Drikke
Denne chiantien vil du ikke være foruten

Denne chiantien vil du ikke være foruten

Castellares «vanlige» chianti classico er rett og slett herlig klassisk. De andre vinene er også verd å smakes.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2014 - 13:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Castellare di Castellina Chianti Classico 2012 (58402)er saftig og frisk med fin fylde og gode tanniner. En svært klassisk chianti som dermed er helt super i matveien. Den passer til det meste av kjøtt, fra vilt som elg via lam og storfe til svin og kylling.

Ny og tradisjonsrik på samme tid

2012-utgaven er mer klassisk i betydningen elegant enn årgangen før som kjennetegnes av større robusthet. Det er en stil som Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva 2011 (95428) har overtatt i siste tilgjengelige årgang.

Varmen i 2011 har gitt riserva-utgaven mer av alt, men ikke nødvendigvis høyere alkohol om vi skal stole på etiketten. Munnfølelsen er uansett varm og fast, men balansert. En smaksrik vin som gjerne vil ha sitt vilt.

Bli kjent med Chianti Classico-området

Castellare in Castellina er navnet til tross (det betyr noe slikt som «festningen i Castellina») en relativt ny aktør i det tradisjonsrike Chianti Classico. Vingården ble etablert i 1968 ved at fem mindre enheter slo seg sammen. I dag teller eiendommen som også har et kloster fra 1100-tallet i sin bygningsmasse, ca 33 hektar vinmarker, 12 hektar oliventrær og like mye av annet jordbruk.

Favoritt blant amerikanere

Siden slutten av 1970-tallet er Paolo Panerai innehaver. Allerede fra starten hadde han en naturlig/miljøvennlig tilnærming til vinframstillingen. Det innebærer blant annet økologisk jordbruk. Dette uttrykkes også gjennom deres «fugleetiketter» som er blitt Castellares varemerke. Hver årgang har fått «sin» fugl blant utrydningstruete arter i området.

Pass på å få med deg denne vinsmakingen og lær alt om denne regionen

Panerai og hans team er også opptatt av å følge tradisjonene i områder og kun bruke «lokale» druesorter. I chianti classicoene betyr det sangiovese (som de velger å kalle sangioveto), canaiolo og andre. Deriblant malvasia nera som sammen med sangioveto utgjør deres toppvin Castellare di Castellina I Sodi di S. Niccolo 2009 (12794). En vin som appellerer sterkt til amerikanske ganer. Den har en del mer eikepreg enn hva de andre Castellare-vinene, men er en solid vin med en tydelig robust karakter. Og et godt følge til rikere retter med vilt.

At amerikanerne har et nært forhold Castellare, dokumenteres gjennom filmen «Because I said so» med Diane Keaton og Tom Everett Scott hvor han bestiller en pizza med sopp og en flaske Castellare Il Poggiale som respons på sin borddames vansker med å fokusere på menyen.

Alle liker vin santo

Alle, uansett alder og etnisitet, faller for vin santo, og Castellares er veldig tradisjonell i stilen. Castellare di Castellina S. Niccolo Vin Santo Del Chianti Classico 2007 (98237)som er i salg nå er en flott vin med stor munnfølelse, og et tydelig eksotisk preg med innslag av lær, som stammer fra den lange modningen i ganske små fat av eik og kastanjetre.

Denne vinen er en dessert i seg selv. Om du skal ha noe til må det bli en cantucci eller biscotti som er en av de meste typiske toscanske søtsakene.

Prøv denne oppskriften på biscotti

Navnene brukes om hverandre, men biscotti er det opprinnelige siden det betyr «stekt to ganger» - først bakes kakene og så tørkes de. Skal du gjøre det på ekte italiensk vis, skal du altså dyppe biscottien oppi glasset med vin santo. Salute!

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik kan også fiskegrateng lages
Dagens rett

Slik kan også fiskegrateng lages

Å gratinere fisk er en velkjent måte å få hele familien til å spise fisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her