Drikke
En slik rødvin gjør vinteren levelig

En slik rødvin gjør vinteren levelig

Den er mørk og fyldig og med en smak av varmere breddegrader. Akkurat det som trengs nå i januar.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2015 - 06:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Alliance Minervois Naturallis 2012 (18333)smaker veldig godt av mørke søte og friske bær, er varm og god med fint tanninbitt. Den er topp følge til gode retter med storfe, and eller lam. Og fungerer dessuten til ovnsstekte retter.

Prøv denne smaksbomben av en rett til

Den er sågar å finne i absolutte alle polutsalg - så nært som to.

Kraftig kvalitetsheving

Vi snakker ellers om et godt stykke håndverk samt en vin med god karakter og ikke minst avtrykk fra vokststedet.

Produsenten er en gruppe kooperativer med 600 medlemmer og 3000 hektar, som slo seg sammen for i 2008 for å stå sterkere i et stadig tøffere vinmarked. Den sørfranske vinregionen Languedoc-Roussillon har vært under stort press i lang tid og bare de dyktigste overlever.

Som kooperativfellesskapet Alliance Minervois i det indre av denne langstrakte regionen. Jeg var selv på et av mine aller første vinbesøk innom ett av dem i 1980. Det var ikke kvaliteten på vinen som var attraksjonen den gang, heller den lave prisen på vinen. Såkalt «trestjerners» oppkalt etter de tre stjernene på flaskehalsen. Gunstig for studentøkønomien, men ikke for dagen derpå.

Perfekte forhold

Bruken av alskens kjemikalier i både vinmark og vinkjeller får (sammen med mengden vin) ta skylden for hangoveren.

Les mer om hvor ille det stod til i denne vinregionen

Avstanden til dagens vinkvalitet er formidabel. Ukens vin kommer nemlig fra Alliance Minervois’ økologiske avdeling med beliggenhet i underområdet (egentlig landsbyen) La Liviniere.

Det er Minervois’ grand cru – uten at det reflekteres i prisen. Fortsatt er Languedoc kilde til noen av Frankrikes beste kjøp.

Les mer om Minervois

Druene dyrkes under ideelle forhold. Jordsmonnet er som skapt for vinstokker, med sin miks av kalkstein, kalk- og leirjord samt skifer. Høyden over havet og den konstante brisen fra så vel havet som fra fjellene i nord sørger for god ventilasjon i et ellers solrikt klima.

 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her