Drikke
Dette er høstens kuleste rødvin

Dette er høstens kuleste rødvin

Fra samme produsent som lager en av de beste boksvinene kommer en superkul og annerledes dolcetto.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Mens enkelte barberaer på grunn av de økende temperaturene kryper over 15 prosent og nærmer seg hetvin, holder de fleste dolcettoene seg innenfor det som er akseptable verdier. Og Principiano Dosset 2013 (17579)er i en klasse for seg.

Super matvin

Og nærmest en diametral motsats all den tid den bare holder 10,5 prosent. Noe som kanskje kan høres ut som en vits, men faktum er at det også er en virkelig god vin som passer perfekt til høstlige pastaretter, til alt av kylling og svin, og sågar en rekke lammeretter.

De aller beste dolcettoene kan du lese om her

Den moderate alkoholen er et resultat av vinmarkens kjølige beliggenhet som forlenger syklusen til den normalt tidlig modne dolcetto. Det er tradisjon for å plante dolcetto nettopp i slike vinmarker hvor den sentmodnende nebbiolo og den varmehungrige barbera ikke modner tilstrekkelig. Dosset er forresten en gammel betegnelse for dolcetto.

Naturgjær, lite eller ingen svovel

Men det er ytterst sjelden at dolcetto ender på så lave verdier. 2013 som årgang kjennetegnes av moderat varme og høye syrer. Dessuten av ekstra lang vekstsyklus på grunn av utfordringer underveis. Det flotte været som begunstiget nebbiolo i innspurten fikk ikke dolcetto (og barbera) noen glede av, hvilket kan være en forklaring på både alkoholnivået og friskheten i vinen.

Det samme kan sies om boksen Principiano Piemonte Barbera 2013 (7231)som i 2013-utgave er laget av druer fra en litt varmere del av Piemonte, nemlig Gavi.

Les mer om denne boksen og produsentens andre flotte viner

Begge vinene har det til felles at de er gjæret med naturlig gjær. Flasken er heller ikke tilsatt svovel, mens det for boksen er brukt minimalt med svovel.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke

Fagskolen i Vikens utdanningstilbud Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er skredderskydd behovet til norsk reiseliv, og tar opp nye studenter i høst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her