Drikke
Dansk kirsebærvin til osten

Dansk kirsebærvin til osten

Legg fordommene til side og prøv en av disse spennende kirsebærvinene til osten eller sågar viltet.
Aase E. Jacobsen
14 November 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Frederiksdal Kirsebærvin Rancio (9407)er som en portvin midt mellom ruby og tawny, men med klare kirsebæraromaer. Ranciopreget har vinen fått fra å modnes i glassballonger utendørs, i all slags vær, i ett år, slik man gjør i Rivesaltes og Banyuls.

Les mer om slik vin

Frederiksdal Kirsebærvin Reserve (9403)har fått utvikle seg på fat, brukte barriques, i hele 30 måneder. Resultatet er en kompleks og dyp vin med god moden fruktighet. Et funn til gode viltretter.

Single vineyard og sur lie

Frederiksdal Kirsebærvin Nielstrupmark 2010 (9404)er en «enkeltplantasjevin», fra produsenten Frederiksdals beste kirsebærhage, Nielstrupmark, som har gitt en vin med veldig intenst kirsebærpreg.

For Frederiksdal Kirsebærvin Sur Lie (9405)har man utnyttet et annet konsept fra druevinverdenen, nemlig å la vinen ligge på bunnfallet/gjærrestene for å få større fedme og kompleksitet.

Spontangjæring

Den rimeligste, Frederiksdal Kirsebærvin 2011 (9406), viser kirsebærvinen i sin pureste form, her har gjæringen funnet sted i ståltank uten tilsetting av kjøpegjær. Den er da også den som oppleves som den søteste av de fem, med restsukker på 78 g/l.

Felles for kirsebærvinene er imidlertid en ekstrem syre, 16 g/l. For å balansere denne syren må vinene ha restsukker. Kirsebær inneholder på samme måte som andre bær, blant andre tyttebær, stoffer som hindrer vinen fra å gjære helt ut. I stedet for å presentere en lavalkoholvin med restsødme, velger derfor folkene bak Frederiksdal å tilsette nøytral sprit.

Kirsebærdestillat

I Reserve-utgaven er denne spriten erstattet av deres eget kirsebærdestillat. De vurderer å bruke det også i de andre vinene for å være så tro mot bærkarakteren som mulig.

Frederiksdal er for øvrig de eneste vinene som serveres på Mikkellers ølbarer i København.

Les mer om Mikkellers ølbarer

Frederiksdal er nemlig like kompromissløs som sine ølfrender i dronningens by, men som dem på stadig leting etter et enda bedre uttrykk. På herregården på Lolland, sør i landet, er det imidlertid kirsebær det går i. Men altså ikke den danske kirsebærlikøren som «herjet» landet på 1980-tallet.

Gammel tradisjon

Frederiksdal har aner tilbake til 1756, men det var med den nye godseieren Harald Krabbe i 2000 at nytt liv ble blåst inn i storgodset. Eller egentlig da de fikk besøk av den danske vinjournalisten Morten Brink Iwersen som fikk stoppet Krabbe fra å rive opp alle de ulønnsomme kirsebærtrærne og i stedet lage kirsebærvin.

Fruktvin har her som i resten av Norden lange tradisjoner, men det er første gang at det satses kommersielt på det i kontinentale Danmark.

Med seg på laget har de også fått Jan Friis Mikkelsen, en kjent personlighet fra dansk restaurantverden og tv.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Glad i musserende vin? Smak forskjellene og finn din favoritt!

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på musserende viner? Denne ettermiddagen får du muligheten til å smake 6 ulike musserende viner. En perfekt vinsmaking for vennegjengen!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her