Drikke
Denne godbiten finnes i mange polutsalg

Denne godbiten finnes i mange polutsalg

Og du får en rødvin som er perfekt når kjøttretter med mye smak står på bordet.
Aase E. Jacobsen
06 Mai 2015 - 13:55

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Lafou El Sender 2012 (19724)  er en flott representant for både området og for hoveddruen garnacha (tinta). I denne vinen får den imidlertid hjelp av syrah

og morenillo som er unik for Terra Alta i Catalonia. Den var en stund utrydningstruet, men er nå reddet.

Vinen har veldig god frukt og fylde og bærer sine 14,5 alkoholprosenter veldig godt. Mye takket være en svært god syrestruktur som gir den flott friskhet.

Spennende hvitt

Den har en hvit parallell, Lafou Els Amelers 2013 (19723) , som er nok et godt bevis på hva som er mulig å hente ut av en ellers så anonym

adresse. Druen er garnacha blanca som er så typisk for det vestre middelhavsområdet.

I det skrinne kalkholdige leirjordsmonnet, som her i Terra Alta kalles panal (bikube på grunn av de små hullene i kalksteinen), utvikler den både god syrestruktur og elegant fruktighet samtidig som den får et fint mineralpreg. En lekker vin til gode sjømatretter.  

Produsenten Lafou Celler lager også en toppvin, Lafou De Batea 2009 (19722) , som jeg personlig synes blir litt for mye av det gode, for her er det svært høy konsentrasjon, ganske moden frukt og veldig tydelig eik. Men den har likevel god nok friskhet til å kunne fungere på matbordet. Men den må altså ha mye smak i matfølget og gjerne en time i karaffelen.

2000 år lange vintradisjoner

Bak disse vinene står Roqueta-familien som på samme måte som Torres har satt sitt preg på catalansk vin. På 1960 og 1970-tallet var det volum som gjaldt, men i senere år er fokuset dreid over på vinframstilling i mindre skala i Catalonias mange glemte lommer. Deriblant Terra Alta som overgår Roqueta-familien når det kommer til lengden på vintradisjonene. Man antar nemlig at det ble dyrket vinplanter her allerede i førromersk tid.

På 1800-tallet var det de hvite vinene, laget i en oksidativ stil, området var mest kjent for. Men vinluskatastrofen sørget for et skifte. Utover 1900-tallet dominerer kooperativene, men det var faktisk disse som sto bak kvalitetshevingen som for alvor skjøt fart på 1980-tallet. Det var da også først i 1982 at Terra Alta fikk sin egen Denominacion de Origen (DO).

Gjennom yngste generasjon, Ramon Roqueta Segalés, etablerte familien seg så sent som i 2006 i Terra Alta, nærmere bestemt i landsbyen Batea, et stykke sørvest fra Montsant. Første årgang var 2010. 

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .
Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her