Drikke
Denne unike hvitvinen må prøves

Denne unike hvitvinen må prøves

En hvitvin som er svært langt unna alt annet som drikkes av hvitt her til lands, byr like fullt på en stor og unik smaksopplevelse.
Aase E. Jacobsen
24 Juli 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Marques du Murrieta Capellanía 2009 (11600)har nemlig tilbrakt 18 måneder i ny fransk eik. Noe som enten kan tolkes som en provokasjon i en tid hvor eikebruken reduseres overalt - eller total feilberegning.

Vellykket markedstilpasning

Jeg velger den første, men ikke at det er for å provosere, all den tid jeg kjenner produsenten Marques de Murrietas særdeles vellykkete tradisjon med langtidslagrete hvitviner godt. Viner som fikk modne i 3-4 år i velbrukte amerikanske fat etterfulgt av noen år i flaske før de ble sendt ut på markedet.

Les om denne spennende produsenten

18-19 måneder i fat er i den konteksten for kort å regne. Capellanía er derfor en markedstilpasning fra Murrietas side. Den har overtatt for deres legendariske hvite Gran Reserva-er. Litt trist at det ikke lenger er plass til en slik vin, men det er åpenbart ikke nok kjøpere av hvitvin med oksidativ karakter.

Gamle planter og luftig beliggenhet

For det er hovedkjennetegnet på tradisjonell hvit riojavin. Et langt fatopphold gir nesten sherryaktige toner, med mye nøtter, innslag av lær og tørket frukt. Mens sherry er en hetvin, er hvit rioja fortsatt en hvitvin. Med dagens høye sukkernivåer i druene oppnår hvit rioja likevel gode 13-13,5 prosent.

Les om andre produsenter av slike viner

Capellanía er et godt bevis på at akkurat det bare har gjort vinstilen godt. Den har en veldig fyldig frukt og super syre som bærer og balanserer det tydelige fatpreget på en utmerket måte. Druemateriealet kommer fra en vinmark med mer enn 60 år gamle planter, som til Rioja å være, ligger ekstra høyt, ved 500 meter. Det siste sikrer god friskhet i druene.

Alt dette summerer seg opp til en veldig god matvin som trives sammen med alt fra rike sjømatretter som piggvar med hummersaus, en saftig kyllingrett med mye smak, ost med marmelade og ristete nøtter.

Reneste taxfree-kuppet

Denne svært lagringsdyktige vinen bør absolutt helles i en karaffel om den nytes i dag. Og husk store glass av burgundertypen. Da kommer vinen enda bedre til sin rett.

Marques de Murrieta har en lang rekke viner på markedet. Mest kjent er kanskje Capellanías røde bror, Marqués de Murrieta Ygay Reserva 2009 (3609). Den er for øyeblikket et usedvanlig godt kjøp all den tid prisen er satt ned med en femtilapp. Det reneste taxfreekuppet med andre ord.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)

Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her