Drikke
Dansk kirsebærvin til osten

Dansk kirsebærvin til osten

Legg fordommene til side og prøv en av disse spennende kirsebærvinene til osten eller sågar viltet.
Aase E. Jacobsen
14 November 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Frederiksdal Kirsebærvin Rancio (9407)er som en portvin midt mellom ruby og tawny, men med klare kirsebæraromaer. Ranciopreget har vinen fått fra å modnes i glassballonger utendørs, i all slags vær, i ett år, slik man gjør i Rivesaltes og Banyuls.

Les mer om slik vin

Frederiksdal Kirsebærvin Reserve (9403)har fått utvikle seg på fat, brukte barriques, i hele 30 måneder. Resultatet er en kompleks og dyp vin med god moden fruktighet. Et funn til gode viltretter.

Single vineyard og sur lie

Frederiksdal Kirsebærvin Nielstrupmark 2010 (9404)er en «enkeltplantasjevin», fra produsenten Frederiksdals beste kirsebærhage, Nielstrupmark, som har gitt en vin med veldig intenst kirsebærpreg.

For Frederiksdal Kirsebærvin Sur Lie (9405)har man utnyttet et annet konsept fra druevinverdenen, nemlig å la vinen ligge på bunnfallet/gjærrestene for å få større fedme og kompleksitet.

Spontangjæring

Den rimeligste, Frederiksdal Kirsebærvin 2011 (9406), viser kirsebærvinen i sin pureste form, her har gjæringen funnet sted i ståltank uten tilsetting av kjøpegjær. Den er da også den som oppleves som den søteste av de fem, med restsukker på 78 g/l.

Felles for kirsebærvinene er imidlertid en ekstrem syre, 16 g/l. For å balansere denne syren må vinene ha restsukker. Kirsebær inneholder på samme måte som andre bær, blant andre tyttebær, stoffer som hindrer vinen fra å gjære helt ut. I stedet for å presentere en lavalkoholvin med restsødme, velger derfor folkene bak Frederiksdal å tilsette nøytral sprit.

Kirsebærdestillat

I Reserve-utgaven er denne spriten erstattet av deres eget kirsebærdestillat. De vurderer å bruke det også i de andre vinene for å være så tro mot bærkarakteren som mulig.

Frederiksdal er for øvrig de eneste vinene som serveres på Mikkellers ølbarer i København.

Les mer om Mikkellers ølbarer

Frederiksdal er nemlig like kompromissløs som sine ølfrender i dronningens by, men som dem på stadig leting etter et enda bedre uttrykk. På herregården på Lolland, sør i landet, er det imidlertid kirsebær det går i. Men altså ikke den danske kirsebærlikøren som «herjet» landet på 1980-tallet.

Gammel tradisjon

Frederiksdal har aner tilbake til 1756, men det var med den nye godseieren Harald Krabbe i 2000 at nytt liv ble blåst inn i storgodset. Eller egentlig da de fikk besøk av den danske vinjournalisten Morten Brink Iwersen som fikk stoppet Krabbe fra å rive opp alle de ulønnsomme kirsebærtrærne og i stedet lage kirsebærvin.

Fruktvin har her som i resten av Norden lange tradisjoner, men det er første gang at det satses kommersielt på det i kontinentale Danmark.

Med seg på laget har de også fått Jan Friis Mikkelsen, en kjent personlighet fra dansk restaurantverden og tv.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå
Dagens rett

Råkost som serveres varm med kylling og supersunne sobanudler er det du trenger akkurat nå

Fargerike grønnsaker beholder fargen når de varmebehandles raskt og smaken blir enda bedre. I denne oppskriften kan du selv legge til det som trengs for et smakskick i hverdagen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her