Godbiter i pollisten
Disse portugisiske rødvinene imponerer

Disse portugisiske rødvinene imponerer

Så kommer de fra en av Douro-dalens dyktigste vinmakerfamilier.
Aase E. Jacobsen
16 Juni 2016 - 12:02

 

 

Vale D. Maria VVV Douro 2013 er som en tørr vintage portvin. Det vil si at den har den samme kraften som gjør at disse vinene har slikt et godt lagringspotensial.

Et tverrsnitt av Douro

Den enorme frukten som er godt pakket inn i syre og tanniner, stammer fra vinstokker som vokser i det mineralrike, steinete jordsmonnet som er så typisk for Douro.   

De tre VVV-ene peker imidlertid på at druematerialet kommer fra tre daler, Douro, Pinhão og Torto, som alle har fått navn etter elven i dalbunnen. Men V betyr også romertallet fem og de tre v-ene symboliserer også 15 generasjoner med vinmakere på Quinta Vale D. Maria som tilhører familien til Joana van Zeller som er gift med Cristiano van Zeller som har hollandske røtter og kom til Douro gjennom portvinshandelen.

 

Hardt arbeid i den stekende sola. Foto: Francisco Rivotti

 

Cristiano er en av Douro Boys som nok må bytte navn nå som det er så mange kvinner med på laget

Fransisca van Zeller. Foto: Francisco Rivotti

Siste generasjon ut, datteren Fransisca van Zeller, har fått en vinmark oppkalt etter seg. Den ble plantet det året hun ble født, og de nå 18 år gamle vinplantene gir allerede fantastisk god frukt. Vinha Fransisca 2012 (93 p) kommer i salg til høsten og vil ligge på rundt 550 kroner.

Røverkjøp til grillfesten

Vinene lages imidlertid fortsatt av pappa Cristiano sammen med Joana Pinhão og ikke minst Sandra Tavares da Silva som er velkjent for sine mange vellykkete vinprosjekter i salg her i Norge.

Trioen har en annen godbit til rødvinshungrige nordmenn. Van Zeller RUFO Tinto 2013 er en herlig vin til en super pris. Selv om den er rimelig er den laget på samme tradisjonelle måte som den andre, med fottråkking av druene. Også i dette tilfellet kommer druene fra flere underområder, Loureiro (Baixo Corgo), Pinhão og  Torto (Cima Corgo), men for det meste yngre vinstokker, hvilket her vil si yngre enn 35 år.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt
+
Tester

Her er sommerens beste nyheter av brennevin, øl, sider, sake og alkoholfritt

Noen av dem kan sågar tas med til en strand nær deg, i skyggen under en parasoll eller for å holde myggen unna på fjellhytta eller teltturen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken
Ukens drink

Er du Lennart-fan, vil du garantert like denne drinken

Til tross for et litt merkelig navn er denne drinken absolutt en du bør prøve. Med den populære pærelikøren Xante og ingen vodka, blir dette en lettere men fortsatt smakfull utgave av Lennart .

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her