Verdens beste restaurant
Denne belgiske kokken lager den beste maten i verden ifølge restaurantgjestene

Denne belgiske kokken lager den beste maten i verden ifølge restaurantgjestene

Den svenske topplisten for verdens beste restauranter, Wpnstars, lar også gjestene komme til orde. Og belgiske Hof van Cleve er aller best.
Aase E. Jacobsen
29 Januar 2016 - 15:43

Dermed blir rangeringen som publiseres på wbpstars.com litt annerledes enn eksempelvis Worlds50Best. For akkurat nå ligger belgiske Hof van Cleve og innehaver Peter Goossens på topp og har passert El Celler de Can Roca som har vært topplistet begge steder.

En smakebit på Hof van Cleves kjøkken anno 2012.

Belgia og Nederland har mange fantastiske restauranter utenfor allfarvei - deriblant Hof van Cleve 

Det som er ytterligere skiller de to fra hverandre er at det eneste skandinaviske bidraget blant de ti beste, ikke er Noma, men Geranium som nå er på sjetteplass mot 35. plass da listen ble publisert første gang i 2012.

Derfor er Geranium så unik

Noma er ikke en gang på listen over verdens 60 beste. Det er dessuten kun to andre skandinaviske restauranter her, Frantzen på 41. plass og Oaxen på 56.

Slik var det på Oaxen da den lå utenfor Stockholm

Wpnstars skiller seg fra andre lister ved at det også publiseres filmer og bilder fra selve restaurantopplevelsen. Dette materialet samt menyer er tilgjengelig på Wpnstars.com og på Youtube.

Dette er kokkenes favoritter

Det er ellers ikke bare restaurantgjester som er med å stemme, også såkalte foodies fra hele verden, Wbpstars’ redaksjon og matinspektører bidrar. Restaurantene besøkes også flere ganger, ifølge Wbpstars.

Det brukes en 100 poengskala hvor smak utgjør 40 prosent. Dernest teller disse kriteriene 10 prosent hver: Innovasjon, unikhet, valuta for pengene, matens utseende/presentasjon, service og bærekraft.

Vektingen av kriterier er også ulik sammenlignet med andre kåringer, eksempelvis White Guide, som vektlegger elementer service og drikkeutvalg høyere.

Slik kårer White Guide Nordens og Norges beste restauranter

Dette er verdens ti beste restauranter ifølge Wpnstars

  1. Hof van Cleve, Belgia, 94 poeng
  2. El Celler de Can Roca, Spania, 93 poeng
  3. Restaurant de l'Hôtel de Ville, Sveits, 92 poeng
  4. Arzak, Spania, 92 poeng
  5. Azurmendi, Spania, 92 poeng
  6. Geranium, Danmark, 92 poeng
  7. Aqua, Tyskland, 92 poeng
  8. Auberge du Vieux Puits, Frankrike, 92 poeng
  9. Restaurante Sant Pau, Spania, 92 poeng
  10. Alinea, USA, 92 poeng
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her