Her får du mye barolosmak for en liten penge

Her får du mye barolosmak for en liten penge

Druene som er brukt i denne vinen kunne faktisk vært brukt i en barolo, men det ble ikke slik.

Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 2014 er resultatet av vin som ble veid og funnet for lett for Viettis barolo ved navn Castiglione. Det er en barolo som lages av druer fra flere av Viettis parseller i Castiglione Falletto – en av de mest arketypiske barolokommunene.

Av druer fra parseller med planter opp til 40 år. Perbacco gir derfor en forsmak på hva denne baroloen i 2014-utgave blir når den er ferdig modnet. Perbacco er en mer tilgjengelig versjon enn sin storebror. Og det passer bra når vi snakker om forhold som i Castiglione Falletto. For da slipper du å vente lenge på at den skal bli drikkeklar.

Perbacco er likevel «bare» en nebbiolo, siden den kun har to år i fat bak seg, og ikke den påfølgende flaskelagringen. Minimum for barolo er tre år hvorav minimum to år i fat. Så her snakker vi så å si om en barolo. Bortsett fra prisen.

Tøffe tanniner er varemerket

Det du får er en åpen og aromatisk vin, elegant og eksotisk med fine røyktoner. Den har flott fruktighet og fylde og fine slanke tanniner. Topp til gode retter med lam eller vilt. Den perfekte påskevin med andre ord.

Selv om den er forholdsvis rimelig, finnes den i begrenset antall, så det gjelder å kjenne sin besøkelsestid.

Hos Vietti selekteres det også etter alder på vinstokkene.

Hos Vietti lages vinen altså ferdig før det tas en endelig beslutning om hva som skal bli til Perbacco og hva som skal fortsette som Castiglione for senere flasketapping og lansering. Akkurat nå er det 2012 av denne som er i salg, ikke min favorittårgang, på grunn av de ekstra tørre tanninene, som gjør vinen litt sjarmløs og knytt, i hvert fall de to forsøkene jeg hadde i fjor. Men jeg skal gi den en sjanse igjen om noen år.

Se smaksnotater for alle Viettis viner

Vietti har vinrøtter i Castiglione Falletto siden 1873.

Tøffe tanniner er ellers varemerket til Castiglione Falletto, og når frukten er rik og sjarmerende som i den kommende årgangen 2013, får tanninene mer å balanseres av og vinene blir noe mer tilgjengelige i ung alder.

Mens vi venter på 2013

Viettis toppbarolo heter Rocche di Castiglione, og kommer senere i år, i noen få flasker i denne årgangen som det er knyttet så store forventninger til. Det gjelder for øvrig også en annen av Viettis toppbaroloer, nemlig Lazzarito, og Ravera. Sistnevnte fikk faktisk 100 poeng av Anotinio Galloni, så den kommer det til å bli rift om. Rocche di Castiglione er en av de virkelige kraftpakkene fra denne delen av Barolo og som trenger veldig lang tid på å «komme ut». Får du tak i en flaske, må du være forberedt på å punge ut, ca-pris blir 1600 kroner, og selvsagt holde fingrene av fatet.

I mellomtiden er Perbacco perfekt å drikke.

Druematerialet til Perbacco kommer altså i sin helhet fra Viettis vinmarker i Castiglione Falletto. Her har de 34 hektar. Den tradisjonsrike familiedrevne eiendommen ble i fjor ifølge Decanter kjøpt opp av en amerikansk familie, Krause, som også eier Enrico Serafino som opererer over flere av Piemontes underområder. I samme sak skrives det at tilgangen på gode nebbiolovinmarker øker i forbindelse med overtakelsen, som skal komme Perbacco og Castiglione til gode i årene framover. Men det er fortsatt Luca Currado som er vinmaker. 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Vietti Perbacco Langhe Nebbiolo 2018

Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
269,90 kr
Varenummer:
288201
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen