Godbiter i pollisten
Dette er høstens kuleste rødvinskjøp

Dette er høstens kuleste rødvinskjøp

Denne portugiseren er laget av en av de mest syrerike og fargeintense rødvinsdruene som finnes. Noe som har gitt en super matvin med godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
22 November 2017 - 13:45

Aphros Silenus 2015 er nesten svart, men har en usedvanlig forfriskende smak og ikke minst super konsentrasjon. Den er derfor en veldig god kandidat for kjelleren, men å drikke den nå er slett ikke et dårlig valg, for den smaker altså himmelsk. Den mørke syrlige bærkarakteren blandet med mineral/steinpreg gjør at i alle fall jeg tenker på St. Joseph i Nord-Rhone, men så er den en Vinho Verde. Et område i Portugal som jo er mest kjent for sine hvitviner.

Les mer om Vinho Verde her

Det er den lokale rødvinsdruen vinhão som er basisen for denne vinen, en drue som også inngår i denne vinen, om enn i en annen stil. Aphros Silenus er altså en ren vinhão og en langt mer raffinert utgave enn det jeg har smakt av denne druen fra Minho tidligere, så har den da også en annen pris.

Den finnes imidlertid under navnet sousao i Douro, men her spiller den bare en mindre rolle som blandingsdrue, og særlig i portvin. Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes overtok den rollen som fargedrue da hyllebær ble forbudt. Den brukes også i Spania og da heter den souson.

Quinta Casal do Paço er drevet biodynamisk siden 2006.

Druen har imidlertid tykkere skall i Portugal og dermed ekstra mørk farge. I portvinssammenheng er det særlig dens høye syre som verdsettes. Selv i det varme klimaet der får den aldri høy alkohol. Denne ukes godbit har bare 12,5 prosent, likevel er den «stor» nok til gode kjøttretter som vilt med fløtesaus.

Hovedhuset på vingården fra 1500-tallet er bygd i granitt - akkurat som grunnen vinmarkene hviler på.

Vinen er laget av vinmakergruppens Aphros av biodynamisk dyrkete druer fra deres eiendom Quinta Casal do Paço som ligger i Padeiro ved Lima-elven som igjen har gitt navn til dette underområdet i Vinho Verde. Den 20 hektar store eiendommen er siden 2006 drevet biodynamisk og holistisk som betyr  beskyttelse av hele økosystemet, altså så vel druedyrking som skog og dyreliv.

Fra samme produsent kommer også en annen trendy vinstil, nemlig Phaunus Pet Nat 2016. Perfekt timing foran julesesongen siden den store friskhet og integrerte sødme og blomsterpreg gjør den til en super partner til lutefisk, rakefisk eller sesongens salte og røykte mat. Og så har den kledelige 11,5 prosent alkohol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Casal do Paço Padreiro
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    269.60 kr
    Varenummer:
    7970301
    89 POENG
    Aphros Silenus
  • Produsent:
    Casal do Paço Padreiro
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    226.20 kr
    Varenummer:
    7970101
    87 POENG
    Phaunus Pet Nat
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her