Godbiter i pollisten
Dette er en av Østerrikes beste og mest lagringsdyktige rødviner

Dette er en av Østerrikes beste og mest lagringsdyktige rødviner

Blaufränkisch fra Eisenberg DAC i det sørlige Burgenland er spennende viner for vinkjelleren. Denne produsenten lager noen av de beste.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2017 - 14:08

Wachter Wiesler Eisenberg Alte Reben Blaufränkish 2012 er en superkonsentrert vin av denne typiske østerrikske rødvinsdruen. Den skiller derfor mye fra den karakteristiske skogsbærsaftige stilen de fleste eksemplarene av arten tilhører. Ikke noe negativt om akkurat den stilen, men denne viser hvor godt druesorten responderer på ekstra sterkt jordsmonn, og ikke minst gjennom gamle vinstokker.

I dette tilfellet er de opp til 80 år gamle. Den endelige vinen er en miks av druer fra fem ulike parseller, alle beliggende i Eisenberg-vinmarken som er ett av tre underområder i Eisenberg DAC.

Jern gir karakter

Eisenberg-vinmarken har det karakteristiske grønnskiferjordsmonnet med høyt jerninnhold. Så står da også eisen for jern på tysk.

Eisenberg DAC er begrenset til tre landsbyer i Südburgenland, Eisenberg og Deutsch-Schützen samt Rechnitz litt lengre nord på grensen til Mittelburgenland. Vi snakker likevel om en avstand på en drøy mil og totalt teller området bare 498 hektar. Den er en av i alt åtte såkalte DAC-er i Østerrike. DAC er forkortelsen for Districtus Austria Controllatus og er den østerrikske parallellen til franske AOC.

Det er det høye jerninnholdet i jordsmonnet som gir vinene herfra særpreg.

 

Mens den første kommer fra selve vinmarken Eisenberg, kommer Wachter Wiesler Ried Weinberg Blaufränkisch 2013 fra Deutsch-Schützen. Druene kommer fra en enkelt vinmark, Weinberg, og nærmere bestemt en parsell midt i hjertet av denne sørvendte vinmarken. Den skiller seg jordsmonnsmessig fra den forrige siden vi her snakker om et dypere jordlag med jernholdig leire.

Ambisiøs familiebedrift

Det gir en noe saftigere og syrefrisk stil, og spesielt i et år som 2013 som resulterte i litt lettere viner enn 2012 som på sin side er et år for kjelleren. Weinberg-vinen er imidlertid ingen lettvekter, men viser god konsentrasjon, takket være alderen på vinstokkene, fra 40-50 år.

Fra samme årgang kommer Wachter Wiesler Béla-Jóska 2013 som er en blanding av de yngste (15-40 år) vinstokkene i de to underområdene. En jordsmonnspreget og stofflig vin som i likhet med sine storesøstre er en utpreget og utmerket matvin. Her er det bare å finne fram viltet.

Bak disse vinene står den unge vinmakeren Christoph Wachter som har introdusert nye ideer i vinkjelleren som spontangjæring og kun bruk av store brukte fat på 500-1500 liter.

Og akkurat den balanserte eikebruken gjør at Wachter Wiesler-vinene skiller seg ut. 

Christoph har støtte av (den fortsatt unge) faren Franz. Og Wachter Wiesler er i høyeste grad en familiebedrift som også driver restaurant og overnatting med ambisjoner langt utover det som er vanlig i Burgenland. 

Christoph Wachter.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen
Godbiter i pollisten

Skal du virkelig overraske så vel gane som lommebok, gjør du det med denne vinen

Den er intet mindre enn det aller beste vinkjøpet i basis på tvers av alle farger og vinstiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie
+
Ukens vin

Denne vinen byr på mye karakter til biffen - og en artig historie

Conero er ikke det mest kjente vinområdet i Italia, men det betyr lite når vinen skiller seg ut som i dette tilfellet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 01.november

7 lagringsdyktige, varmende viner - og en hemmelighet - fra Dourodalen. Er du abonnent får du i tillegg superrabatt

Møt legendariske Casa Ferreirinha og få nye favoritter fra Portugals vinregion nummer én. Som abonnent sparer du 245 kroner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne retten kan alle klare
Dagens rett
Pølseform med purre

Denne retten kan alle klare

Selv en så enkel rett som dette, kan vekke matglede hos alle familiens medlemmer. Og hvem som helst kan lage den.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Høstens deiligste ost har kommet og vinmatchene er uten like

Mange sparker i gang oktober med å kjøpe denne smeltedigelen av en ost. Det finnes ikke en hipp og trendy vinbar i Oslo som ikke har denne på menyen i sesong. Og hvorfor skulle de la være? Det er en helt magisk ost når den kommer fra ovnen

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her