Drikke
Eminent, men langt fra grå
Foto: (TomekD76)

Eminent, men langt fra grå

Silvaner er en relativt sjelden drue i pollista. Men nå har du muligheten til å bli kjent med det aller beste, og det til svært gunstige priser.
27 August 2009 - 02:01

Franken er nærmest synonymt med silvaner, i hvert fall får denne druen mer oppmerksomhet enn riesling, selv om det lages veldig mye god vin der av denne druen også. Silvaner feirer nå 350 års jubileum for sin dokumenterte tilstedeværelse i Franken. Druesorten som har vist seg å være en kryssing mellom traminer og en lokal østerriksk sort, kom da også til Franken fra Østerrike.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

I vinmarkene rundt Würzburg og nabobyene trives druen ekstra godt i de forskjellige jordsmonnene som alle har det til felles at de ble dannet for mellom 210-280 millioner år siden, av sandstein, fossilholdig kalk og gipsholdig keuper-mergel. Silvaner er på samme måte som riesling en drue som i stor grad reflekterer og får karakter av jordsmonnet.

Fossilrikt jordsmonn
Derfor har silvaner sågar fått sitt eget symposium, Internationaler Silvaner Symposium i Würzburg, som i år finner sted 10.-13. september. Denne store smakingen er manna for silvanernerdene, og de er det faktisk en del av i Tyskland. For alle andre gir den en unik mulighet til å bli kjent med de mange uttrykkene denne druen kan ha. For silvaners renommé har ikke alltid vært det beste. Det er særlig knyttet til det faktum at den var Tysklands mest utbredte vinsort frem til 1970-tallet.

Würzburg er hovedstaden i Franken, og Würzburger Stein er dens mest berømte vinmark. Det skyldes ikke bare den unike beliggenheten langs elven Main under byens imponerende barokke palass. For det er først og fremst det fossilrike kalkjordsmonnet i kombinasjon med plassering i forhold til sol og vind samt bratthenget som gjør vinmarken unik. Og som gir viner som varer svært lenge.

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Grosses Gewächs 2007 (51395) er en veldig god representant for Stein. Fyldig og mineralsk med strålende syre og intenst lime- og krydderpreg. En vin som bør dekanteres i dag og som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Vrien flaske
Et knallkjøp for kjelleren som dessverre er snart utsolgt, men som fra 5. september erstattes av Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese Trocken GG 2009 (80358) og blir tilgjengelig i de fleste polutsalg. Så det kan lønne seg å stå tidlig opp den lørdagen, for dette er et røverkjøp.

En noe "sværere" vin, men så kommer den fra en helt annen vinmark, Julius-Echter-Berg i Iphofen som er i en sørvendt bratt skråning og med en form som en kjele. På toppen av skråningen ligger en skog som beskytter mot den kalde nordavinden. Dessuten sørger det gråbrune keuper-jordsmonnet for å magasinere maksimalt med varme. Vår vin har da også 14 prosent alkohol, uten at det plager den nevneverdig. Den fossilrike grønne sandsteinen som er unik for denne vinmarken gir vinene en intens mineralkarakter og samtidig et godt lagringspotensial.

Disse lagringsvinene kommer begge i den tradisjonelle bocksbeutel, "dessverre" må det være lov å si, siden flasken er så lite egnet for de flestes vinhyller. Men får du først dilla på Franken-viner, finner du alltids en løsning. Juliusspital, et av de to tidligere sykehusene i Würzburg, har dessuten de vakreste flaskene med sin karakteristiske etikett.

Kraftig og intens
Escherndorf som ligger 25 km unna, har sin egen gullklump, eller Lump som den heter. Denne vinmarken gir veldig intense viner med høy modning takket være sørvendt posisjon, bratthenget og kjeleformen som sørger for å holde alle kalde nordvinder unna. Jordmonnet er den samme fossilkalken med innslag av keupermergel.

Horst Sauer er konge på denne haugen og byr på en svært vellykket smakebit på denne vinmarkens potensial. Sauer Silvaner Eschendorfer Lump Spätlese Trocken 2007 er et veldig godt eksempel på hvor kraftig silvaner kan bli under perfekte forhold. Fast og krydret og med utviklingsmuligheter i minst tolv år til. 2007-utgaven er strålende, men er på vei til å bli erstattet av 2008 som er noe slankere, men like fullt en flott og svært lagringsdyktig vin.

Men Franken-silvaner er ikke alltid så intens som denne. Det finnes også alternativer i en rimeligere prisklasse.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her