Godbiter i pollisten
Dette er den nye smaken av Sør-Afrika

Dette er den nye smaken av Sør-Afrika

Stadig flere knallgode sørafrikanske produsenter kommer for salg i Norge. Denne er blant de aller beste.
01 Juli 2016 - 12:05

Bak Crystallum står brødrene Andrew og Peter-Allan Finlayson som laget sin første vin så sent som i 2007. Men de har litt å slekte på all den tid faren er den kjente pinot noir-eksperten Peter Finlayson hvis viner lenge var referansen for sørafrikansk pinot noir. Men som ikke har vært å få i Norge det siste tiåret.

En annen tilnærming enn faren 

Sønnene har åpenbart bestemt seg for å ta opp konkurransen med faren, og spesialisert seg på pinot noir og chardonnay fra Western Cape. Som alle ungdommer velger de selvsagt å gjøre tingene på sin måte, først og fremst med en mer naturlig tilnærming: spontangjæring, liten intervenering og lite bruk av ny eik samt fravær av filtrering. 

Peter-Allan Finlayson.

Resultatet er uansett viner av det ekstra elegante slaget. I hvert fall om vi skal dømme ut fra smaken på vinene som er og har vært tilgjengelig i Norge.

Deres Crystallum The Agnes Chardonnay 2015 er en flott representant for denne druen fra tre forskjellige vinmarker i området innenfor Hermanus, noen mil øst for Cape Town. Nærheten til havet gir god ventilasjon og er en av grunnene til at kjølig-klima-druer som pinot noir og chardonnay foretrekkes her.

 

Jordsmonnet er sand- og leirholdig med skifer. Ikke akkurat det vi vanligvis forbinder med chardonnayjord, men det bidrar til å gi den ferdige vinen mye karakter. Selv fikk jeg assosiasjoner til Jura-chardonnay som jo skiller seg klart fra Burgund-chardonnay takket være et annet jordsmonn og øvrige vekstforhold.

Kommer mer til høsten

Crystallum Peter Max Pinot Noir 2015 kommer fra de samme forholdene og det har gitt en vin med godt mineralpreg, men først og fremst usedvanlig deilig frukt, leskende og lekker.

Dessverre er deres Crystallum Mabalel Pinot Noir 2014 utsolgt – bortsett fra to-tre flasker på Majorstua-polet. Men den kommer i 2015-årgang til høsten, så da har vi noe godt i vente.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

 

 

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette kan bli din nye favorittsalat
Dagens rett

Dette kan bli din nye favorittsalat

Lag ekstra stor porsjon av denne middagssalaten, for den smaker like godt senere på kvelden. Sjekk den raske oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her