Drikke
Ekstra lekker champagne til 17. mai

Ekstra lekker champagne til 17. mai

Philipponnat-champagnene, selv på «enkleste» nivå, tilhører kremen av bobler. Prisene er også svært gunstige.
09 Mai 2013 - 06:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Her som ellers er alt som er ekstra godt, bare tilgjengelig i små kvanta. Derfor er Philipponnats aller beste kjøp, Philipponnat Cuvee 1522 2004 (5321), allerede tom fra lager. Men fortvil ikke. Mer kommer inn.

Små kvanta

Og det er fortsatt mulig å få tak i champagnehusets absolutte toppvin i tre årganger: Philipponnat Clos des Goisses 2002 (5322) finnes nå bare på Østerås og CC Vest, Philipponnat Clos des Goisses 2000 (5318) er det 40-50 flasker av på lager, og i tillegg hos Vika og Røa. Philipponnat Clos des Goisses 2001 (5320) finnes også her samt 75 flasker på lager. Dette er altså alt som kommer til landet av disse vinene.

Les om champagne på spesialpolene

I mellomtiden er deres standardchampagne i både normal og knusktørr utgave, Philipponnat Royale Reserve Brut (56473)og Philipponnat Royale Reserve Non Dosé (67316), tilgjengelig og det til en knallgod pris. 320 kroner for champagne på dette kvalitetsnivået er veldig gunstig.

Høyt opp på skalaen

Philipponnat er et tradisjonsrikt champagnehus, ikke blant de eldste og ikke så kjent som de andre «store». Men så er det heller ikke stort. En halv million flasker er derimot lite i denne verdenen. Juvelen i kronen er Clos des Goisses. Det er en innhegnet vinmark på 5,5 hektar beliggende i Mareuil-sur-Aÿ, i en perfekt bratt sørvendt skråning ned mot kanalen. Mareuil-sur-Aÿ har «bare» premier cru status, men med 99 prosent er den så godt som grand cru. Det demonstreres jo ganske ettertrykkelig gjennom vinen fra Clos des Goisses-parsellen.

Utover denne parsellen disponerer Philipponnat over 11 hektar, hovedsakelig plantet med pinot noir. Men noe må også kjøpes inn. Gjennomsnittlig nivå på druematerialet er 97 prosent, altså premier cru.

Les mer om champagnes kvalitetsskala

En andel av blandingen som inngår i årgangscuvéene og Clos des Goisses gjæres i fat. Mesteparten av vinen som brukes i Philipponnats champagner har ikke gjennomgått den malolaktiske gjæringen hvilket bidrar til stor friskhet. Det benyttes heller ikke mye sukker (dosage) under omkorkingen.

Relativt sett billig

Forskjellen mellom 1522 og Clos des Goisses er ikke så stor som prisforskjellen skulle tilsi. 1522 er laget av de aller beste druene som kommer inn i kjelleren og kun i utvalgte årganger, mens Clos des Goisses alltid er fra samme vinmark. Sistnevnte er noe mer sjelden, derav den litt høyere prisen.

Les om andre topcuvéer

Men sammenlignet med andre toppcuvéer er begge «billige». Også tatt i betraktning den lange modningstiden. 1522 ligger 6 til 7 år på bunnfallet før omkorking, Clos des Goisses 8-9 år. Derav en store kompleksiteten.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten
Ukens drink

Jägermeister Orange kan bli den nye favoritten

Appelsinsmaken gjør Jägermeister-en mye fruktigere uten at den umiskjennelige krydderkarakteren er redusert. I denne drinken får den skinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forrett, smårett eller hovedrett? Denne gjør jobben uansett
Dagens rett
Salat med sei, rødbeter og endivesalat

Forrett, smårett eller hovedrett? Denne gjør jobben uansett

Sei er en undervurdert råvare. Prøv denne oppskriften og blir overbevist om hvor mye smak denne fiskesorten har.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her