Drikke
Djevelsk godt øl

Djevelsk godt øl

Dette ølet er også farlig godt, for den høye alkoholen er svært så godt pakket inn.
Aase E. Jacobsen
30 April 2012 - 16:02

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Nå er ikke Bøvelen et øl for «bælming», så veldig farlig er det derfor ikke. Derimot et øl for meditasjon og ikke minst måltider. Stort og rikt med et lekkert kremaktig skum, omtrent som i en god champagne.

Nytes som en vin

Det kan også erstatte en rik champagne i mange sammenhenger, spesielt når det kommer til gode sjømatretter og kylling. Bøvelen har imidlertid noe mer sødme som gjør det til en utmerket partner til en assortert ostetallerken. Med 9,5 prosent alkohol må det også nytes som en vin. 

Det er ølentusiasten Espen Lothe på Kinn Bryggeri i Florø som har brygget dette mesterverket. Som er inspirert av ølet som trappistmunkene i Belgia brygger, og som sikkert ville ha vakt misunnelse om de hadde blitt presentert for ølet. Det skjer neppe, for et øl med selveste djevelen på etiketten, kommer neppe over dørstokken i et kloster. 

Vant NM

Valget av navn (Bøvelen betyr djevel på «florøsk») skal visstnok være for å fortelle at dette er et øl som må nytes med forsiktighet. Den høye alkoholen oppnås ved å tilsette sukker i tillegg til malt (i Belgia bekjenner man seg ikke til renhetsloven). Elegansen og aromaene får ølet fra humletypene, East Kent Golding og Saaz, begge veldig klassiske humlesorter for henholdsvis England og Tsjekkia, hvilket forklarer hvorfor dette ølet har større fasthet enn hva vi vanligvis forventer av en belgisk trippel

Ølet er ellers basert på vinneroppskriften fra NM i hjemmebrygging i 2007, da Lothe altså gikk til topps, og er dermed foranledningen til at han hoppet av læreryrket til fordel for ølbrygging. Et veldig tradisjonelt fremstilt øl som selvsagt ikke er verken pasteurisert eller filtrert. 
 
Bestill ølet med en gang
Ønsker du å bestille trykker du bare på ølnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte øl er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når ølet atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne
+
Tester

550 rødviner testet: Det er vanskelig å konkurrere i oppmerksomhet med disse burgunderne

For noen viner er det ikke bare snakk om et sterkt renomme. Men - det blir nok bare med den ene smaken, for prisene er svært høye og volumene ørsmå. Trøsten er at det er masse annet godt nytt rødt i november.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Unikt historisk besøk i basishyllene i november
+
Tester

Unikt historisk besøk i basishyllene i november

Vi snakker om den opprinnelige "hellige vinen" vinsanto fra Santorini som finnes i et begrenset antall flasker. Begrenset antall gjelder også andre av godbitene i basis i november, så julehandelen kan starte allerede nå.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Som landets beste restaurant er Kvitnes Gård samtidig Norges kandidat til The Nordic Prize 2025

Kvitnes Gård er Norges kandidat til The Nordic Prize 2025. I februar faller den endelige dommen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her