Drikke
Eminent, men langt fra grå
Foto: (TomekD76)

Eminent, men langt fra grå

Silvaner er en relativt sjelden drue i pollista. Men nå har du muligheten til å bli kjent med det aller beste, og det til svært gunstige priser.
27 August 2009 - 01:01

Franken er nærmest synonymt med silvaner, i hvert fall får denne druen mer oppmerksomhet enn riesling, selv om det lages veldig mye god vin der av denne druen også. Silvaner feirer nå 350 års jubileum for sin dokumenterte tilstedeværelse i Franken. Druesorten som har vist seg å være en kryssing mellom traminer og en lokal østerriksk sort, kom da også til Franken fra Østerrike.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

I vinmarkene rundt Würzburg og nabobyene trives druen ekstra godt i de forskjellige jordsmonnene som alle har det til felles at de ble dannet for mellom 210-280 millioner år siden, av sandstein, fossilholdig kalk og gipsholdig keuper-mergel. Silvaner er på samme måte som riesling en drue som i stor grad reflekterer og får karakter av jordsmonnet.

Fossilrikt jordsmonn
Derfor har silvaner sågar fått sitt eget symposium, Internationaler Silvaner Symposium i Würzburg, som i år finner sted 10.-13. september. Denne store smakingen er manna for silvanernerdene, og de er det faktisk en del av i Tyskland. For alle andre gir den en unik mulighet til å bli kjent med de mange uttrykkene denne druen kan ha. For silvaners renommé har ikke alltid vært det beste. Det er særlig knyttet til det faktum at den var Tysklands mest utbredte vinsort frem til 1970-tallet.

Würzburg er hovedstaden i Franken, og Würzburger Stein er dens mest berømte vinmark. Det skyldes ikke bare den unike beliggenheten langs elven Main under byens imponerende barokke palass. For det er først og fremst det fossilrike kalkjordsmonnet i kombinasjon med plassering i forhold til sol og vind samt bratthenget som gjør vinmarken unik. Og som gir viner som varer svært lenge.

Juliusspital Würzburger Stein Silvaner Trocken Grosses Gewächs 2007 (51395) er en veldig god representant for Stein. Fyldig og mineralsk med strålende syre og intenst lime- og krydderpreg. En vin som bør dekanteres i dag og som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Vrien flaske
Et knallkjøp for kjelleren som dessverre er snart utsolgt, men som fra 5. september erstattes av Juliusspital Iphöfer Julius-Echter-Berg Silvaner Spätlese Trocken GG 2009 (80358) og blir tilgjengelig i de fleste polutsalg. Så det kan lønne seg å stå tidlig opp den lørdagen, for dette er et røverkjøp.

En noe "sværere" vin, men så kommer den fra en helt annen vinmark, Julius-Echter-Berg i Iphofen som er i en sørvendt bratt skråning og med en form som en kjele. På toppen av skråningen ligger en skog som beskytter mot den kalde nordavinden. Dessuten sørger det gråbrune keuper-jordsmonnet for å magasinere maksimalt med varme. Vår vin har da også 14 prosent alkohol, uten at det plager den nevneverdig. Den fossilrike grønne sandsteinen som er unik for denne vinmarken gir vinene en intens mineralkarakter og samtidig et godt lagringspotensial.

Disse lagringsvinene kommer begge i den tradisjonelle bocksbeutel, "dessverre" må det være lov å si, siden flasken er så lite egnet for de flestes vinhyller. Men får du først dilla på Franken-viner, finner du alltids en løsning. Juliusspital, et av de to tidligere sykehusene i Würzburg, har dessuten de vakreste flaskene med sin karakteristiske etikett.

Kraftig og intens
Escherndorf som ligger 25 km unna, har sin egen gullklump, eller Lump som den heter. Denne vinmarken gir veldig intense viner med høy modning takket være sørvendt posisjon, bratthenget og kjeleformen som sørger for å holde alle kalde nordvinder unna. Jordmonnet er den samme fossilkalken med innslag av keupermergel.

Horst Sauer er konge på denne haugen og byr på en svært vellykket smakebit på denne vinmarkens potensial. Sauer Silvaner Eschendorfer Lump Spätlese Trocken 2007 er et veldig godt eksempel på hvor kraftig silvaner kan bli under perfekte forhold. Fast og krydret og med utviklingsmuligheter i minst tolv år til. 2007-utgaven er strålende, men er på vei til å bli erstattet av 2008 som er noe slankere, men like fullt en flott og svært lagringsdyktig vin.

Men Franken-silvaner er ikke alltid så intens som denne. Det finnes også alternativer i en rimeligere prisklasse.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllingfileten med godsaker
Dagens rett
Kyllingfilet fylt med krydder og ost

Fyll kyllingfileten med godsaker

Gjør kyllingfileten sommerlekker med sesongens friske grønnsaker. Med denne oppskriften og drikkeforslaget er du på sikker grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her