Godbiter i pollisten
For samme prisen som nytappet vare får du her en 15 år gammel vin - perfekt til  juleribba

For samme prisen som nytappet vare får du her en 15 år gammel vin - perfekt til  juleribba

Ukens beste deal: Vellagret rødvin som smaker himmelsk til sesongens råvarer og som kommer til å toppe julemenyen.
Aase E. Jacobsen
11 November 2020 - 14:45
  Foto: Roger Kolbu

Ioppa Ghemme 2005 er rett og slett himmelsk myk og god med fine eksotiske toner og pent preg av trevirke, etter fire år i de store eikefatene som er typisk for tradisjonelt framstilt vin i området. En deilig vin til lam, vilt og ribbe. Alt hva magen begjærer i den mørke og kalde tiden.

Den har mye av aromaene som kjennetegner andre nebbiolobaserte viner, men innslaget av vespolina gir den en litt annen karakter. Men begge druene er i slekt – ved at vespolina er et avkom av nebbiolo. Forskjellen er særlig knyttet til modningstid, ved at vespolina modner en del før. I tidligere og kaldere tider var dette en sikkerhet for vinbonden. Likevel mistet den fotfeste etter phylloxera på grunn av sine lave avlinger, og dyrkes nå primært i det nordlige Piemonte, i underområder som Ghemme og Gattinara hvor den altså blandes med nebbiolo.

Vinmarkene ligger tett på Ghemme by og teller totalt bare 73 helktar for hele DOCG-et. Vinmarkene ligger i Sesia Val Grande UNESCO Global Geopark ved foten av Monterosa som kan ses i bakgrunnen.
Denne hjertesmelteren fant de i vinmarken.

Med dagens temperaturøkninger er det imidlertid få utfordringer selv her i den kjøligste utkanten av nebbiolos nedslagsfelt.

 

Du betaler bare 70 kroner ekstra for en vin som er modnet i produsentens kjeller i ytterligere fem år. For samme vin, Ioppa Ghemme 2010, er sågar i basis (62 utsalg) og er et knallkjøp – og et sikkert valg når du jakter en god vin til en gunstig pris til helgekosen. Her får du dessuten vellagrete dråper på toppen.

Her kan du lese mer om denne vinen og produsenten

Forskjellen på de to er bare alderen og årgangen. 2010 og 2005 er begge veldig solide årganger i Ghemme. Ioppas Ghemme fra enkeltvinmarken Santa Fe er et godt bevis på hvor god 2005 er. Den er nå utsolgt, og erstattet av kjøligere 2008 som gir en slankere og mer urtepreget stil. 

Se alle vinene fra Ioppa her

Fargen på etiketten for de to vinene er visstnok av praktiske årsaker. Som kan være greit også i en privat vinkjeller.

Velbrukte store fat sørger for at vinen kan modnes i mange år uten å få eikepreg, minimum er 20 måneder, men Ioppa lar vinene ligge mye lenger.
Ioppa er en familiebedrift: fv Valeria, Marco, Giorgio - pappa til Luca og Andrea som står helt til høyre.
Bestefar Giorgio med Stella som er Andreas (th) datter.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

  • Produsent:
    Ioppa
    Utvalg:
    Basisutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Piemonte
    Pris:
    300.00 kr
    Varenummer:
    161801
    89 POENG
    Ioppa Ghemme
  • Produsent:
    Ioppa
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Italia Italia
    Område:
    Piemonte
    Pris:
    379.90 kr
    Varenummer:
    12427001
    89 POENG
    Ioppa Ghemme
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her