Godbiter i pollisten
Denne vinen smaker så mye at det er vanskelig å sette ord på det
Foto: (Copyright WineBid 2017. All rights reserved. )

Denne vinen smaker så mye at det er vanskelig å sette ord på det

Det er også grunnen til at vinene fra Taurasi DOCG kalles «Barolo fra sør», og vinene fra Guastaferro er i en klasse for seg.
Aase E. Jacobsen
07 November 2018 - 14:45

Jeg har gledet meg som en unge til at det blir så høstlig at det er mulig å dypdykke i smaksnotatene til Guastaferro-vinene, spesielt Guastaferro Taurasi Primum 2008, som jeg smakte midt i verste juniheten. Og nå har den fått følge av Guastaferro Taurasi Primum Riserva 2011. For det er svært sjelden jeg smaker viner med så mye historisk avtrykk i hver dråpe. Druene kommer nemlig fra vinstokker som er mellom 150 og 200 år gamle, og de finnes det ytterst få av i verden.

 

Han lager hvitvin av druer fra 267 år gamle vinstokker

Størst konsentrasjon av slike vinplanter er det i Taurasi DOCG, øst for Napoli, hvor disse vinene kommer fra. Der har jeg med egne øyne sett slike planter, ikke Guastaferros, men planter tilhørende andre produsenter, og de er virkelig unike, nærmest monstrøse og høye som trær. Beskjæringen er også veldig forskjellige fra en moderne vinmark og av en type pergola.

Årsaken til at det finnes så mye gammelt og upodet plantemateriale akkurat her, er det vulkanske sandjordsmonnet hvor vinlusa aldri fikk fotfeste.

Oppbindingen er av typen pergola og vinmarkene ser mer ut som viltvoksende kratt eller urskog.

Derfor smaker hver slurk av disse vinene svært mye, men de er likevel ikke massive eller overekstraherte som enkelte moderne høyoktanviner kan være. De er fremstilt på en veldig naturlig måte med spontangjæring og modning i store fat i 1-2 år for 2008-utgaven og 3 år for riservaen. Deretter modning i ståltanker og en påfølgende flaskemodning. Eikeinnslaget er derfor minimalt, fatmodningen bidrar til å forberede vinen på et langt liv i flasken – og det har altså gitt resultater.

Da jeg smakte 2008 i sommer kjentes det ut som den hadde et helt ekstremt langt potensial. 2011 oppleves marginalt mindre konsentrert, men det kan også være flaskevariasjon eller annen ytre påvirkning. Begge kan med stor grad av trygghet legges innerst i vinkjelleren og glemmes.

I 2008 ble det ikke laget riserva-utgave av Primum, det ble det heller ikke i 2013 som tar over når 2008 er utsolgt, derfor har den også druer fra de aller eldste vinstokkene. Generelt er 2008 en mye kjøligere årgang enn 2011 – de er nærmest ytterpunkter, mens 2013 er litt varmere enn 2008, men likevel langt unna 2011. Det har gitt litt mer stofflighet og tannintørrhet i 2013 enn i 2008, men så har aldersforskjellen på fem år selvsagt litt å si. Selv om utviklingen går sakte med så lagringsdyktige viner som Guastaferros.

I dette varme klimaet snakker vi likevel om mer enn nok varme til at druene modner perfekt. Høyden over havet sørger også for å regulere solvarmen, og de gamle vinstokkene til Primum befinner seg ved rundt 400 m.o.h. på platået som kalles Piano d’Angelo rett ved Taurasi by.

Les mer om dette området og dets viner 

Taurasi DOCG går fra 300 m.o.h (underområdet Versante Nord) til 650 m.o.h. (underområdet Versante Sud-Est).

Utvalget av taurasi på polet er ikke så verst - bare se her

 

Raffaele Guastaferro som har laget disse vinene siden 2004 da han overtok etter faren, har 1,5 hektar med eldgamle vinstokker, og til sammen 10 hektar med yngre planter, de yngste er 40 år. Druer herfra brukes blant annet til Guastaferro Memini Irpinia Aglianico 2013 som ikke er et mindre karaktersterkt uttrykk for aglianicodruen og området. Men mer på den fruktige siden og med det for druesorten typiske store munnfølelsen og fine tanninbittet. Betydelig lavere alkohol gjør den til en enklere vin å håndtere matmessig siden den ikke stiller like store krav til smakskonsentrasjon i matfølget som taurasiene.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing
Dagens rett

Mandagen blir perfekt med en pastasalat med skinke og dressing

Kanskje er dette starten på ferien, og da vil vi ha det lettvint. Med denne salaten bruker du opp rester i kjøleskapet - eller finner ingrediensene i nærmeste butikk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her