Godbiter i pollisten
Dette er basishyllas største vinskatt

Dette er basishyllas største vinskatt

Fra september har Fontalloro kvalifisert seg til fast hylleplass i 69 polutsalg og dens svært overbevisende lillesøster i samtlige pol i hele landet. Det er svært godt fortjent.
Aase E. Jacobsen
06 September 2017 - 13:45

Fèlsina Fontalloro 2011 er en lekkerbisken av de store og som bærer sine 14,5 prosent alkohol med største eleganse. Flasken jeg smakte for et par uker siden var enda hvassere enn første test som var for to år siden. Jeg tør nesten ikke tenke på hvor deilig den er i 2013 (som lanseres i spesialbutikker i morgen til kroner 391,50 - løp og kjøp), enn si hva den blir i 2015. De mellomliggende årene er ikke like gode (om enn på generell basis).

Med en pris på 400 kroner og en allerede stor fanskare kommer denne vinen forhåpentligvis til å klare seg i basis lenge etter at disse årgangene er lansert.

Er du i nærheten av Namsos-polet kan du kjøpe denne vinen for 318 kroner – det er en rest etter en tidligere spesialpollansering. Det ligger noen slengere av 2012  også den fra et spesialpolslipp på noen pol, men den når ikke opp mot 2011. Og sikkert ikke 2013 heller som jeg altså ikke har smakt ennå.

Mye historie i disse steinene. Foto: Colin Dutton
Colonia 2010

Fontalloro konkurrerer med de aller beste toscanere, også med Fèlsinas egen toppcuvee, Colonia. Dog ikke i 2010-årgang, som er «en sann klassiker allerede i duften». Men denne vinen som lages i et antall av 6000 flasker, koster mye, og er langt fra mer enn «dobbel så god» som sin lillesøster, selv om prisen sier noe annet. Vanligvis er ikke dette min favoritt fra Fèlsina, men akkurat i denne årgangen setter den betydelige spor etter seg. 2011-årgangen som jeg smakte sist vinter under Anteprima i Firenze, var klart mer påvirket av oppholdet i eik og hadde en litt for tørr ettersmak, mens 2009-årgangen som var i salg på spesialpolet for to år siden, var litt for moden/syltet i frukten og ikke minst var alkoholen litt for merkbar. Å lage slike svære viner er en risikosport – her er mye av alt – men når alt klaffer som med nevnte 2010-utgave, blir resultatet fantastisk.

Jeg skal møte produsenten senere denne uken og da får jeg kanskje svar på hvorfor.

Her finner du alle produsentens viner som er i salg eller har vært i salg

Fra vinmarken Rancia kommer Fèlsinas riserva som ikke er i salg i Norge akkurat nå. Foto: Bruno Bruchi fotografo +39335535

En annen veldig god nyhet fra samme produsent og polets basishylle, er at Fèlsina Chianti Classico 2015 er i kategori 1, altså absolutt alle polhyller. I denne minipolkategorien er den nå det helt klart beste kjøpet og vinen som sådan. Spesielt takket være at den har skiftet til den superlekre 2015-årgangen. Heretter blir valget lett, når jeg nesten gang må ta til takke med et av landets minipol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her