Godbiter i pollisten
Dette er basishyllas største vinskatt

Dette er basishyllas største vinskatt

Fra september har Fontalloro kvalifisert seg til fast hylleplass i 69 polutsalg og dens svært overbevisende lillesøster i samtlige pol i hele landet. Det er svært godt fortjent.
Aase E. Jacobsen
06 September 2017 - 14:45

Fèlsina Fontalloro 2011 er en lekkerbisken av de store og som bærer sine 14,5 prosent alkohol med største eleganse. Flasken jeg smakte for et par uker siden var enda hvassere enn første test som var for to år siden. Jeg tør nesten ikke tenke på hvor deilig den er i 2013 (som lanseres i spesialbutikker i morgen til kroner 391,50 - løp og kjøp), enn si hva den blir i 2015. De mellomliggende årene er ikke like gode (om enn på generell basis).

Med en pris på 400 kroner og en allerede stor fanskare kommer denne vinen forhåpentligvis til å klare seg i basis lenge etter at disse årgangene er lansert.

Er du i nærheten av Namsos-polet kan du kjøpe denne vinen for 318 kroner – det er en rest etter en tidligere spesialpollansering. Det ligger noen slengere av 2012  også den fra et spesialpolslipp på noen pol, men den når ikke opp mot 2011. Og sikkert ikke 2013 heller som jeg altså ikke har smakt ennå.

Mye historie i disse steinene. Foto: Colin Dutton
Colonia 2010

Fontalloro konkurrerer med de aller beste toscanere, også med Fèlsinas egen toppcuvee, Colonia. Dog ikke i 2010-årgang, som er «en sann klassiker allerede i duften». Men denne vinen som lages i et antall av 6000 flasker, koster mye, og er langt fra mer enn «dobbel så god» som sin lillesøster, selv om prisen sier noe annet. Vanligvis er ikke dette min favoritt fra Fèlsina, men akkurat i denne årgangen setter den betydelige spor etter seg. 2011-årgangen som jeg smakte sist vinter under Anteprima i Firenze, var klart mer påvirket av oppholdet i eik og hadde en litt for tørr ettersmak, mens 2009-årgangen som var i salg på spesialpolet for to år siden, var litt for moden/syltet i frukten og ikke minst var alkoholen litt for merkbar. Å lage slike svære viner er en risikosport – her er mye av alt – men når alt klaffer som med nevnte 2010-utgave, blir resultatet fantastisk.

Jeg skal møte produsenten senere denne uken og da får jeg kanskje svar på hvorfor.

Her finner du alle produsentens viner som er i salg eller har vært i salg

Fra vinmarken Rancia kommer Fèlsinas riserva som ikke er i salg i Norge akkurat nå. Foto: Bruno Bruchi fotografo +39335535

En annen veldig god nyhet fra samme produsent og polets basishylle, er at Fèlsina Chianti Classico 2015 er i kategori 1, altså absolutt alle polhyller. I denne minipolkategorien er den nå det helt klart beste kjøpet og vinen som sådan. Spesielt takket være at den har skiftet til den superlekre 2015-årgangen. Heretter blir valget lett, når jeg nesten gang må ta til takke med et av landets minipol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her