Drikke
En solid smak av Provence

En solid smak av Provence

Disse vinene gir Provence-følelsen også for den som skal tilbringe ferien i Norge.
Aase E. Jacobsen
27 Juni 2012 - 06:00

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Provence er først og fremst drømmen om utemåltider i lange lune kvelder hvor middelhavsretter skylles ned av lys og lettdrikkelig rosévin. Ch. de Roquefort Corail 2013 (97771) har alt som skal til og enda mer til å følge det meste av sommerlig føde. Den er svært så elegant og delikat med veldig god frukt og fin friskhet.

Biodynami + gamle vinstokker

Årsaken til at denne roséen hevder seg så godt blant Provence-roséene, er at råvarene kommer fra relativt høytliggende vinmarker, ved 380 m.o.h., hvor druene høstes noe senere. Middelhavet er bare fem kilometer unna og bidrar også positivt til å ventilere når det er som varmest. Parsellene som gir druer til roséen er nordøst- og østvendte hvilket også forsinker modningsprosessen.

Jordsmonnet er for øvrig steinete med kalk og leire som base som er en gunstig miks for druer som skal gi syrefrisk vin under den stekende Provence-sola. Dessuten arbeider produsenten Raimond de Villeneuve på Ch. de Roquefort biodynamisk i sine vinmarker hvilket innebærer naturlig lavere avling og dermed god konsentrasjon. På Ch. de Roquefort ligger avlingen på 57 hl/ha. I tillegg er en tredel av vinstokkene mer enn 40 år gamle, og kvalifiserer for «vieilles vignes», noe som fungerer svært godt sammen med biodynami.

Moderat alkohol

Vingården på 20 hektar ligger rett utenfor Provences grand cru, Bandol. Derfor koster også de Villeneuves rosé mindre enn disse. Men kvaliteten er like høy.

Han lager også en hvitvin av druen clairette, Ch. de Roquefort Petit Salé 2012 (97770) som er en like interessant vin som roséen. Mineralsk og med god fruktkarakter – et supert hvitt alternativ til sommermenyen. Druene kommer fra en parsell på 3 hektar plantet i 1954, som er vest- og nordvestvendt og høstes enda senere enn druene til roséen. Dette til tross er alkoholnivået moderat, 12 prosent.

Historisk drue

Clairette, eller petit salé (den lille salte) som den heter lokalt, er for øvrig en druesort som er typisk for området, og som hadde sin storhetsperiode på 1600- og 1700-tallet. Den er fortsatt av en viss betydning, men opptrer sjelden alene. Det er fordi den oksiderer lett og om den plukkes ved full modning, har den gjerne for lav syre og høy alkohol. Det er det tykke skallet som gjør at den modner sent.

Hos Ch. de Roquefort er det imidlertid kjølig nok til at clairette oppnår god balanse, hvilket vinen dokumenterer på en utmerket måte. Men mange steder plukkes den tidlig for å beholde mest mulig syrefriskhet, blant annet for bobleappellasjonen Crémant de Die, en sjelden fugl i det primært røde Rhône.
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her