Dansk kirsebærvin til osten

Dansk kirsebærvin til osten

Legg fordommene til side og prøv en av disse spennende kirsebærvinene til osten eller sågar viltet.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Frederiksdal Kirsebærvin Rancio (9407) er som en portvin midt mellom ruby og tawny, men med klare kirsebæraromaer. Ranciopreget har vinen fått fra å modnes i glassballonger utendørs, i all slags vær, i ett år, slik man gjør i Rivesaltes og Banyuls.

Les mer om slik vin

Frederiksdal Kirsebærvin Reserve (9403) har fått utvikle seg på fat, brukte barriques, i hele 30 måneder. Resultatet er en kompleks og dyp vin med god moden fruktighet. Et funn til gode viltretter.

Single vineyard og sur lie

Frederiksdal Kirsebærvin Nielstrupmark 2010 (9404) er en «enkeltplantasjevin», fra produsenten Frederiksdals beste kirsebærhage, Nielstrupmark, som har gitt en vin med veldig intenst kirsebærpreg.

For Frederiksdal Kirsebærvin Sur Lie (9405) har man utnyttet et annet konsept fra druevinverdenen, nemlig å la vinen ligge på bunnfallet/gjærrestene for å få større fedme og kompleksitet.

Spontangjæring

Den rimeligste, Frederiksdal Kirsebærvin 2011 (9406) , viser kirsebærvinen i sin pureste form, her har gjæringen funnet sted i ståltank uten tilsetting av kjøpegjær. Den er da også den som oppleves som den søteste av de fem, med restsukker på 78 g/l.

Felles for kirsebærvinene er imidlertid en ekstrem syre, 16 g/l. For å balansere denne syren må vinene ha restsukker. Kirsebær inneholder på samme måte som andre bær, blant andre tyttebær, stoffer som hindrer vinen fra å gjære helt ut. I stedet for å presentere en lavalkoholvin med restsødme, velger derfor folkene bak Frederiksdal å tilsette nøytral sprit.

Kirsebærdestillat

I Reserve-utgaven er denne spriten erstattet av deres eget kirsebærdestillat. De vurderer å bruke det også i de andre vinene for å være så tro mot bærkarakteren som mulig.

Frederiksdal er for øvrig de eneste vinene som serveres på Mikkellers ølbarer i København.

Les mer om Mikkellers ølbarer

Frederiksdal er nemlig like kompromissløs som sine ølfrender i dronningens by, men som dem på stadig leting etter et enda bedre uttrykk. På herregården på Lolland, sør i landet, er det imidlertid kirsebær det går i. Men altså ikke den danske kirsebærlikøren som «herjet» landet på 1980-tallet.

Gammel tradisjon

Frederiksdal har aner tilbake til 1756, men det var med den nye godseieren Harald Krabbe i 2000 at nytt liv ble blåst inn i storgodset. Eller egentlig da de fikk besøk av den danske vinjournalisten Morten Brink Iwersen som fikk stoppet Krabbe fra å rive opp alle de ulønnsomme kirsebærtrærne og i stedet lage kirsebærvin.

Fruktvin har her som i resten av Norden lange tradisjoner, men det er første gang at det satses kommersielt på det i kontinentale Danmark.

Med seg på laget har de også fått Jan Friis Mikkelsen, en kjent personlighet fra dansk restaurantverden og tv.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Frederiksdal Kirsebærvin Rancio 2011

Produsent:
Frederiksdal Kirsebærvin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Danmark
Område:
Øvrige
Pris:
348,20 kr
Varenummer:
940702
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Frederiksdal Kirsebærvin Reserve 2011

Produsent:
Frederiksdal Kirsebærvin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Danmark
Område:
Øvrige
Pris:
280,70 kr
Varenummer:
940302
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Frederiksdal Kirsebærvin Nielstrupmark 2011

Produsent:
Frederiksdal Kirsebærvin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Danmark
Område:
Øvrige
Pris:
326,20 kr
Varenummer:
940402
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Frederiksdal Kirsebærvin Sur Lie 2011

Produsent:
Frederiksdal Kirsebærvin
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.500l
Land:
Danmark
Område:
Øvrige
Pris:
273,00 kr
Varenummer:
940502
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen