Drikke
Denne chiantien vil du ikke være foruten

Denne chiantien vil du ikke være foruten

Castellares «vanlige» chianti classico er rett og slett herlig klassisk. De andre vinene er også verd å smakes.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2014 - 13:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Castellare di Castellina Chianti Classico 2012 (58402)er saftig og frisk med fin fylde og gode tanniner. En svært klassisk chianti som dermed er helt super i matveien. Den passer til det meste av kjøtt, fra vilt som elg via lam og storfe til svin og kylling.

Ny og tradisjonsrik på samme tid

2012-utgaven er mer klassisk i betydningen elegant enn årgangen før som kjennetegnes av større robusthet. Det er en stil som Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva 2011 (95428) har overtatt i siste tilgjengelige årgang.

Varmen i 2011 har gitt riserva-utgaven mer av alt, men ikke nødvendigvis høyere alkohol om vi skal stole på etiketten. Munnfølelsen er uansett varm og fast, men balansert. En smaksrik vin som gjerne vil ha sitt vilt.

Bli kjent med Chianti Classico-området

Castellare in Castellina er navnet til tross (det betyr noe slikt som «festningen i Castellina») en relativt ny aktør i det tradisjonsrike Chianti Classico. Vingården ble etablert i 1968 ved at fem mindre enheter slo seg sammen. I dag teller eiendommen som også har et kloster fra 1100-tallet i sin bygningsmasse, ca 33 hektar vinmarker, 12 hektar oliventrær og like mye av annet jordbruk.

Favoritt blant amerikanere

Siden slutten av 1970-tallet er Paolo Panerai innehaver. Allerede fra starten hadde han en naturlig/miljøvennlig tilnærming til vinframstillingen. Det innebærer blant annet økologisk jordbruk. Dette uttrykkes også gjennom deres «fugleetiketter» som er blitt Castellares varemerke. Hver årgang har fått «sin» fugl blant utrydningstruete arter i området.

Pass på å få med deg denne vinsmakingen og lær alt om denne regionen

Panerai og hans team er også opptatt av å følge tradisjonene i områder og kun bruke «lokale» druesorter. I chianti classicoene betyr det sangiovese (som de velger å kalle sangioveto), canaiolo og andre. Deriblant malvasia nera som sammen med sangioveto utgjør deres toppvin Castellare di Castellina I Sodi di S. Niccolo 2009 (12794). En vin som appellerer sterkt til amerikanske ganer. Den har en del mer eikepreg enn hva de andre Castellare-vinene, men er en solid vin med en tydelig robust karakter. Og et godt følge til rikere retter med vilt.

At amerikanerne har et nært forhold Castellare, dokumenteres gjennom filmen «Because I said so» med Diane Keaton og Tom Everett Scott hvor han bestiller en pizza med sopp og en flaske Castellare Il Poggiale som respons på sin borddames vansker med å fokusere på menyen.

Alle liker vin santo

Alle, uansett alder og etnisitet, faller for vin santo, og Castellares er veldig tradisjonell i stilen. Castellare di Castellina S. Niccolo Vin Santo Del Chianti Classico 2007 (98237)som er i salg nå er en flott vin med stor munnfølelse, og et tydelig eksotisk preg med innslag av lær, som stammer fra den lange modningen i ganske små fat av eik og kastanjetre.

Denne vinen er en dessert i seg selv. Om du skal ha noe til må det bli en cantucci eller biscotti som er en av de meste typiske toscanske søtsakene.

Prøv denne oppskriften på biscotti

Navnene brukes om hverandre, men biscotti er det opprinnelige siden det betyr «stekt to ganger» - først bakes kakene og så tørkes de. Skal du gjøre det på ekte italiensk vis, skal du altså dyppe biscottien oppi glasset med vin santo. Salute!

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her