Dette er en av Østerrikes beste og mest lagringsdyktige rødviner

Dette er en av Østerrikes beste og mest lagringsdyktige rødviner

Blaufränkisch fra Eisenberg DAC i det sørlige Burgenland er spennende viner for vinkjelleren. Denne produsenten lager noen av de beste.

Wachter Wiesler Eisenberg Alte Reben Blaufränkish 2012 er en superkonsentrert vin av denne typiske østerrikske rødvinsdruen. Den skiller derfor mye fra den karakteristiske skogsbærsaftige stilen de fleste eksemplarene av arten tilhører. Ikke noe negativt om akkurat den stilen, men denne viser hvor godt druesorten responderer på ekstra sterkt jordsmonn, og ikke minst gjennom gamle vinstokker.

I dette tilfellet er de opp til 80 år gamle. Den endelige vinen er en miks av druer fra fem ulike parseller, alle beliggende i Eisenberg-vinmarken som er ett av tre underområder i Eisenberg DAC.

Jern gir karakter

Eisenberg-vinmarken har det karakteristiske grønnskiferjordsmonnet med høyt jerninnhold. Så står da også eisen for jern på tysk.

Eisenberg DAC er begrenset til tre landsbyer i Südburgenland, Eisenberg og Deutsch-Schützen samt Rechnitz litt lengre nord på grensen til Mittelburgenland. Vi snakker likevel om en avstand på en drøy mil og totalt teller området bare 498 hektar. Den er en av i alt åtte såkalte DAC-er i Østerrike. DAC er forkortelsen for Districtus Austria Controllatus og er den østerrikske parallellen til franske AOC.

Det er det høye jerninnholdet i jordsmonnet som gir vinene herfra særpreg.

 

Mens den første kommer fra selve vinmarken Eisenberg, kommer Wachter Wiesler Ried Weinberg Blaufränkisch 2013 fra Deutsch-Schützen. Druene kommer fra en enkelt vinmark, Weinberg, og nærmere bestemt en parsell midt i hjertet av denne sørvendte vinmarken. Den skiller seg jordsmonnsmessig fra den forrige siden vi her snakker om et dypere jordlag med jernholdig leire.

Ambisiøs familiebedrift

Det gir en noe saftigere og syrefrisk stil, og spesielt i et år som 2013 som resulterte i litt lettere viner enn 2012 som på sin side er et år for kjelleren. Weinberg-vinen er imidlertid ingen lettvekter, men viser god konsentrasjon, takket være alderen på vinstokkene, fra 40-50 år.

Fra samme årgang kommer Wachter Wiesler Béla-Jóska 2013 som er en blanding av de yngste (15-40 år) vinstokkene i de to underområdene. En jordsmonnspreget og stofflig vin som i likhet med sine storesøstre er en utpreget og utmerket matvin. Her er det bare å finne fram viltet.

Bak disse vinene står den unge vinmakeren Christoph Wachter som har introdusert nye ideer i vinkjelleren som spontangjæring og kun bruk av store brukte fat på 500-1500 liter.

Og akkurat den balanserte eikebruken gjør at Wachter Wiesler-vinene skiller seg ut. 

Christoph har støtte av (den fortsatt unge) faren Franz. Og Wachter Wiesler er i høyeste grad en familiebedrift som også driver restaurant og overnatting med ambisjoner langt utover det som er vanlig i Burgenland. 

Christoph Wachter.

 

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Wachter Wiesler Eisenberg Alte Reben Blaufränkish 2014

Produsent:
Weing. Wachter Wiesler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Burgenland
Pris:
489,00 kr
Varenummer:
3016901
92 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Wachter Wiesler Ried Weinberg Blaufränkisch 2016

Produsent:
Weing. Wachter Wiesler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Burgenland
Pris:
319,90 kr
Varenummer:
3016601
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Wachter Wiesler Béla-Jóska 2016

Produsent:
Weing. Wachter Wiesler
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Østerrike
Område:
Burgenland
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
356901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen