Drinker for helgen

"Hvite" januar er over, og dette er kanskje første helgen i det nye året hvor du kan nyte en deilig drink med god samvittighet. Bartender Jørgen Eriksson på La Belle Sole i Oslo gir deg noen av hans beste drinkoppskrifter denne vinteren.
Redaksjonen
04 Februar 2006 - 17:32

Svenske Eriksson har jobbet som cocktailmikser i årevis, og vet hva kundene vil ha.
- Det er  mange som ber om veldig fancy ting, men det enkle er ofte det beste. Denne helgen er jeg særlig begeistret, fordi vi har fått ekte Schweppes Ginger Ale tilbake i baren igjen, forteller Eriksson, mens han fyller et longdrinkglass med is.
- Med Ginger Ale kan vi lage min absolutte favoritt, nemlig Moscow Mule, sier Eriksson.

Moscow Mule er den historiske drinken som var med på å kickstarte cocktail-kulturen i Amerika på 50-tallet. Daværende eier av Smirnoff kom på oppskriften mens han besøkte en lokal bar på Sunset Strip, som sleit med å bli kvitt lageret sitt med ingefærøl. En lite PR-stunt seinere, og en av historiens mest kjente drinker var et faktum.
- Dette er et esel som sparker fra seg, mener Eriksson, og legger til at drinken er et klassisk eksempel på at enkelt kan være fantastisk godt.
 

Eriksson holder ofte kurs for bartendere, og forteller at det aller viktigste er god redskap og god hygiene bak baren. Og selvfølgelig kjennskap til ingrediensene. Skal du utstyre en hjemmebar, er det faktisk ikke så mye du trenger.
- Shakeren er uunnværlig. Dessuten behøver du en muddler, sier Eriksson.
Muddleren er som en tradisjonell krydderknuser, men det er viktig at den er laget av tre, slik at du kan mose ingrediensene i glasset.
- Barskapet bør minst inneholde gin, vodka, rom og tequila, i tillegg til noen utvalgte fruktbaserte likører. Styr unna de billigste merkene. Ha dessuten alltid fersk og god frukt tilgjengelig, råder bartenderen.
Helt til slutt trenger du et utvalg forskjellige glass, slik at du kan servere både cocktails, martinis og longdrinks.

Jørgens fem beste akkurat nå:

Moscow Mule drinkoppskrift

Moscow Mule drinkoppskrift

Fremgangsmåte

  1. Fyll et longdrinkglass helt opp med is. Hell vodkaen i glasset, og topp opp med Ginger Ale.
  2. Kryst de to limebåtene over drinken og ha de oppi, ha i sugerør og rør rundt.
  3. Ønsker du en enda sterkere limesmak, kan du smøre inn kanten av glasset med lime også.

Tips: Hvis du vil øke ingefærintensiteten, kan du mose noen tynne skiver ingefær og ha i drinken også.

Her finner veldig mange drinker med vodka

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Aperitif

Vurder oppskriften

Strawberry mojito

Strawberry mojito

Fremgangsmåte

Ha en halv lime i biter, en klype mynteblad, 3 teskjeer sukker og  3-4 jordbær i et longdrinkglass. Mos godt sammen med muddleren. Hell knust is over helt til toppen av glasset. Hell 4 cl lys rom gjennom isen.

Sett shakeren over glasset og rist. Har du ikke shaker, kan du alternativt røre alt sammen med en bar-skje. Pynt med jordbær.

Se alle våre forskjellige oppskrifter på mojito

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Jørgen Eriksson,La Belle Sole i Oslo

Vurder oppskriften

Fidel Castro

Fidel Castro

Fremgangsmåte

Fyll et longdrinkglass med is og ha i spiced rom. Topp opp med ginger ale.
 
Kryst to båter lime over drinken og ha båtene i drinken. Gni gjerne litt lime langs kanten av glasset.
 
Tips: Her er det viktig at du bruker et amerikansk ginger ale som Schweppes eller Canada Dry da den norske varianten smaker helt annerledes.
 
Råvare:
 
 

Sendt inn av Jørgen Eriksson,La Belle Sole i Oslo

Vurder oppskriften

Kiwiroska

Fremgangsmåte

Ha en halv kiwi, en halv lime i biter og 2 teskjeer sukker i et whiskyglass. Mix sammen med muddleren. Fyll opp med knust is til det nesten flyter over. Hell 4 cl vodka gjennom isen.

Sett shakertopp over glasset og bland godt (alternativt kan du røre med pinne).

Sendt inn av Jørgen Eriksson,La Belle Sole i Oslo

Vurder oppskriften

Vodkatini drinkoppskrift

Fremgangsmåte

Kjøl ned et martiniglass med is (evt sett i kjøleskapet).

Fyll nedre del av shakeren med is. Hell på en liten dæsj vermut (ca 1½ cl) og rør sammen. Hell av den overflødige vermuten etter at isen har trukket til seg. 4 cl vodka helles i shakeren. Hvis du ikke er James Bond, rører du innholdet. Sil innholdet i det kalde glasset, og legg tre oliven på en pinne i glasset.
- Tre oliven, for tro, håp og kjærlighet, sier bartender Eriksson og ler.

Sendt inn av Jørgen Eriksson,La Belle Sole i Oslo

Vurder oppskriften
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her