 3 skiver, totalt 12 skiver. Fordel noriark på en bambusmatte og ha i ca. 1,5 kopp kokt marinert sushiris. La det være ca 6 cm fra den øvre kanten av norien.

Trekk deretter ut en liten skvett wasabi på risen og legg ut litt av den sotstekte laksen, 2 avokadoskiver, gulrot og gressløk midt på risen. Bruk matten til å rull opp makien din fra den ene siden til den andre til en rund "rull". Skjær den i biter på ca 1 cm. Du bør få 12 stykker fra en maki-rull.

Ha litt chilimajones på hver sushibit og pynt med hvilken som helst urt du liker. Server med soyasaus, syltet ingefær, wasabi og evt mer sushiris.

Tips:
Bonito-flak er tørket tunfiskflak som gir soyasausen ekstra karakter, men er ikke et must.

Slik lager du sushi hjemme 

Her finner mange flere oppskrifter på sushi du kan lage hjemme

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her