Drikke
Dette er vinterens kuleste nyheter

Dette er vinterens kuleste nyheter

Hæ, en åtte år gammel sauvignon blanc fra Piemonte og en «rådyr» barbera – er det noe å mase om. Ja, faktisk.
Aase E. Jacobsen
05 Februar 2015 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Og grunnen er Cascina Ebreo, en høyst uortodoks produsent, som siden 1996 har laget vin av druer fra en vinmark på 2,1 hektar i Novello rett sør for Barolo by.

Heftig barbera

Bak Ebreo står det tysk/sveitsiske paret Peter Weimer og Romy Gygax som har en svært kompromissløs holdning til sin vinmaking. Så til de grader at da de skulle få den obligatoriske godkjenningen for bruk av Barolo DOCG på etiketten, og fikk beskjed om at den ikke var klar nok og «for gjørmete» til å bli klassifisert som barolo, ja, da kalte de den rett og slett for Torbido! Det betyr altså gjørme på italiensk. Fortsatt er både denne og de andre vinene klassifisert som Vino da Tavola. Det aller laveste nivået innen italiensk lovgivning.

Dette var den første super-vino da tavola

Men Cascina Ebreo Torbido! 2005 (19548) er altså en så god barolo som noen - veldig elegant med flotte nebbiolotoner i både duft og smak, myk og fast på samme tid, krydret og lang finish. Vinmarken ligger i cru-et Ravera som med sin sørvendte beliggenhet er Novellos beste – og kjent for å gi nebbioloviner med godt lagringspotensial.

At Torbido! derfor er en super vin, er kanskje å forvente gitt Ebreos kompromissløse filosofi. Men at deres barbera Cascina Ebreo Segreto 2006 (19549), er så heftig og i en barberaklasse for seg, er en mye større overraskelse. Leskende, elegant og fyldig med fine tanniner.

Så lages den på samme måte som «baroloen», bare med litt kortere tid i fat, inntil 30 måneder mot inntil 36 for den andre. Begge får to år i flaske før lansering. Torbido! lages imidlertid ikke hvert år. Hva som skjer med nebbiolodruene i svake år, er ikke klart, kanskje de ender opp i husvinen, en ikke uvanlig praksis på smågårder som Ebreo.

Hva skjer nå?

Totalproduksjonen er på bare 8000 flasker årlig og det inkluderer også en hvitvin av en så lite piemontesisk drue som sauvignon blanc, som er en historie for seg. Cascina Ebreo Sinchè... 2006 (19550) er en typisk elske-hate-vin med både høy alkohol, god syre og parfymert karakter. En artig og likevel harmonisk vin som fungerer veldig godt på matbordet.

Les mer om naturviner som folk enten elsker eller hater

Hos Ebreo er, som du kanskje har gjettet, alt biodynamisk dyrket og i vinkjelleren er det kun naturgjær som gjelder. Alt tar den tid naturen krever. Ikke minst er filtrering bannlyst. Det gjelder også for den hvite som strukturmessig har en del fellestrekk med rødvin. Tanninene du kjenner kommer av to døgns skallkontakt før pressing og gjæring som finner seg i franske fat av ulik alder. Etter gjæringen med ukentlig omrøring (battonage) som tar hele tre år, flyttes vinen til ståltank i ett år før to års flaskemodning.

Vi snakker altså om viner som er drikkeklare, men altså langt fra overmodne, når de treffer markedet.

Samtidig med at Cascina Ebreo debuterer på det norske markedet, kommer nyheten om at paret skal selge/trekke seg ut. Hvem som overtar er i skrivende stund ikke kjent, men la oss håpe at det er noen som vet å verdsette denne anakronistiske og samtidig så tidsriktige måten å lage vin på.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere
+
Ukens vin

Under radaren: gunstig priset chenin signert mestere

Denne nyheten snek seg unna all oppmerksomhet i juli, men noen pol har kjent sin besøkelsestid, og det er fortsatt vin på lager.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds
Dagens rett

Gjør som Khadija: Lag denne velsmakende retten med rødkål og feta til lunsj, middag eller kvelds

Khadija Mohamud en en svensk matblogger/influenser som deler av sin kunnskap om matlaging fra sin oppvekst i Somalia. Deriblant denne enkle, men utrolig gode kombinasjonen av rødkål og feta.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær
Ukens kake

Nå er det tid for smuldrepai med sommerens bær

Velg mellom rips, kirsebær eller moreller, eller det du måtte ha for hånden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Smak høstens beste viner og finn din favoritt!

Den 08. september kan du få servert 8 deilige viner i glasset og strålende stemning, ledet av entusiastiske Kristine Sandsleth. Dette vil du ikke gå glipp av!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol
+
Godbiter i pollisten

God burgund finnes også på ditt nærmeste pol

Og det til det som i dag må kalles en svært gunstig pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her