Godbiter i pollisten
Dette er basishyllas største vinskatt

Dette er basishyllas største vinskatt

Fra september har Fontalloro kvalifisert seg til fast hylleplass i 69 polutsalg og dens svært overbevisende lillesøster i samtlige pol i hele landet. Det er svært godt fortjent.
Aase E. Jacobsen
06 September 2017 - 13:45

Fèlsina Fontalloro 2011 er en lekkerbisken av de store og som bærer sine 14,5 prosent alkohol med største eleganse. Flasken jeg smakte for et par uker siden var enda hvassere enn første test som var for to år siden. Jeg tør nesten ikke tenke på hvor deilig den er i 2013 (som lanseres i spesialbutikker i morgen til kroner 391,50 - løp og kjøp), enn si hva den blir i 2015. De mellomliggende årene er ikke like gode (om enn på generell basis).

Med en pris på 400 kroner og en allerede stor fanskare kommer denne vinen forhåpentligvis til å klare seg i basis lenge etter at disse årgangene er lansert.

Er du i nærheten av Namsos-polet kan du kjøpe denne vinen for 318 kroner – det er en rest etter en tidligere spesialpollansering. Det ligger noen slengere av 2012  også den fra et spesialpolslipp på noen pol, men den når ikke opp mot 2011. Og sikkert ikke 2013 heller som jeg altså ikke har smakt ennå.

Mye historie i disse steinene. Foto: Colin Dutton
Colonia 2010

Fontalloro konkurrerer med de aller beste toscanere, også med Fèlsinas egen toppcuvee, Colonia. Dog ikke i 2010-årgang, som er «en sann klassiker allerede i duften». Men denne vinen som lages i et antall av 6000 flasker, koster mye, og er langt fra mer enn «dobbel så god» som sin lillesøster, selv om prisen sier noe annet. Vanligvis er ikke dette min favoritt fra Fèlsina, men akkurat i denne årgangen setter den betydelige spor etter seg. 2011-årgangen som jeg smakte sist vinter under Anteprima i Firenze, var klart mer påvirket av oppholdet i eik og hadde en litt for tørr ettersmak, mens 2009-årgangen som var i salg på spesialpolet for to år siden, var litt for moden/syltet i frukten og ikke minst var alkoholen litt for merkbar. Å lage slike svære viner er en risikosport – her er mye av alt – men når alt klaffer som med nevnte 2010-utgave, blir resultatet fantastisk.

Jeg skal møte produsenten senere denne uken og da får jeg kanskje svar på hvorfor.

Her finner du alle produsentens viner som er i salg eller har vært i salg

Fra vinmarken Rancia kommer Fèlsinas riserva som ikke er i salg i Norge akkurat nå. Foto: Bruno Bruchi fotografo +39335535

En annen veldig god nyhet fra samme produsent og polets basishylle, er at Fèlsina Chianti Classico 2015 er i kategori 1, altså absolutt alle polhyller. I denne minipolkategorien er den nå det helt klart beste kjøpet og vinen som sådan. Spesielt takket være at den har skiftet til den superlekre 2015-årgangen. Heretter blir valget lett, når jeg nesten gang må ta til takke med et av landets minipol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her