Godbiter i pollisten
Dette er høstens kuleste rødvinskjøp

Dette er høstens kuleste rødvinskjøp

Denne portugiseren er laget av en av de mest syrerike og fargeintense rødvinsdruene som finnes. Noe som har gitt en super matvin med godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
22 November 2017 - 13:45

Aphros Silenus 2015 er nesten svart, men har en usedvanlig forfriskende smak og ikke minst super konsentrasjon. Den er derfor en veldig god kandidat for kjelleren, men å drikke den nå er slett ikke et dårlig valg, for den smaker altså himmelsk. Den mørke syrlige bærkarakteren blandet med mineral/steinpreg gjør at i alle fall jeg tenker på St. Joseph i Nord-Rhone, men så er den en Vinho Verde. Et område i Portugal som jo er mest kjent for sine hvitviner.

Les mer om Vinho Verde her

Det er den lokale rødvinsdruen vinhão som er basisen for denne vinen, en drue som også inngår i denne vinen, om enn i en annen stil. Aphros Silenus er altså en ren vinhão og en langt mer raffinert utgave enn det jeg har smakt av denne druen fra Minho tidligere, så har den da også en annen pris.

Den finnes imidlertid under navnet sousao i Douro, men her spiller den bare en mindre rolle som blandingsdrue, og særlig i portvin. Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes overtok den rollen som fargedrue da hyllebær ble forbudt. Den brukes også i Spania og da heter den souson.

Quinta Casal do Paço er drevet biodynamisk siden 2006.

Druen har imidlertid tykkere skall i Portugal og dermed ekstra mørk farge. I portvinssammenheng er det særlig dens høye syre som verdsettes. Selv i det varme klimaet der får den aldri høy alkohol. Denne ukes godbit har bare 12,5 prosent, likevel er den «stor» nok til gode kjøttretter som vilt med fløtesaus.

Hovedhuset på vingården fra 1500-tallet er bygd i granitt - akkurat som grunnen vinmarkene hviler på.

Vinen er laget av vinmakergruppens Aphros av biodynamisk dyrkete druer fra deres eiendom Quinta Casal do Paço som ligger i Padeiro ved Lima-elven som igjen har gitt navn til dette underområdet i Vinho Verde. Den 20 hektar store eiendommen er siden 2006 drevet biodynamisk og holistisk som betyr  beskyttelse av hele økosystemet, altså så vel druedyrking som skog og dyreliv.

Fra samme produsent kommer også en annen trendy vinstil, nemlig Phaunus Pet Nat 2016. Perfekt timing foran julesesongen siden den store friskhet og integrerte sødme og blomsterpreg gjør den til en super partner til lutefisk, rakefisk eller sesongens salte og røykte mat. Og så har den kledelige 11,5 prosent alkohol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Casal do Paço Padreiro
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    269.60 kr
    Varenummer:
    7970301
    89 POENG
    Aphros Silenus
  • Produsent:
    Casal do Paço Padreiro
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    226.20 kr
    Varenummer:
    7970101
    87 POENG
    Phaunus Pet Nat
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag lammerull og sylteflesk selv
Guide
Juleverksted: oppskrifter på lammerull, sylteflesk og sylterull

Lag lammerull og sylteflesk selv

Om ikke produksjonen blir så stor, blir i hvert fall stemningen god når du samler familien eller dine aller nærmeste venner til juleverksted. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her