Godbiter i pollisten
Dette er høstens kuleste rødvinskjøp

Dette er høstens kuleste rødvinskjøp

Denne portugiseren er laget av en av de mest syrerike og fargeintense rødvinsdruene som finnes. Noe som har gitt en super matvin med godt lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
22 November 2017 - 14:45

Aphros Silenus 2015 er nesten svart, men har en usedvanlig forfriskende smak og ikke minst super konsentrasjon. Den er derfor en veldig god kandidat for kjelleren, men å drikke den nå er slett ikke et dårlig valg, for den smaker altså himmelsk. Den mørke syrlige bærkarakteren blandet med mineral/steinpreg gjør at i alle fall jeg tenker på St. Joseph i Nord-Rhone, men så er den en Vinho Verde. Et område i Portugal som jo er mest kjent for sine hvitviner.

Les mer om Vinho Verde her

Det er den lokale rødvinsdruen vinhão som er basisen for denne vinen, en drue som også inngår i denne vinen, om enn i en annen stil. Aphros Silenus er altså en ren vinhão og en langt mer raffinert utgave enn det jeg har smakt av denne druen fra Minho tidligere, så har den da også en annen pris.

Den finnes imidlertid under navnet sousao i Douro, men her spiller den bare en mindre rolle som blandingsdrue, og særlig i portvin. Ifølge Jancis Robinsons Wine Grapes overtok den rollen som fargedrue da hyllebær ble forbudt. Den brukes også i Spania og da heter den souson.

Quinta Casal do Paço er drevet biodynamisk siden 2006.

Druen har imidlertid tykkere skall i Portugal og dermed ekstra mørk farge. I portvinssammenheng er det særlig dens høye syre som verdsettes. Selv i det varme klimaet der får den aldri høy alkohol. Denne ukes godbit har bare 12,5 prosent, likevel er den «stor» nok til gode kjøttretter som vilt med fløtesaus.

Hovedhuset på vingården fra 1500-tallet er bygd i granitt - akkurat som grunnen vinmarkene hviler på.

Vinen er laget av vinmakergruppens Aphros av biodynamisk dyrkete druer fra deres eiendom Quinta Casal do Paço som ligger i Padeiro ved Lima-elven som igjen har gitt navn til dette underområdet i Vinho Verde. Den 20 hektar store eiendommen er siden 2006 drevet biodynamisk og holistisk som betyr  beskyttelse av hele økosystemet, altså så vel druedyrking som skog og dyreliv.

Fra samme produsent kommer også en annen trendy vinstil, nemlig Phaunus Pet Nat 2016. Perfekt timing foran julesesongen siden den store friskhet og integrerte sødme og blomsterpreg gjør den til en super partner til lutefisk, rakefisk eller sesongens salte og røykte mat. Og så har den kledelige 11,5 prosent alkohol.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Casal do Paço Padreiro
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    269.60 kr
    Varenummer:
    7970301
    89 POENG
    Aphros Silenus
  • Produsent:
    Casal do Paço Padreiro
    Utvalg:
    Uten utvalg
    Volum:
    0.75l
    Land
    Portugal Portugal
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    226.20 kr
    Varenummer:
    7970101
    87 POENG
    Phaunus Pet Nat
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen
Dagens rett

Med stekt kveite og sesongens tomater og aspargesbønner til blir det fest på tallerkenen

Kveita er en av Norges flotteste matfisker og kan både stekes, grilles, kokes og tilberedes i ovn. Den er uhyre velvillig i kjøkkenet og lett å finne både tilbehør og vinfølge til, derfor er den også kokkenes favoritt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost
Dagens rett

Pizza kan du fint steke på grillen - denne er med spekeskinke og hvitmuggost

På en pizza med spekeskinke kan du benytte norsk, italiensk eller spansk skinke. Den bør imidlertid ikke være for salt, så smak på den først.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess
+
Mat og vin i kombinasjon

Krabbe, kål og kabinett er veien til gastronomisk suksess

Spisskålen er minst like enkel å kaste på grillen som pølser. Og hvis du jazzer den opp med litt krabbe og kabinett, så har du det de tre K-ene skulle stått for i en vakker verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her