Godbiter i pollisten
Dette er basishyllas største vinskatt

Dette er basishyllas største vinskatt

Fra september har Fontalloro kvalifisert seg til fast hylleplass i 69 polutsalg og dens svært overbevisende lillesøster i samtlige pol i hele landet. Det er svært godt fortjent.
Aase E. Jacobsen
06 September 2017 - 13:45

Fèlsina Fontalloro 2011 er en lekkerbisken av de store og som bærer sine 14,5 prosent alkohol med største eleganse. Flasken jeg smakte for et par uker siden var enda hvassere enn første test som var for to år siden. Jeg tør nesten ikke tenke på hvor deilig den er i 2013 (som lanseres i spesialbutikker i morgen til kroner 391,50 - løp og kjøp), enn si hva den blir i 2015. De mellomliggende årene er ikke like gode (om enn på generell basis).

Med en pris på 400 kroner og en allerede stor fanskare kommer denne vinen forhåpentligvis til å klare seg i basis lenge etter at disse årgangene er lansert.

Er du i nærheten av Namsos-polet kan du kjøpe denne vinen for 318 kroner – det er en rest etter en tidligere spesialpollansering. Det ligger noen slengere av 2012  også den fra et spesialpolslipp på noen pol, men den når ikke opp mot 2011. Og sikkert ikke 2013 heller som jeg altså ikke har smakt ennå.

Mye historie i disse steinene. Foto: Colin Dutton
Colonia 2010

Fontalloro konkurrerer med de aller beste toscanere, også med Fèlsinas egen toppcuvee, Colonia. Dog ikke i 2010-årgang, som er «en sann klassiker allerede i duften». Men denne vinen som lages i et antall av 6000 flasker, koster mye, og er langt fra mer enn «dobbel så god» som sin lillesøster, selv om prisen sier noe annet. Vanligvis er ikke dette min favoritt fra Fèlsina, men akkurat i denne årgangen setter den betydelige spor etter seg. 2011-årgangen som jeg smakte sist vinter under Anteprima i Firenze, var klart mer påvirket av oppholdet i eik og hadde en litt for tørr ettersmak, mens 2009-årgangen som var i salg på spesialpolet for to år siden, var litt for moden/syltet i frukten og ikke minst var alkoholen litt for merkbar. Å lage slike svære viner er en risikosport – her er mye av alt – men når alt klaffer som med nevnte 2010-utgave, blir resultatet fantastisk.

Jeg skal møte produsenten senere denne uken og da får jeg kanskje svar på hvorfor.

Her finner du alle produsentens viner som er i salg eller har vært i salg

Fra vinmarken Rancia kommer Fèlsinas riserva som ikke er i salg i Norge akkurat nå. Foto: Bruno Bruchi fotografo +39335535

En annen veldig god nyhet fra samme produsent og polets basishylle, er at Fèlsina Chianti Classico 2015 er i kategori 1, altså absolutt alle polhyller. I denne minipolkategorien er den nå det helt klart beste kjøpet og vinen som sådan. Spesielt takket være at den har skiftet til den superlekre 2015-årgangen. Heretter blir valget lett, når jeg nesten gang må ta til takke med et av landets minipol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her