Godbiter i pollisten
Dette er den nye smaken av Sør-Afrika

Dette er den nye smaken av Sør-Afrika

Stadig flere knallgode sørafrikanske produsenter kommer for salg i Norge. Denne er blant de aller beste.
Aase E. Jacobsen
01 Juli 2016 - 12:05

Bak Crystallum står brødrene Andrew og Peter-Allan Finlayson som laget sin første vin så sent som i 2007. Men de har litt å slekte på all den tid faren er den kjente pinot noir-eksperten Peter Finlayson hvis viner lenge var referansen for sørafrikansk pinot noir. Men som ikke har vært å få i Norge det siste tiåret.

En annen tilnærming enn faren 

Sønnene har åpenbart bestemt seg for å ta opp konkurransen med faren, og spesialisert seg på pinot noir og chardonnay fra Western Cape. Som alle ungdommer velger de selvsagt å gjøre tingene på sin måte, først og fremst med en mer naturlig tilnærming: spontangjæring, liten intervenering og lite bruk av ny eik samt fravær av filtrering. 

Peter-Allan Finlayson.

Resultatet er uansett viner av det ekstra elegante slaget. I hvert fall om vi skal dømme ut fra smaken på vinene som er og har vært tilgjengelig i Norge.

Deres Crystallum The Agnes Chardonnay 2015 er en flott representant for denne druen fra tre forskjellige vinmarker i området innenfor Hermanus, noen mil øst for Cape Town. Nærheten til havet gir god ventilasjon og er en av grunnene til at kjølig-klima-druer som pinot noir og chardonnay foretrekkes her.

 

Jordsmonnet er sand- og leirholdig med skifer. Ikke akkurat det vi vanligvis forbinder med chardonnayjord, men det bidrar til å gi den ferdige vinen mye karakter. Selv fikk jeg assosiasjoner til Jura-chardonnay som jo skiller seg klart fra Burgund-chardonnay takket være et annet jordsmonn og øvrige vekstforhold.

Kommer mer til høsten

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2015 kommer fra de samme forholdene og det har gitt en vin med godt mineralpreg, men først og fremst usedvanlig deilig frukt, leskende og lekker.

Dessverre er deres Crystallum Mabalel Pinot Noir 2014 utsolgt – bortsett fra to-tre flasker på Majorstua-polet. Men den kommer i 2015-årgang til høsten, så da har vi noe godt i vente.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her