Godbiter i pollisten
Få en ny favoritt fra Australia

Få en ny favoritt fra Australia

Margaret River har fått langt bedre representasjon på polet denne måneden. Dette er min favoritt.
Aase E. Jacobsen
26 Januar 2017 - 11:57
Bilde: (c) 2015 Calle Huth

Domaine Naturaliste stiller med tre nye viner, hvor én også er i basisutvalget, som et begrenset parti.

Dette er nyhetene fra Margaret River i januar

Domaine Naturaliste Artus Chardonnay 2015 er en lekkerbisken med virkelig flott frukt. En vin som prismessig nærmer seg Burgund på village-nivå. Hvilket er forståelig all den tid vi snakker om små volum og høy grad av håndverk.

Fra produsentens nettbutikk koster vinen lokalt 280 NOK, så de norske prisene er faktisk gunstige.

Bak Domaine Naturaliste står Bruce Dukes som er som så mange av sine australske kolleger en såkalt flying winemaker, men som siden 2000 har sin egen geskjeft. Hans teoretiske bakgrunn er innen miljøvitenskap. Derfor jobber han etter en holistisk filosofi med minste mulige miljøavtrykk i framstillingen.

Les mer om øko-trenden i Australia

Det er av den grunn et mulig paradoks å sende vinene til den andre siden av kloden. Men beregninger utført av et spansk institutt viser at selve transporten utgjør under en tidel av det totale karbonavtrykket fra hver flaske vin (som er 1,2144 kg CO2-ekvivalenter - til sammenligning tilsvarer 1 kilo avispapir 0,7 CO2-ekvivalenter). Derfor er ikke vin fra den andre siden av kloden særlig mer belastende enn en fra Europa og spesielt ikke siden langtransport gjøres sjøveien. Og i hvert fall ikke siden framstillingen for Domaine Naturalistes tilfelle gir minst mulig avtrykk. 

Jeg er i hvert fall glad for at det er mulig å få også slike toppviner fra Australias mindre kjente områder i nærmeste polutsalg. Så får jeg heller kutte CO2 på annen måte. For eksempel ved å spise mindre kjøtt og fisk og mer grønnsaker

Margaret River et pionerer på øko-området

Litt mer tilgjengelig prismessig er Bruces røde viner, særlig Discovery Cabernet Sauvignon 2014, men også Rebus Wilyabrup Cabernet Sauvignon 2015.

Bruce Dukes i vinkjelleren.

Den siste har litt tydeligere eikepreg, men for begge er eiken godt integrert. Den leskende frukten, friskheten og integrerte sødmen har begge felles og er verdige representanter for Margaret River-cabernet.

Naboområdet Pemberton er enda mindre kjent

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her