DAGENS RETT: Tom yum - thaisuppe med sjøkreps og kokosmelk

Dagens rett Tom yum - thaisuppe med sjøkreps og kokosmelk

(GMVozd)

Drøm deg bort til sommervarmen med denne smaksrike thaisuppen

Tom yum eller tom yam er en sterk og syrlig suppe, som dufter himmelsk av eksotisk kryddder. Det er ikke uten grunn at dette er en av de mest populære rettene fra Thailand.

Selv om det enda ikke er tropiske tilstander her til lands, er det lov å drømme seg bort.  Tom yum er en herlig sterk og aromatisk suppe med smak av sitrongress, chili, lime og galangal, og er akkurat det du trenger for å komme i sommermodus.

Tom yum faller ofte i skyggen til den veldig populære kyllingsuppen tom kha gai, men smaker vel så godt, om ikke bedre. Tradisjonelt sett er tom yum laget av kraft kokt på reker, med sitrongress, chili, kaffirlime og galangal. Suppen kan serveres med sjømat eller kylling, og det finnes versjoner med og uten kokosmelk.

Selv om mange ville velge tropiske reker av typen tigerreker også  kalt "scampi",  foretrekker jeg sjøkreps. Eller ferske kaldtvannsreker. 

Les mer om tropiske reker her

I denne oppskriften trenger du ikke koke kraft, da  tom yum paste blir benyttet for en mer intens smak. Sjøkreps og kokosmelk blir derfor naturlige valg for å balansere den sterke og syrlige smaken. Resultatet er en velbalansert og himmelsk aromatisk suppe som pirrer smaksløkene. Det at suppen i tillegg er enkel og rask å lage, gjør at dette kommer til å bli en familiefavoritt i lang tid fremover. 

Se våre andre oppskrifter på lignende supper

Skaff deg dagens rett som e-post 

Tom yum - thaisuppe med sjøkreps og kokosmelk

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

25 minutter

Ingredienser

800 ml
1 stk
sitrongresss, most med flatsiden av kniven og grovhakket
2 ts
tom yum paste
1 pakke(r)
600 g
sjøkreps, kokt
1 stk

Fremgangsmåte

Fyll en medium kasserolle med 800 ml vann. Tilsett kaffirlimeblader, sitrongress, galangal, thai chili og hvitløksfedd. Kok opp under lokk, og la koke i ca 5 minutter. Tilsett koksmelk og tom yum paste, skru ned varmen, og la suppen småputre i 5 minutter under lokk.

Tilsett østersopp, tomater, fiskesaus og sukker, og la suppen koke videre i 10 minutter under lokk. 

Rens sjøkrepsen, og tilsett suppen rett før den er ferdig kokt. Server straks i store skåler med fersk koriander og en skvis lime. 

Tips:
Du kan godt bruke  ferske reker i stedet for sjøkreps.

Les mer om tropiske reker her

 Se våre andre oppskrifter på lignende supper

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: GMVozd

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen