Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Eminent, men langt fra grå

Silvaner er en relativt sjelden drue i pollista. Men nå har du muligheten til å bli kjent med det aller beste, og det til svært gunstige priser.
Aase E. Jacobsen
27 August 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Franken er nærmest synonymt med silvaner, i hvert fall får denne druen mer oppmerksomhet enn riesling, selv om det lages veldig mye god vin der av denne druen også. Silvaner feirer nå 350 års jubileum for sin dokumenterte tilstedeværelse i Franken. Druesorten som har vist seg å være en kryssing mellom traminer og en lokal østerriksk sort, kom da også til Franken fra Østerrike.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

I vinmarkene rundt Würzburg og nabobyene trives druen ekstra godt i de forskjellige jordsmonnene som alle har det til felles at de ble dannet for mellom 210-280 millioner år siden, av sandstein, fossilholdig kalk og gipsholdig keuper-mergel. Silvaner er på samme måte som riesling en drue som i stor grad reflekterer og får karakter av jordsmonnet.

Fossilrikt jordsmonn
Derfor har silvaner sågar fått sitt eget symposium, Internationaler Silvaner Symposium i Würzburg, som i år finner sted 10.-13. september. Denne store smakingen er manna for silvanernerdene, og de er det faktisk en del av i Tyskland. For alle andre gir den en unik mulighet til å bli kjent med de mange uttrykkene denne druen kan ha. For silvaners renommé har ikke alltid vært det beste. Det er særlig knyttet til det faktum at den var Tysklands mest utbredte vinsort frem til 1970-tallet.

Würzburg er hovedstaden i Franken, og Würzburger Stein er dens mest berømte vinmark. Det skyldes ikke bare den unike beliggenheten langs elven Main under byens imponerende barokke palass. For det er først og fremst det fossilrike kalkjordsmonnet i kombinasjon med plassering i forhold til sol og vind samt bratthenget som gjør vinmarken unik. Og som gir viner som varer svært lenge.

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Grosses Gewächs 2007 (51395) er en veldig god representant for Stein. Fyldig og mineralsk med strålende syre og intenst lime- og krydderpreg. En vin som bør dekanteres i dag og som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Vrien flaske
Et knallkjøp for kjelleren som dessverre er snart utsolgt, men som fra 5. september erstattes av Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese Trocken GG 2009 (80358) og blir tilgjengelig i de fleste polutsalg. Så det kan lønne seg å stå tidlig opp den lørdagen, for dette er et røverkjøp.

En noe "sværere" vin, men så kommer den fra en helt annen vinmark, Julius-Echter-Berg i Iphofen som er i en sørvendt bratt skråning og med en form som en kjele. På toppen av skråningen ligger en skog som beskytter mot den kalde nordavinden. Dessuten sørger det gråbrune keuper-jordsmonnet for å magasinere maksimalt med varme. Vår vin har da også 14 prosent alkohol, uten at det plager den nevneverdig. Den fossilrike grønne sandsteinen som er unik for denne vinmarken gir vinene en intens mineralkarakter og samtidig et godt lagringspotensial.

Disse lagringsvinene kommer begge i den tradisjonelle bocksbeutel, "dessverre" må det være lov å si, siden flasken er så lite egnet for de flestes vinhyller. Men får du først dilla på Franken-viner, finner du alltids en løsning. Juliusspital, et av de to tidligere sykehusene i Würzburg, har dessuten de vakreste flaskene med sin karakteristiske etikett.

Kraftig og intens
Escherndorf som ligger 25 km unna, har sin egen gullklump, eller Lump som den heter. Denne vinmarken gir veldig intense viner med høy modning takket være sørvendt posisjon, bratthenget og kjeleformen som sørger for å holde alle kalde nordvinder unna. Jordmonnet er den samme fossilkalken med innslag av keupermergel.

Horst Sauer er konge på denne haugen og byr på en svært vellykket smakebit på denne vinmarkens potensial. Sauer Silvaner Eschendorfer Lump Spätlese Trocken 2007 er et veldig godt eksempel på hvor kraftig silvaner kan bli under perfekte forhold. Fast og krydret og med utviklingsmuligheter i minst tolv år til. 2007-utgaven er strålende, men er på vei til å bli erstattet av 2008 som er noe slankere, men like fullt en flott og svært lagringsdyktig vin.

Men Franken-silvaner er ikke alltid så intens som denne. Det finnes også alternativer i en rimeligere prisklasse.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her