Ekte slottsvin på boks

De fleste boksviner er uten klar identitet, skapt for å tilfredsstille et bredt publikum. Ukens vin i boks har en noe mer fornem bakgrunn og går utenpå de fleste andre i samme innpakning. Dessuten er den en kjempegod matvin.

Robert Vic Rabbit Red Selection 2012 (45840) er sin opprinnelse verdig. Produsent er Domaine Robert Vic med tilhold i det vakkert restaurerte middelalderslottet (begynnelsen av 1200-tallet) på eiendommen Les Preignes les Vieux som også omfatter 160 hektar vinmarker.

Ukens vin er nemlig en svært kraftig boksvin av nøyaktig samme kvalitet som den du får i flaske ( Domaine Robert Vic Cuvée Sélection 2012 (31930) ). Og selv i konkurranse med andre flaskeviner under hundrelappen gjør den seg bemerket. Så her snakker vi om ikke mindre enn et usedvanlig godt kjøp enten du velger den ene eller andre varianten. Dessuten skiller den seg fra de fleste billigviner ved at den tjener på å luftes litt før servering. Derfor kan det være lurt å tappe eller helle den over på en karaffel, hvilket jo er mye hyggeligere å sette på bordet enn en boks.

Cuvée Selection 2001 byr på en svært tett og mørk farge. Kraftig nærmest animalsk duft med snev av blod og mørke skogsbær, jordsmonn og urter hvilket er så typisk for rødvinene fra denne enorme regionen i Sør-Frankrike. Og som er blitt så umåtelig populær her til lands. Faktisk var 3 av de 10 mest solgte på polet (tall fra 2001) fra Languedoc, og Cuvée Selection i flaske ble nummer 29.

Smaken følger opp duften med utrolig sjarmerende bærfruktighet i retning solbær og bjørnebær. Masse sødme, fine fruktsyrer og gode tanniner. Avslutningen er lett bitter. En klar matvin til saftig grillet og gjerne krydret kjøtt eller lett modne oster. Kan også nytes alene for de som liker ekstra smakskraft i glasset.

Vinen har betegnelsen Vin du Pays d´Oc hvilket skyldes av de tradisjonelle druene grenache, cinsault og syrah har fått følge av en smule merlot. Jordsmonnet er skrint, av vulkansk type. Det gir god drenering for den begrensede mengde nedbør som kommer i løpet av vekstsesongen. Domaine Robert Vic arbeider dessuten for å holde avlingene nede for å oppnå god konsentrasjon i den ferdige vinen. I dette varme klimaet oppnås dessuten relativt høy alkohol, 13 prosent, men ukens vin bærer den svært godt.

Også produsentens hvite vin i samme priskategori, Dom. Robert Vic Cuvée Séléction Blanc 2005 (31939) er svært balansert og et meget godt kjøp. Druemiksen er i første rekke den sørfranske vermentino som gir krydret og smaksrik vin på disse breddegrader med innslag av sauvignon blanc og colombard som er med på å løfte friskheten.

Les Preignes les Vieux som har vært i Vic-familiens eie siden 1905, er for øvrig en liten perle i seg selv. Og verd et besøk for dem som planlegger en tur innom de kantene enten det er høst-, påske- eller sommerferien det er snakk om. Middelhavet og dets strender ligger bare et steinkast fra vinmarkene. Den lille men flotte ridderborgen er en attraksjon for så vel små som store. Dessuten er det selvsagt muligheter for å smake vin som ikke er i salg i Norge til stede for de største i reisefølget.  
 
Og trenger du overnatting, er Bill & Bens minihotell et engelskspråklig og rimelig alternativ. Sjekk sidene deres her . Ben lager dessuten utmerket mat, mye bedre enn gjennomsnittet for områdets restauranter. Selv om det finnes unntak. Det største er en av Frankrikes aller beste restauranter med tre Michelin-stjerner, Jardin des Sens (sansenes hage) i Montpellier som drives av tvillingbrødrene Jacques og Laurent Pourcel. Men der bør du være tidlig ute med bordbestilling, og det kan du gjøre her: jds@mnet.fr eller pr telefon 00 33 4 99 58 38 38! Et annet nesten like fantastisk unntak, men langt rimeligere, er Mimosa som ligger i landsbyen Saint-Guiraud en halv times kjøring oppi fjellene med nydelig utsikt utover Languedocs vinmarker.
Vel verd turen. Her kan du lese mer .
Mimosas telefonnummer er: 00 33 4 67 96 67 96. E-post: le.mimosa@free.fr

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
(rød i boks)
(rød i flaske)
(hvit i flaske)
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
 
Foto: Jan H. Amundsen og Roger Kolbu.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen