Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Dette er de 15 aller beste champagnekjøpene som fortsatt er å få tak i - og i polhyllene i dag

Dette er de 15 aller beste champagnekjøpene som fortsatt er å få tak i - og i polhyllene i dag

Ender du opp med en av disse for å ønske det nye året velkommen, får du både en veldig god champagne og ikke minst super valuta for pengene samtidig som alle er hyllevarer.
Aase E. Jacobsen
26 Desember 2018 - 14:45
 

Det aller beste kjøpet er Émile Leclére 5 Générations – en imponerende kompleks champagne til en pris som vanligvis gjelder for «standardcuveen». Det skyldes dels at den er satt ned med 50 kroner nå i desember. Og dels at dette er en en såkalt récoltants-manipulants – som er den franske betegnelsen på det som på engelsk heter grower’s champagne, altså at produsenten dyrker druene og lager champagnen selv. Den familiedrevne vingården har 12 hektar med vinmarker og den nå så trendy meunier som hoveddrue. Toppvinen er ren chardonnay, som er delvis fatgjæret og har fått tre år på bunnfallet før omkorking.

Slik ligger champagnen og godgjør seg i årevis i kjelleren hos Emile Leclere.

Det gir en veldig smakskraftig champagne, som skapt for gode matretter, prøv den gjerne til nyttårskalkunen. Dette er toppchampagne som feirer at de har holdt det gående i fem generasjoner. Når vi vet at det kun lages 2000 flasker årlig, hvorav en stor andel havnet i Norge i forbindelse med et partikjøp i mai, er det intet mindre enn utrolig at denne champagnen fortsatt finnes på så mange pol.

 
 

Fra en annen tilsvarende produsent, og ikke minst en gammel kjenning i denne spalten, kommer hele to knallkjøp, en med fast hylleplass på 240 pol og en som er på 27 pol. A.D. Coutelas Louis Victor Fût de Chéne Brut og A.D. Coutelas Origin Brut er to ganske forskjellige champagnestiler som dermed dekker ulike behov. Den første er mye kraftigere i stilen og primært en matchampagne, mens den siste er perfekt som aperitiff eller å ha med seg ut i nyttårskulden.  

 

 

 

Damien og Angelique Coutelas står bak champagnene som har fått en stor tilhengerskare i Norge.
 
 

Den er for øvrig en av de aller rimeligste champagnene i Norge, og konkurrerer med Philizot & Fils Brut numéro 3 om å være best i billigklassen. Begge har nærmest identisk druemiks – en tredel av hver av de viktigste champagnedruene – mens Origin har et par år ekstra på bunnfallet i flasken før omkorking, hvilket gir den ekstra dybde. Hvilken du velger, er derfor ikke av avgjørende betydning for om nyttårsfeiringen blir en suksess.

Den idylliske landsbyen Bouzy er kjent som en av de beste adressene for pinot noir. Foto: stocknshares
Un Jour de 1911 er pakket inn i strå og med flasken følger et lite hefte som forteller historien bak - på fransk riktignok.

Ønsker du noe mer kompleksitet og en champagne som holder gjennom hele måltidet, er Clouet Silver Brut Nature en annen gjenganger som aldri slutter å imponere, en knusktørr og samtidig strukturert champagne som er usedvanlig gunstig priset. Den er nemlig laget av pinot noir-druer med grand cru-status fra landsbyen Bouzy tilhørende underområdet Montagne de Reims. Her holder Andre Clouet til, en liten håndverksorientert produsent med 8 hektar. Den er både gjæret og modnet i brukt eik og har gjennomgått malolaktisk gjæring. Men siden den ikke er tilsatt noe sukker ved omkorkingen er den knusk tørr.

Om ingen av disse fem champagnene frister eller er i hyllene på ditt pol, har jeg tatt med ni andre champagne som alle tilfredsstiller kravet om tilgjengelig og høy kvalitet for pengene. Inkludert også toppvinen til Andre Clouet, Un Jour de 1911 Grand Cru, som er nok et eksempel på hvor gunstig priset denne produsentens champagner er. Denne champagnen som lages i et antall av 1911 flasker årlig får sine pinot noir-druer fra 10 grand cru-parseller og fra flere årganger. Den har tilbrakt seks år på bunnfallet og er tilsatt 1 gram sukker (liqueur d'expedition) ved omkorking, som for øvrig gjøres for hånd. 

Den er i en klasse for seg i dette prissjiktet. Batchen som er i salg når er nylig omkorket og er i det ungdommelige hjørnet, men også en strålende matchampagne med markedets minste bobler, men altså tilstrekkelig mengde av dem. I tillegg til å ha den vakreste etiketten på markedet, og et eksempel til etterfølgelse når det kommer til trykkvalitet, har champagnen den mest spesielle innpakningen av alle. Den er i tilleggsutvalget og er derfor merket med utsolgt. Men den finnes altså i 20 polutsalg, primært i Stor-Oslo-området.

På neste side finner du listen over de 15 champagnene sortert etter poeng

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
17. mai
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne champagnen er faktisk utrolig billig
Godbiter i pollisten

Denne champagnen er faktisk utrolig billig

Den kom inn i hyllene til 120 polutsalg fra mai, og da som en enda mer vellagret utgave enn tidligere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her