Eminent, men langt fra grå

Silvaner er en relativt sjelden drue i pollista. Men nå har du muligheten til å bli kjent med det aller beste, og det til svært gunstige priser.
Aase E. Jacobsen
27 August 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Franken er nærmest synonymt med silvaner, i hvert fall får denne druen mer oppmerksomhet enn riesling, selv om det lages veldig mye god vin der av denne druen også. Silvaner feirer nå 350 års jubileum for sin dokumenterte tilstedeværelse i Franken. Druesorten som har vist seg å være en kryssing mellom traminer og en lokal østerriksk sort, kom da også til Franken fra Østerrike.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

I vinmarkene rundt Würzburg og nabobyene trives druen ekstra godt i de forskjellige jordsmonnene som alle har det til felles at de ble dannet for mellom 210-280 millioner år siden, av sandstein, fossilholdig kalk og gipsholdig keuper-mergel. Silvaner er på samme måte som riesling en drue som i stor grad reflekterer og får karakter av jordsmonnet.

Fossilrikt jordsmonn
Derfor har silvaner sågar fått sitt eget symposium, Internationaler Silvaner Symposium i Würzburg, som i år finner sted 10.-13. september. Denne store smakingen er manna for silvanernerdene, og de er det faktisk en del av i Tyskland. For alle andre gir den en unik mulighet til å bli kjent med de mange uttrykkene denne druen kan ha. For silvaners renommé har ikke alltid vært det beste. Det er særlig knyttet til det faktum at den var Tysklands mest utbredte vinsort frem til 1970-tallet.

Würzburg er hovedstaden i Franken, og Würzburger Stein er dens mest berømte vinmark. Det skyldes ikke bare den unike beliggenheten langs elven Main under byens imponerende barokke palass. For det er først og fremst det fossilrike kalkjordsmonnet i kombinasjon med plassering i forhold til sol og vind samt bratthenget som gjør vinmarken unik. Og som gir viner som varer svært lenge.

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Grosses Gewächs 2007 (51395) er en veldig god representant for Stein. Fyldig og mineralsk med strålende syre og intenst lime- og krydderpreg. En vin som bør dekanteres i dag og som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Vrien flaske
Et knallkjøp for kjelleren som dessverre er snart utsolgt, men som fra 5. september erstattes av Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese Trocken GG 2009 (80358) og blir tilgjengelig i de fleste polutsalg. Så det kan lønne seg å stå tidlig opp den lørdagen, for dette er et røverkjøp.

En noe "sværere" vin, men så kommer den fra en helt annen vinmark, Julius-Echter-Berg i Iphofen som er i en sørvendt bratt skråning og med en form som en kjele. På toppen av skråningen ligger en skog som beskytter mot den kalde nordavinden. Dessuten sørger det gråbrune keuper-jordsmonnet for å magasinere maksimalt med varme. Vår vin har da også 14 prosent alkohol, uten at det plager den nevneverdig. Den fossilrike grønne sandsteinen som er unik for denne vinmarken gir vinene en intens mineralkarakter og samtidig et godt lagringspotensial.

Disse lagringsvinene kommer begge i den tradisjonelle bocksbeutel, "dessverre" må det være lov å si, siden flasken er så lite egnet for de flestes vinhyller. Men får du først dilla på Franken-viner, finner du alltids en løsning. Juliusspital, et av de to tidligere sykehusene i Würzburg, har dessuten de vakreste flaskene med sin karakteristiske etikett.

Kraftig og intens
Escherndorf som ligger 25 km unna, har sin egen gullklump, eller Lump som den heter. Denne vinmarken gir veldig intense viner med høy modning takket være sørvendt posisjon, bratthenget og kjeleformen som sørger for å holde alle kalde nordvinder unna. Jordmonnet er den samme fossilkalken med innslag av keupermergel.

Horst Sauer er konge på denne haugen og byr på en svært vellykket smakebit på denne vinmarkens potensial. Sauer Silvaner Eschendorfer Lump Spätlese Trocken 2007 er et veldig godt eksempel på hvor kraftig silvaner kan bli under perfekte forhold. Fast og krydret og med utviklingsmuligheter i minst tolv år til. 2007-utgaven er strålende, men er på vei til å bli erstattet av 2008 som er noe slankere, men like fullt en flott og svært lagringsdyktig vin.

Men Franken-silvaner er ikke alltid så intens som denne. Det finnes også alternativer i en rimeligere prisklasse.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid
Dagens rett

Rester etter lutefiskmiddagen blir et nytt festmåltid

Det gjør ingenting om du beregner for mye lutefisk når restene kan bli noe så godt som denne ertesuppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her