Nøgne Ø Porter er Årets Øl

Nøgne Ø Porter er Årets Øl

Ølet som Nøgne Ø har brygget sammenhengende i 10 år, feirer med å bli Årets Øl. Bryggeriet fikk i i alt fire av sju priser i kåringen.

Nøgne Ø Porter havnet på topp av i alt 124 norskbryggete øl fra 20 bryggerier i kampen om denne gjeve tittelen. Først gjennom en nettbasert publikumsnominering og dernest ved at en fagjury smakte seg gjennom i alt 18 finalister.

Dette er juryen i Årets Øl 2013

Juryen ga Nøgne Ø Porter høyest poengsum og følgende beskrivelse:

«Årets Øl 2013 har sødmefylte toner fra rosiner, knekk og sjokolade. Ølet har i aromabildet et røstet malt- og kaffeaktig preg. Fargen er mørk sjokoladebrun og skummet henger godt i glasset. Smaksbildet bærer preg av god munnfølelse med sødme, frukt, sjokolade, lakris, kaffe, røyk og noe bitterhet i avslutningen. Årets Øl fremstår særdeles godt balansert med gode toner i både lukt og smak.»

Her er Apéritifs vurdering av Årets Øl

Bryggeriet som i år vinner hedersbetegnelsen Årets Øl 2013 brygget sin første porter allerede i 2003, som ett av de første i bryggeriets nå rikholdige portefølje.

Brygget i 10 år

Nøgne Ø Porter kom i salg på Vinmonopolet 1. november samme år og har derfor et aldri så lite 10 årsjubileum.

Årets Øl-trofeet er laget av Gjøvik Glassverk av helkrystall, noe dette glassverket i dag er alene om å gjøre. Det er for øvirg også det siste gjenværende glassverket som opererer i Norge og som tviholder på gamle håndverkstradisjoner.

Selve trofeet er en replika av 1800-tallets potpourrikrukker. Mens disse krukkene den gang ble fylt med tørkete blomster som roser, er det mest naturlig å bruke aromahumle - og malt, når trofeet er på plass hos Nøgne Ø.

Bli kjent med øltypen porter

De 18 finalistene fordeler seg på seks kategorier og i hver kategori er det kåret en vinner. Nøgne Ø Porter ble naturlig nok vinner av sin kategori, Porter/Stout. Dette er de øvrige kategorivinnerne:

«Ølet dufter sitrus og maltkaramell. Fargen er fin gyllen og skummet henger godt i glasset. Årets vinner fremstår godt balansert med avrundet maltsmak og lett humlebitterhet.»

«Ølet dufter lett av banan, sitrus og urter. Fargen er strågul og ølet har fint skumpreg. Årets vinner er en frisk og lettdrikkelig øl med godt humlepreg. Ølet har også toner av nyslått gress, karamell, frukt, banan og vanilje i smaken.»

«Ølet har kraftig humlearoma med et tropisk preg. Fargen er gyllen mørk og skummet fremstår tett og henger godt i glasset. Årets IPA er et velbalansert øl i smaksbildet med fin sødme og god humlebitterhet.»

«Ølet har et komplekst aromabilde med appelsin, nellik, røstet malt og pepper i duften. Fargen er gyllen gul og skummet henger godt i glasset. Karamell, appelsin og sitrus med godt humlepreg bærer smaken. Årets vinner er et friskt innslag som dufter og smaker godt.»

«Ølet dufter frukt og har et blomsteraktig preg i aromabildet. Fargen er mørk.  Skummet er tett og henger godt i glasset. Smaksbildet er komplekst med ristet gresskarkjerner, malt og brød. Ølet har også toner av kaffebønner, sjokolade og kakao i smaken. Årets ale fremstår tørr og med god bitterhet i avslutningen.»

Fire av sju priser

Nøgne Ø stakk altså av med i alt fire av sju mulige priser i årets kåring som er den tredje i sitt slag. I 2012 vant Ægir IPA og i 2011 Borg Bokkøl. Bak prisen står Apéritif, Ølakademiet, Norbrygg og Ølportalen. Målet er å vise fram den store kreativiteten i norsk bryggerinæring. Prisen er todelt. Første del, Årets Øl-Innovasjon, ble kåret før årsskiftet og har som navnet antyder et større fokus på innovasjon og nytenkning. Vinner ble Vossa Pale Ale.

Slik ble Vossa Pale Ale valgt ut

Foto: Jan Khür

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen