Drikke
Denne unike hvitvinen må prøves

Denne unike hvitvinen må prøves

En hvitvin som er svært langt unna alt annet som drikkes av hvitt her til lands, byr like fullt på en stor og unik smaksopplevelse.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2014 - 06:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Marques du Murrieta Capellanía 2009 (11600)har nemlig tilbrakt 18 måneder i ny fransk eik. Noe som enten kan tolkes som en provokasjon i en tid hvor eikebruken reduseres overalt - eller total feilberegning.

Vellykket markedstilpasning

Jeg velger den første, men ikke at det er for å provosere, all den tid jeg kjenner produsenten Marques de Murrietas særdeles vellykkete tradisjon med langtidslagrete hvitviner godt. Viner som fikk modne i 3-4 år i velbrukte amerikanske fat etterfulgt av noen år i flaske før de ble sendt ut på markedet.

Les om denne spennende produsenten

18-19 måneder i fat er i den konteksten for kort å regne. Capellanía er derfor en markedstilpasning fra Murrietas side. Den har overtatt for deres legendariske hvite Gran Reserva-er. Litt trist at det ikke lenger er plass til en slik vin, men det er åpenbart ikke nok kjøpere av hvitvin med oksidativ karakter.

Gamle planter og luftig beliggenhet

For det er hovedkjennetegnet på tradisjonell hvit riojavin. Et langt fatopphold gir nesten sherryaktige toner, med mye nøtter, innslag av lær og tørket frukt. Mens sherry er en hetvin, er hvit rioja fortsatt en hvitvin. Med dagens høye sukkernivåer i druene oppnår hvit rioja likevel gode 13-13,5 prosent.

Les om andre produsenter av slike viner

Capellanía er et godt bevis på at akkurat det bare har gjort vinstilen godt. Den har en veldig fyldig frukt og super syre som bærer og balanserer det tydelige fatpreget på en utmerket måte. Druemateriealet kommer fra en vinmark med mer enn 60 år gamle planter, som til Rioja å være, ligger ekstra høyt, ved 500 meter. Det siste sikrer god friskhet i druene.

Alt dette summerer seg opp til en veldig god matvin som trives sammen med alt fra rike sjømatretter som piggvar med hummersaus, en saftig kyllingrett med mye smak, ost med marmelade og ristete nøtter.

Reneste taxfree-kuppet

Denne svært lagringsdyktige vinen bør absolutt helles i en karaffel om den nytes i dag. Og husk store glass av burgundertypen. Da kommer vinen enda bedre til sin rett.

Marques de Murrieta har en lang rekke viner på markedet. Mest kjent er kanskje Capellanías røde bror, Marqués de Murrieta Ygay Reserva 2009 (3609). Den er for øyeblikket et usedvanlig godt kjøp all den tid prisen er satt ned med en femtilapp. Det reneste taxfreekuppet med andre ord.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her