Drikke
Eminent, men langt fra grå
Foto: (TomekD76)

Eminent, men langt fra grå

Silvaner er en relativt sjelden drue i pollista. Men nå har du muligheten til å bli kjent med det aller beste, og det til svært gunstige priser.
27 August 2009 - 02:01

Franken er nærmest synonymt med silvaner, i hvert fall får denne druen mer oppmerksomhet enn riesling, selv om det lages veldig mye god vin der av denne druen også. Silvaner feirer nå 350 års jubileum for sin dokumenterte tilstedeværelse i Franken. Druesorten som har vist seg å være en kryssing mellom traminer og en lokal østerriksk sort, kom da også til Franken fra Østerrike.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

I vinmarkene rundt Würzburg og nabobyene trives druen ekstra godt i de forskjellige jordsmonnene som alle har det til felles at de ble dannet for mellom 210-280 millioner år siden, av sandstein, fossilholdig kalk og gipsholdig keuper-mergel. Silvaner er på samme måte som riesling en drue som i stor grad reflekterer og får karakter av jordsmonnet.

Fossilrikt jordsmonn
Derfor har silvaner sågar fått sitt eget symposium, Internationaler Silvaner Symposium i Würzburg, som i år finner sted 10.-13. september. Denne store smakingen er manna for silvanernerdene, og de er det faktisk en del av i Tyskland. For alle andre gir den en unik mulighet til å bli kjent med de mange uttrykkene denne druen kan ha. For silvaners renommé har ikke alltid vært det beste. Det er særlig knyttet til det faktum at den var Tysklands mest utbredte vinsort frem til 1970-tallet.

Würzburg er hovedstaden i Franken, og Würzburger Stein er dens mest berømte vinmark. Det skyldes ikke bare den unike beliggenheten langs elven Main under byens imponerende barokke palass. For det er først og fremst det fossilrike kalkjordsmonnet i kombinasjon med plassering i forhold til sol og vind samt bratthenget som gjør vinmarken unik. Og som gir viner som varer svært lenge.

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Grosses Gewächs 2007 (51395) er en veldig god representant for Stein. Fyldig og mineralsk med strålende syre og intenst lime- og krydderpreg. En vin som bør dekanteres i dag og som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Vrien flaske
Et knallkjøp for kjelleren som dessverre er snart utsolgt, men som fra 5. september erstattes av Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese Trocken GG 2009 (80358) og blir tilgjengelig i de fleste polutsalg. Så det kan lønne seg å stå tidlig opp den lørdagen, for dette er et røverkjøp.

En noe "sværere" vin, men så kommer den fra en helt annen vinmark, Julius-Echter-Berg i Iphofen som er i en sørvendt bratt skråning og med en form som en kjele. På toppen av skråningen ligger en skog som beskytter mot den kalde nordavinden. Dessuten sørger det gråbrune keuper-jordsmonnet for å magasinere maksimalt med varme. Vår vin har da også 14 prosent alkohol, uten at det plager den nevneverdig. Den fossilrike grønne sandsteinen som er unik for denne vinmarken gir vinene en intens mineralkarakter og samtidig et godt lagringspotensial.

Disse lagringsvinene kommer begge i den tradisjonelle bocksbeutel, "dessverre" må det være lov å si, siden flasken er så lite egnet for de flestes vinhyller. Men får du først dilla på Franken-viner, finner du alltids en løsning. Juliusspital, et av de to tidligere sykehusene i Würzburg, har dessuten de vakreste flaskene med sin karakteristiske etikett.

Kraftig og intens
Escherndorf som ligger 25 km unna, har sin egen gullklump, eller Lump som den heter. Denne vinmarken gir veldig intense viner med høy modning takket være sørvendt posisjon, bratthenget og kjeleformen som sørger for å holde alle kalde nordvinder unna. Jordmonnet er den samme fossilkalken med innslag av keupermergel.

Horst Sauer er konge på denne haugen og byr på en svært vellykket smakebit på denne vinmarkens potensial. Sauer Silvaner Eschendorfer Lump Spätlese Trocken 2007 er et veldig godt eksempel på hvor kraftig silvaner kan bli under perfekte forhold. Fast og krydret og med utviklingsmuligheter i minst tolv år til. 2007-utgaven er strålende, men er på vei til å bli erstattet av 2008 som er noe slankere, men like fullt en flott og svært lagringsdyktig vin.

Men Franken-silvaner er ikke alltid så intens som denne. Det finnes også alternativer i en rimeligere prisklasse.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet
+
Tester

Nytt brennevin spesialpol: Sterkt så det holder, men også med kompleksitet

Nåe nesten alt er cask strength og nærmere den øvre grensen på 60 prosent, må du ha vannmugga klar. Men først må du stille seg i kø den 11. september.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet
+
Godbiter i pollisten

Se etter denne godbiten neste gang du er innom polet

For den er et av de beste kjøpene i sin prisklasse med fast plass i de 60+ største polutsalgene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du september-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Vi tar turen til Veneto, Romagna, Slovenia, Østerrike og København.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her