Drikke
Disse vinene slutter aldri å imponere

Disse vinene slutter aldri å imponere

Det er nesten så jeg lurer på om Dirk Niepoort egentlig er en tryllekunstner.
Aase E. Jacobsen
13 November 2014 - 07:00

Få Godbiter i pollisten som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Når du ser den karakteristiske Niepoort-logoen i vinhylla er det så å si umulig å kjøpe katta i sekken. Alt den mannen – altså Dirk Niepoort – tar i blir til gull. Så også de nye årgangene som er kommet i løpet av høsten.

Burgunder fra Douro

Min absolutte favoritt blant de tørre røde er den fantastiske Niepoort Charme 2010 (59695). Og Dirks forsøk på å lage en burgunderstil av portvinsdruer. Noe som kan høres ut som en vits, men som faktisk er en realitet. Har du smakt eldre tørre Douro-viner – enn si vellagret tawny, er det lett å se parallellen til elegante viner av pinot noir.

2010-årgangen er dessuten mer egnet for dette formålet enn det varmere og tørrere 2009.

Vintage-ekspert

Når det er sagt, er en annen av Dirks topp røde, Niepoort Batuta 2009 (94649)absolutt en imponerende vin i 2009, men mangler litt av den flotte friskheten fra året før. Med denne ønsker han å lage motsatsen til Charme, en «svær» vin, men uten at det går utover elegansen. Noe han har lykkes med.

Les mer om Niepoort og Douro

Når vi er inne på årganger, er 2011 den som er mest i vinden om dagen. Det er fordi det er den ferskeste årgangen for vintage portvin og en som det er knyttet store forventninger til når det gjelder lagringsevne. Når det kommer til nettopp denne vinstilen, er det her Niepoort for alvor tar av.

Vanvittig godt kjøp

Når vi tenker over hvilken enormt høy kvalitet det er på en vin som Niepoort Bioma Vintage 2011 (1627), og hva den faktisk koster, ja, så er det ikke annet å si enn at det er virkelig god vinvaluta. I hvert fall når vi tenker over hvor lenge en slik vin holder. Denne kan glatt ligge i et halvt århundre.

Om ikke søt og alkoholsterk rødvin er din greie, finnes det en vin i Niepoort-porteføljen som jeg synes smaker som en tørr portvin. Og det er Niepoort Vertente 2011 (91184). Som altså selges for en latterlig lav pris tatt kvaliteten i betraktning.

Mens storebrødrene er laget av druer fra 70-100 år gamle vinstokker, får Vertente druer fra en 25 år gammel vinmark og vinmarker med 60-70 år gamle planter. Ikke helt nyplantet med andre ord. Og det kjennes altså på smaken.

 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som nyhetsbrev:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Dagens rett

By på en nydelig rett med breiflabb i dag

Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Dagens rett
Posjert kylling med rotfrukter og urtesaus

Dette er en søndagsmiddag å glede seg til

Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
+
Godbiter i pollisten

Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum

Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallpris for viner fra Napolis bakland
+
Ukens vin

Knallpris for viner fra Napolis bakland

Både den røde og den hvite representerer veldig godt Campanias potensial – og ikke minst produsentens håndlag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjeldent møte med norsk vinmaker
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Sjeldent møte med norsk vinmaker

Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Ukens drink

Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken

Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her