Ekstremviner

Det er ikke klimaendringene som har skapt disse vinene, men en av vinverdenens mest ekstreme vinmakere.
Aase E. Jacobsen
27 Mars 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Heymann-Löwenstein lager Mosel-riesling i en egen klasse. Store og rike med masse syltet frukt, kraftig mineralpreg og nærmest rødvinsstofflig karakter, men definitivt ikke uten eleganse.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

I verdenstoppen
Siden den lille familieeide vingården i den nordlige delen av Mosel-dalen som styres av Reinhard og Cornelia Löwenstein, priser sine viner innenfor et spenn av hundre kroner, er det faktisk de dyreste som er de aller beste kjøpene.

For 300 kroner får du med Riesling Uhlen "l" Laubach 2004 (50408) en hvitvin helt i verdenstoppen. Rett og slett en komplett vin med fantastisk mineralpreg, mye stoff, veldig god syre, fet og slank på samme tid.

Små volum
Dette er imidlertid den letteste av Heymann-Löwensteins i alt tre Uhlen-viner. De to andre (Uhlen "R" Roth Lay og Uhlen "B" Blaufüsser) er imidlertid ikke tilgjengelig lenger gjennom Vinmonopolet. Men vi klarer oss lenge med denne kraftkaren som kommer fra Laubach-parsellen som med sin sørvestlige eksponering i de stupbratte skråningene ned mot Mosel-elven gir maksimale vekstforhold for druene. Her er skiferen grålig med innslag av kalk, og gir litt mindre kraft enn henholdsvis den rødlige og blålige skiferen.

Heymann-Löwenstein velger altså å ekstremseparere parsellene sine. Når vi vet hvor små de er, her snakkes det ikke om hektar men om mål og knapt nok det, og i tillegg at topografien i samarbeid med vinmakeren selv sørger for lav avkastning, sier det seg selv at volum er ekstremt lave. Heymann-Löwensteins viner er veldig ettertraktete både i Tyskland og på eksportmarkedet.

Stor portefølje
Likevel er omtrent hele porteføljen tilgjengelig her i Norge, om ikke på polet, så i alle fall til restaurantmarkedet. Og de som er så heldige å ha fått plass på det som må kunne kalles årets største vinsmaking, i hvert fall for alle rieslingfreaks, får smake alle!

Her er tre av de andre som alle kan få med seg:
Riesling Röttgen 2004 (50410) kommer fra rødlig jernholdig skiferjordsmonn i litt slakere skråninger som er mer sørøstvendt og dermed ikke så solfylte. Men den er også en perle med stor rikdom.
Riesling Stolzenberg 2004 (50411) er om ikke motsatsen, så et langt slankere og mer klassisk rieslinguttrykk.

Og selv om Riesling Von Blauem Schiefer 2005 (50404) ikke kommer fra én enkelt vinmark, men fra terrasserte vinmarker med blåskifer, og dermed skiller seg ut fra de øvrige, er den en usedvanlig flott hvitvin med et langt liv foran seg.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her