Drikke
Dette er høstens kuleste rødvin

Dette er høstens kuleste rødvin

Fra samme produsent som lager en av de beste boksvinene kommer en superkul og annerledes dolcetto.
Aase E. Jacobsen
08 Oktober 2014 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Mens enkelte barberaer på grunn av de økende temperaturene kryper over 15 prosent og nærmer seg hetvin, holder de fleste dolcettoene seg innenfor det som er akseptable verdier. Og Principiano Dosset 2013 (17579)er i en klasse for seg.

Super matvin

Og nærmest en diametral motsats all den tid den bare holder 10,5 prosent. Noe som kanskje kan høres ut som en vits, men faktum er at det også er en virkelig god vin som passer perfekt til høstlige pastaretter, til alt av kylling og svin, og sågar en rekke lammeretter.

De aller beste dolcettoene kan du lese om her

Den moderate alkoholen er et resultat av vinmarkens kjølige beliggenhet som forlenger syklusen til den normalt tidlig modne dolcetto. Det er tradisjon for å plante dolcetto nettopp i slike vinmarker hvor den sentmodnende nebbiolo og den varmehungrige barbera ikke modner tilstrekkelig. Dosset er forresten en gammel betegnelse for dolcetto.

Naturgjær, lite eller ingen svovel

Men det er ytterst sjelden at dolcetto ender på så lave verdier. 2013 som årgang kjennetegnes av moderat varme og høye syrer. Dessuten av ekstra lang vekstsyklus på grunn av utfordringer underveis. Det flotte været som begunstiget nebbiolo i innspurten fikk ikke dolcetto (og barbera) noen glede av, hvilket kan være en forklaring på både alkoholnivået og friskheten i vinen.

Det samme kan sies om boksen Principiano Piemonte Barbera 2013 (7231)som i 2013-utgave er laget av druer fra en litt varmere del av Piemonte, nemlig Gavi.

Les mer om denne boksen og produsentens andre flotte viner

Begge vinene har det til felles at de er gjæret med naturlig gjær. Flasken er heller ikke tilsatt svovel, mens det for boksen er brukt minimalt med svovel.

Produktfoto: Roger Kolbu (Apéritif)

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her