Godbiter i pollisten
Dette er en av Østerrikes beste og mest lagringsdyktige rødviner

Dette er en av Østerrikes beste og mest lagringsdyktige rødviner

Blaufränkisch fra Eisenberg DAC i det sørlige Burgenland er spennende viner for vinkjelleren. Denne produsenten lager noen av de beste.
Aase E. Jacobsen
18 Mars 2017 - 13:08

Wachter Wiesler Eisenberg Alte Reben Blaufränkish 2012 er en superkonsentrert vin av denne typiske østerrikske rødvinsdruen. Den skiller derfor mye fra den karakteristiske skogsbærsaftige stilen de fleste eksemplarene av arten tilhører. Ikke noe negativt om akkurat den stilen, men denne viser hvor godt druesorten responderer på ekstra sterkt jordsmonn, og ikke minst gjennom gamle vinstokker.

I dette tilfellet er de opp til 80 år gamle. Den endelige vinen er en miks av druer fra fem ulike parseller, alle beliggende i Eisenberg-vinmarken som er ett av tre underområder i Eisenberg DAC.

Jern gir karakter

Eisenberg-vinmarken har det karakteristiske grønnskiferjordsmonnet med høyt jerninnhold. Så står da også eisen for jern på tysk.

Eisenberg DAC er begrenset til tre landsbyer i Südburgenland, Eisenberg og Deutsch-Schützen samt Rechnitz litt lengre nord på grensen til Mittelburgenland. Vi snakker likevel om en avstand på en drøy mil og totalt teller området bare 498 hektar. Den er en av i alt åtte såkalte DAC-er i Østerrike. DAC er forkortelsen for Districtus Austria Controllatus og er den østerrikske parallellen til franske AOC.

Det er det høye jerninnholdet i jordsmonnet som gir vinene herfra særpreg.

 

Mens den første kommer fra selve vinmarken Eisenberg, kommer Wachter Wiesler Ried Weinberg Blaufränkisch 2013 fra Deutsch-Schützen. Druene kommer fra en enkelt vinmark, Weinberg, og nærmere bestemt en parsell midt i hjertet av denne sørvendte vinmarken. Den skiller seg jordsmonnsmessig fra den forrige siden vi her snakker om et dypere jordlag med jernholdig leire.

Ambisiøs familiebedrift

Det gir en noe saftigere og syrefrisk stil, og spesielt i et år som 2013 som resulterte i litt lettere viner enn 2012 som på sin side er et år for kjelleren. Weinberg-vinen er imidlertid ingen lettvekter, men viser god konsentrasjon, takket være alderen på vinstokkene, fra 40-50 år.

Fra samme årgang kommer Wachter Wiesler Béla-Jóska 2013 som er en blanding av de yngste (15-40 år) vinstokkene i de to underområdene. En jordsmonnspreget og stofflig vin som i likhet med sine storesøstre er en utpreget og utmerket matvin. Her er det bare å finne fram viltet.

Bak disse vinene står den unge vinmakeren Christoph Wachter som har introdusert nye ideer i vinkjelleren som spontangjæring og kun bruk av store brukte fat på 500-1500 liter.

Og akkurat den balanserte eikebruken gjør at Wachter Wiesler-vinene skiller seg ut. 

Christoph har støtte av (den fortsatt unge) faren Franz. Og Wachter Wiesler er i høyeste grad en familiebedrift som også driver restaurant og overnatting med ambisjoner langt utover det som er vanlig i Burgenland. 

Christoph Wachter.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt klippfisk før
Dagens rett
Klippfisk trukket i olivenolje med sitronsaus og egg

Slik har du ikke smakt klippfisk før

I dag gir vi deg kanskje den beste oppskriften på hvordan du skal servere klippfisk.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her