Godbiter i pollisten
Få en ny favoritt fra Australia

Få en ny favoritt fra Australia

Margaret River har fått langt bedre representasjon på polet denne måneden. Dette er min favoritt.
Aase E. Jacobsen
26 Januar 2017 - 11:57
Bilde: (c) 2015 Calle Huth

Domaine Naturaliste stiller med tre nye viner, hvor én også er i basisutvalget, som et begrenset parti.

Dette er nyhetene fra Margaret River i januar

Domaine Naturaliste Artus Chardonnay 2015 er en lekkerbisken med virkelig flott frukt. En vin som prismessig nærmer seg Burgund på village-nivå. Hvilket er forståelig all den tid vi snakker om små volum og høy grad av håndverk.

Fra produsentens nettbutikk koster vinen lokalt 280 NOK, så de norske prisene er faktisk gunstige.

Bak Domaine Naturaliste står Bruce Dukes som er som så mange av sine australske kolleger en såkalt flying winemaker, men som siden 2000 har sin egen geskjeft. Hans teoretiske bakgrunn er innen miljøvitenskap. Derfor jobber han etter en holistisk filosofi med minste mulige miljøavtrykk i framstillingen.

Les mer om øko-trenden i Australia

Det er av den grunn et mulig paradoks å sende vinene til den andre siden av kloden. Men beregninger utført av et spansk institutt viser at selve transporten utgjør under en tidel av det totale karbonavtrykket fra hver flaske vin (som er 1,2144 kg CO2-ekvivalenter - til sammenligning tilsvarer 1 kilo avispapir 0,7 CO2-ekvivalenter). Derfor er ikke vin fra den andre siden av kloden særlig mer belastende enn en fra Europa og spesielt ikke siden langtransport gjøres sjøveien. Og i hvert fall ikke siden framstillingen for Domaine Naturalistes tilfelle gir minst mulig avtrykk. 

Jeg er i hvert fall glad for at det er mulig å få også slike toppviner fra Australias mindre kjente områder i nærmeste polutsalg. Så får jeg heller kutte CO2 på annen måte. For eksempel ved å spise mindre kjøtt og fisk og mer grønnsaker

Margaret River et pionerer på øko-området

Litt mer tilgjengelig prismessig er Bruces røde viner, særlig Discovery Cabernet Sauvignon 2014, men også Rebus Wilyabrup Cabernet Sauvignon 2015.

Bruce Dukes i vinkjelleren.

Den siste har litt tydeligere eikepreg, men for begge er eiken godt integrert. Den leskende frukten, friskheten og integrerte sødmen har begge felles og er verdige representanter for Margaret River-cabernet.

Naboområdet Pemberton er enda mindre kjent

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener
Ukens drink

Når du blander norske jordbær i en caipirinha, møtes det beste fra to verdener

Caipirinha er Brasils nasjonaldrink - og derfor velegnet for sommersesongen. Med norske jordbær blir smaken sublim.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her