Verdens beste restaurant
Denne belgiske kokken lager den beste maten i verden ifølge restaurantgjestene

Denne belgiske kokken lager den beste maten i verden ifølge restaurantgjestene

Den svenske topplisten for verdens beste restauranter, Wpnstars, lar også gjestene komme til orde. Og belgiske Hof van Cleve er aller best.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2016 - 15:43

Dermed blir rangeringen som publiseres på wbpstars.com litt annerledes enn eksempelvis Worlds50Best. For akkurat nå ligger belgiske Hof van Cleve og innehaver Peter Goossens på topp og har passert El Celler de Can Roca som har vært topplistet begge steder.

En smakebit på Hof van Cleves kjøkken anno 2012.

Belgia og Nederland har mange fantastiske restauranter utenfor allfarvei - deriblant Hof van Cleve 

Det som er ytterligere skiller de to fra hverandre er at det eneste skandinaviske bidraget blant de ti beste, ikke er Noma, men Geranium som nå er på sjetteplass mot 35. plass da listen ble publisert første gang i 2012.

Derfor er Geranium så unik

Noma er ikke en gang på listen over verdens 60 beste. Det er dessuten kun to andre skandinaviske restauranter her, Frantzen på 41. plass og Oaxen på 56.

Slik var det på Oaxen da den lå utenfor Stockholm

Wpnstars skiller seg fra andre lister ved at det også publiseres filmer og bilder fra selve restaurantopplevelsen. Dette materialet samt menyer er tilgjengelig på Wpnstars.com og på Youtube.

Dette er kokkenes favoritter

Det er ellers ikke bare restaurantgjester som er med å stemme, også såkalte foodies fra hele verden, Wbpstars’ redaksjon og matinspektører bidrar. Restaurantene besøkes også flere ganger, ifølge Wbpstars.

Det brukes en 100 poengskala hvor smak utgjør 40 prosent. Dernest teller disse kriteriene 10 prosent hver: Innovasjon, unikhet, valuta for pengene, matens utseende/presentasjon, service og bærekraft.

Vektingen av kriterier er også ulik sammenlignet med andre kåringer, eksempelvis White Guide, som vektlegger elementer service og drikkeutvalg høyere.

Slik kårer White Guide Nordens og Norges beste restauranter

Dette er verdens ti beste restauranter ifølge Wpnstars

  1. Hof van Cleve, Belgia, 94 poeng
  2. El Celler de Can Roca, Spania, 93 poeng
  3. Restaurant de l'Hôtel de Ville, Sveits, 92 poeng
  4. Arzak, Spania, 92 poeng
  5. Azurmendi, Spania, 92 poeng
  6. Geranium, Danmark, 92 poeng
  7. Aqua, Tyskland, 92 poeng
  8. Auberge du Vieux Puits, Frankrike, 92 poeng
  9. Restaurante Sant Pau, Spania, 92 poeng
  10. Alinea, USA, 92 poeng
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her