Denne chiantien vil du ikke være foruten

Denne chiantien vil du ikke være foruten

Castellares «vanlige» chianti classico er rett og slett herlig klassisk. De andre vinene er også verd å smakes.

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Castellare di Castellina Chianti Classico 2012 (58402) er saftig og frisk med fin fylde og gode tanniner. En svært klassisk chianti som dermed er helt super i matveien. Den passer til det meste av kjøtt, fra vilt som elg via lam og storfe til svin og kylling.

Ny og tradisjonsrik på samme tid

2012-utgaven er mer klassisk i betydningen elegant enn årgangen før som kjennetegnes av større robusthet. Det er en stil som  Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva 2011 (95428) har overtatt i siste tilgjengelige årgang.

Varmen i 2011 har gitt riserva-utgaven mer av alt, men ikke nødvendigvis høyere alkohol om vi skal stole på etiketten. Munnfølelsen er uansett varm og fast, men balansert. En smaksrik vin som gjerne vil ha sitt vilt.

Bli kjent med Chianti Classico-området

Castellare in Castellina er navnet til tross (det betyr noe slikt som «festningen i Castellina») en relativt ny aktør i det tradisjonsrike Chianti Classico. Vingården ble etablert i 1968 ved at fem mindre enheter slo seg sammen. I dag teller eiendommen som også har et kloster fra 1100-tallet i sin bygningsmasse, ca 33 hektar vinmarker, 12 hektar oliventrær og like mye av annet jordbruk.

Favoritt blant amerikanere

Siden slutten av 1970-tallet er Paolo Panerai innehaver. Allerede fra starten hadde han en naturlig/miljøvennlig tilnærming til vinframstillingen. Det innebærer blant annet økologisk jordbruk. Dette uttrykkes også gjennom deres «fugleetiketter» som er blitt Castellares varemerke. Hver årgang har fått «sin» fugl blant utrydningstruete arter i området.

Pass på å få med deg denne vinsmakingen og lær alt om denne regionen

Panerai og hans team er også opptatt av å følge tradisjonene i områder og kun bruke «lokale» druesorter. I chianti classicoene betyr det sangiovese (som de velger å kalle sangioveto), canaiolo og andre. Deriblant malvasia nera som sammen med sangioveto utgjør deres toppvin Castellare di Castellina I Sodi di S. Niccolo 2009 (12794) . En vin som appellerer sterkt til amerikanske ganer. Den har en del mer eikepreg enn hva de andre Castellare-vinene, men er en solid vin med en tydelig robust karakter. Og et godt følge til rikere retter med vilt.

At amerikanerne har et nært forhold Castellare, dokumenteres gjennom filmen «Because I said so» med Diane Keaton og Tom Everett Scott hvor han bestiller en pizza med sopp og en flaske Castellare Il Poggiale som respons på sin borddames vansker med å fokusere på menyen.

Alle liker vin santo

Alle, uansett alder og etnisitet, faller for vin santo, og Castellares er veldig tradisjonell i stilen. Castellare di Castellina S. Niccolo Vin Santo Del Chianti Classico 2007 (98237) som er i salg nå er en flott vin med stor munnfølelse, og et tydelig eksotisk preg med innslag av lær, som stammer fra den lange modningen i ganske små fat av eik og kastanjetre.

Denne vinen er en dessert i seg selv. Om du skal ha noe til må det bli en cantucci eller biscotti som er en av de meste typiske toscanske søtsakene.

Prøv denne oppskriften på biscotti

Navnene brukes om hverandre, men biscotti er det opprinnelige siden det betyr «stekt to ganger» - først bakes kakene og så tørkes de. Skal du gjøre det på ekte italiensk vis, skal du altså dyppe biscottien oppi glasset med vin santo. Salute!

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Castellare di Castellina Chianti Classico 2012

Produsent:
Az. Agr. Castellare di Castellina
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
58402
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Castellare di Castellina Chianti Classico Riserva

Produsent:
Castellare
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
349,00 kr
Varenummer:
9542801
89 Poeng
Les smaksnotatene »

Castellare di Castellina S. Niccolo Vin Santo Del Chianti Classico 2007

Produsent:
Castellare di Castellina
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.370l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
209,90 kr
Varenummer:
9823701
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Castellare di Castellina I Sodi di S. Niccolo

Produsent:
Castellare
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Toscana
Pris:
649,00 kr
Varenummer:
1279401
92 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen