Drikke
Dette er årets mest spennende ølnyheter

Dette er årets mest spennende ølnyheter

Ni øl er i finalen til Årets Øl-Nykommer. Hvilket øl som har gjort seg mest fortjent til tittelen, må du vente til 31. januar for å få vite.
Redaksjonen
15 Januar 2015 - 11:35

Kravene til et øl som kan smykke seg med tittelen Årets Øl-Nykommer 2014 er ikke bare at det må være et sabla godt øl, brygget etter alle kunstens regler, og selvsagt uten feil. Det må også tilfredsstille en rekke andre kriterier.

Blant annet må det ha et visst innslag av innovasjon og nytenkning. Det må ligge en klar strategi/ide bak. Både emballasje og etikett må kommunisere denne ideen. Videre vurderes ølet opp mot kriteriet om det er en dyrkbar nisje. Rett og slett om det er et øl som vil bli etterspurt i markedet.

41 øl er vurdert, smakt, spyttet eller svelget

I den grad juryen har hatt tilgang til informasjon evalueres også i hvilken grad lanseringen har vært en suksess rent pr-/markedsføringsmessig – selvsagt innenfor reklameforbudet.

41 nye øl ble nominert av bryggeriene selv. Hvert bryggeri kunne melde på inntil tre nyheter lansert mellom 15. oktober 2013 og 15. oktober 2014.

De ni ølene som i henhold til juryen i størst mulig grad tilfredsstiller nevnte kriterier er:

7 Fjell Monplaisir Pale Ale
Pale ale er en kategori som ypper seg mot IPA.

Black IPA er en helt ny kategori som «tok av» i 2014.

EGO A Damn Fine Coffee IPA
Øl brygget med kaffe fra småskalakaffebrenner.

Øl brygget etter klassisk belgisk oppskrift en utfordrer til utenlandske storselgere og i en nisje med vekstpotensial.

Lindesnes Havets øl
Øl brygget med rødalge (søl).

Nøgne Ø Skog og mark
Øl brygget med håndplukkete ingredienser fra norsk natur.

Det første samarbeidsbrygg mellom hjemmebryggere og storskalabryggeri.

Øl brygget etter klassisk tysk oppskrift en utfordrer til utenlandske storselgere.

Surøl brygget med kirsebær fra Sogn og rugmalt.

Hvilket av disse ølene som i størst monn gjør jobben avsløres den 31. januar under Norbryggs årlige hjemmebryggevent på Kanonhallen.

Samtidig får du vite hvillke øl som publikum mener er fjorårets favoritter.

I 2013 fikk dette ølet aller fleste stemmer

Juryen for Årets Øl-Nykommer 2014 består av Trond Blindheim, rektor Markedshøyskolen, Steinar Killi, professor, Arkitektur- og Designhøyskolen i Oslo, Stein Øvre, designer, Creuna, Per Øyvind Arnesen, Ølportalen, Gustav Foseid, Norbrygg, Jørn Tore Persen, Ølakademiet og Aase E. Jacobsen, Apéritif.

Kåringen gjennomføres for tredje gang og er et samarbeid mellom Ølportalen, Norbrygg, Ølakademiet og Apéritif.

I 2013 ble Vossa Pale Ale fra Voss Bryggeri årets mest innovative øl for sin brukt av einerlog i bryggingen – en veldig tradisjonsrik teknikk.

Les om Voss' brune stolthet

I 2012 gikk Sur Megge fra Haandbryggeriet av med seieren.

Derfor ble Sur Megge mest innovativt i 2013

Dette er de påmeldte ølene til Årets Nykommer 2014:

Bryggeri

Produkt

Kinn

Kinn Solsnu

Austmann

Sjokolade&Kirsebærporter

Ægir

Hyrrokkin India Peated Ale

Nøgne Ø

Nøgne Ø Vic Secret IPA

7 Fjell

7 Fjell Svartediket Black India Pale Ale

Kinn

Kinn Kveldsbris

Ægir

Lærdøl Sour Cherry Rye

Nøgne Ø

Nøgne Ø Skog & Mark

Austmann

Gyldenløve

Haandbryggeriet

Haandbryggeriet Humlekanon

Grunerløkka

Løkka/Crow White IPA

Lervig

Lervig Kringly Kris

EGO

A Damn Fine Coffee IPA

Kinn

Kinn/Voss Tradisjon med kveik

Nøisom

Bonfire Blonde

Lervig

Lervig White IPA

Ringnes

Ringnes Polaris Baltisk Porter

Grunerløkka

Løkka IPA

7 Fjell

7 Fjell Mon Plaisir Pale Ale

Austmann

Miss Saison

EGO

Black Chocolate IPA

Nøisom

Placebo

7 Fjell

7 Fjell Fløien India Pale Ale

EGO

Redness

Lervig

Lervig Johnny Low (boks)

Ægir

Hrist & Mist Hefeweizen

Nøgne Ø

Nøgne Ø Kriek of Telemark

Ringnes

Frydenlund Pale Ale

Nøisom

Birdie Num Num

Lindesnes

Lindesnes Havets Øl

Aass

Aass Pilsner Premium

Hadeland

American Pale Ale

Hansa

Borg Østlandets Gull

Hansa

Hansa Porter Spesial

Macks

Mack IPA

Sagene

Sagene Sterk Jul

Hadeland

Damp

Macks

Mack Witbier

Sagene

Sagene Mørk Vinter

Sagene

Sagene Pilsner

Macks

Mack Isbjørn

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her