Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Mat
original.jpg

Derfor er det forskjell på reker

Den lyse årstiden blir ikke helt den samme uten den "norske" dypvannsreka. Her får du vite hva du skal se etter.
Aase E. Jacobsen
15 Juni 2015 - 10:00

Ferske reker kjøpt rett fra båten, også kalt Røkke-reker, er for mange en av de aller beste sommertradisjonene. Den lar seg fortsatt realisere langs hele vår lange kyst, men er i stor grad truet på grunn av overfiske. Derfor ble reker fra Skagerak og Nordsjøen rødmerket i WWFs sjømatguide i 2014.

De ble imidlertid frikjent igjen i 2015 siden fisket nå i større grad er bærekraftig. Tiltak er innført slik at småreker ikke fanges. Dermed sikres det at fisket kan fortsette framover.

Men selv om ferske reker også selges i butikkenes fiskedisker gjennom hele sommersesongen, velger de fleste fryste reker. Det er en enda mer bærekraftig løsning, og ikke nødvendigvis en dårligere løsning rent smaksmessig, for det finnes et godt utvalg av høykvalitetsreker. Det lønner seg imidlertid alltid å velge fryste reker som fortsatt er i originalpakningen og ikke fra fryseboksene i butikken.

Teinefanget

Disse løsvektsrekene er ofte maltrakterte, enten av andre kunder eller fra fangsten. Den skjer nemlig ved hjelp av kjempetråler som ikke akkurat er en skånsom fangstmetode. Men den er effektiv og sørger for at frossenreker fra nordatlantiske farvann kan selges helt ned i 20-30 kroner kiloen.

Reker med aioli er uimotståelig

Teine er den beste fangstmetoden også for reker, den samme som brukes for hummer og krabbe. Men siden teinefangst betinger grunt (og varmere) vann, kommer ofte slike reker fra områder hvor fisket ikke lenger regnes som bærekraftig, nemlig Skagerak og Nordsjøen.

Oppvarmingstrussel

Rekene trives nemlig aller best ved temperaturer mellom 1-6 grader og slik fangst kan dermed ikke foregå hele året. Derfor kan det også bli rekefritt i sørnorske farvann når sommeren blir for varm. Så snart vanntemperaturen stiger, flytter rekene seg til kjøligere forhold.

I Barentshavet, ved Svalbard og Grønland er det derimot godt med reker. Enn så lenge. Faren for overfiske er selvsagt alltid til stede. Men reker fra Barentshavet er det fortsatt grønt lys for i WWFs sjømatguide.

Utnytt rekeskallet til kraft

Dessuten henger rekebestanden sammen med bestanden av blant annet torsk. Når sistnevnte tar seg opp, blir det automatisk mindre reker siden dette er blant favorittene.

Den globale oppvarmingen gir selvsagt også grunn til stor bekymring for rekebestanden langs kysten, og dermed mulighetene til å kjøpe ferske reker direkte fra båten. Nyt derfor slike reker med måte.

Fakta om reker

Reker finnes både i fjordene, på bankene og i nordområdene i Barentshavet, ved Svalbard og Grønland, og fanges hele året.

Dypvannsreka (Pandalus borealis) er den vanligste i fangstene. Den liker seg best i kaldt vann og kan enkelte år være helt forsvunnet fra rekefelt i sør, noe som oftest har sammenheng med at temperaturen er blitt for høy.

Dypvannsreka er først hann og når den er 2½ - 4 år skifter den kjønn til hunn. Den parer seg om høsten og hunnreka bærer rognen under bakkroppen vinteren igjennom. Reketråling foregår i Skagerrak, langs kysten og i fjordene med mindre fartøy, mens fisket i Barentshavet og ved Svalbard og Grønland mest drives av store trålere.

Flere lekre oppskrifter med skalldyr

Rekene bearbeides i forskjellig grad, alt fra fersk og frossen til landindustri og direkte eksport. I Skagerrak og til dels i Nordsjøen blir det trålet etter reker med mindre reketrålere.

Reker omsettes kokt med skall, ferske eller frosne, pillede frosne eller lettkonservert i lake. De tåler derfor ikke varmebehandling utover veldig rask oppvarming.

Næringsinnhold

Reke er en god kilde til vitamin B12 og inneholder også en god del av de fettløselige vitaminer A, E og D. Reker inneholder svært lite fett.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

UV020321-16x9.jpg
+
Ukens vin

Knallkjøp til sjømaten

Disse Savoie-vinene er blant vinterens aller beste kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

vin-bourgogne-pouilly-fuisse-pastoral-2017-frantz-chagnoleau.jpg
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Akkurat nå er dette det beste kjøpet fra Burgund

Fra Sør-Burgunds mest renommerte vinmarker og til en pris som er halvparten av hva du må betale for samme kvalitet fra «gullkysten».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-537611756.jpg
Les dette om du opplever tekniske problemer

Vi har fornyet oss

Å flytte over hele det gigantiske nettstedet aperitif.no til en ny plattform, kan medføre enkelte problemer. Vi håper på din tålmodighet om du skulle oppleve dette, og jobber på spreng for å gi deg en maksimal leseropplevelse.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her