Dette kommer til å bli din nye vinterferiefavoritt

Dette kommer til å bli din nye vinterferiefavoritt

Denne lettlagete kyllingretten sørger for feststemning - enten du er på hytta eller i byen i vinterfeien. Du trenger nemlig ikke avanserte redskaper når middagen skal tilberedes under mer spartanske forhold.

Kylling er blitt så vanlig og hverdagslig at noen kanskje synes det er kjedelig. Men kylling er fortsatt familievennlig mat, og når det er vinterferie er det hyggelig at alle kan glede seg over middagen. Ikke bare barna - alternativt de voksne. Ved å bruke rotgrønnsaker, urter og sitron får kyllingen en frisk men samtidig fyldig og god smak som garantert ikke vil skremme bort familiens mest følsomme gane.

Sødme og bløthet skaper kontrast

Fremgangsmåten er så enkel at den lett kan la seg gjennomføre på hytta - forutsatt at du har en steikeovn. Det er imidlertid fullt mulig å lage retten i en gryte over eksempelvis gass, men da må en alternativ fremgangsmåte velges.

Denne gode kyllingretten blir enda bedre for de voksne med godt drikke til. Fordelen er at den er relativt nøysom hvilket betyr at du ikke behøver å spandere de dyreste vinene. Rotgrønnsakene gir mye sødme som balanseres av sitron og hvitvin. Urtene bringer inn enda et element som ber om en saftig vin med god sødme og bløte tanniner. Såkalt nyverden-stil viser seg å være tingen, altså internasjonale viner fra sørlige deler av Europa eller fra andre siden av kloden. 

Mange muligheter

I førstnevnte kategori er portugisiske Escada Touriga Nacional Reserva, en sødmefylt myk og innsmigrende samtidig som den har god friskhet og et lett krydderpreg. Sammen med maten gjør den en hederlig innsats. Enda rundere er chilenske Santa Digna Merlot som har litt jordlige toner i tillegg til all bærsødmen.  Mørke aromaer som står i kontrast til matens lyse friske farger, men som likevel fungerer veldig godt. Definitivt valget for den som er glad i det runde og sødmefylte.

Australia tilhører også den delen av verden som lager viner med preg av godt modne søte bær. Luke Lambert Crudo Yarra Valley Shiraz skiller seg imidlertid litt ut fra australske rødviner i det midterste prissjiktet. Den er langt unna det sødmefylte, derimot frisk og i tillegg frisk og ganske så kul, stilen hvilket gjør den til en fleksibel matvin, ikke bare til vår kyllingrett men til en lang rekke andre retter.

Er du på jakt etter en boksvin, er Matto di Bacco Barbera et godt valg. 

Og godt øl smaker selvsagt helt fortreffelig til, men gå da et øl av den belgiske typen saison. Kinn Slåtteøl er en favoritt blant de norskbryggete ølene i denne kategorien. 

Ovnstekt kylling på rotgrønnsaker med oliven og urter

Fremgangsmåte

Skrell gulrøttene og kålroten og skjær i ½ cm tykke skiver/terninger. Legg dem i en ildfast form som er smurt med olivenolje. Drypp olje samt litt salt og pepper over.

Del kyllingen først i to på langs. Deretter deles den på tvers og til slutt deles bryst- og lårdelene i to. Hvis du bruker små kyllinger, holder det å dele dem i fire.  Brun kyllingbitene i olje i en stekepanne. Dryss litt salt og pepper over.

Først legges lårdelene oppå grønnsakene. Sett formen i ovnen ved 200 grader i 25 minutter.

I mellomtiden lager du sausen ved å ha alle ingrediensene i en blender/food processor. Kjør til fin konsistens.

Ta formen ut av ovnen og snu lårbitene. Fordel så bryststykkene over grønnsakene. Steik videre i 20 minutter.

Ta formen ut nok en gang og hell sausen jevnt utover. Sett tilbake i ovnen og steik videre i ca 10 minutter.

Server med blandet salat og kokt ris.

Fremgangsmåte for hytter uten steikeovn:
Varm olje i en stor gryte. Steik først kyllingbitene nesten ferdig i flere runder. Hold dem varme i en annen gryte el.l med lokk. Steik deretter grønnsakene noen minutter på hver side i den sammen oljen i flere runder. Legg dem så i bunnen av gryta, kyllingen fordeles på toppen. Dryss over salt og pepper. Hell over 1/2 dl vann og sett platen eller blusset på middels varme.
 
La stå og trekke i 30 minutter under lokk. Hell så sausen over og la stå uten lokk i 10 minutter til eller til kyllingen virker gjennomstekt (det er den når klar kjøttsaft kommer ut av kjøttet når du stikker i det med en knivspiss eller gaffel).
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen