Få øynene opp for madeira

Få øynene opp for madeira

Benytt sjansen til å utvide din smakshorisont. Madeira er en uhyre spennende og kompleks vinstil.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

For en drøy femhundrelapp får du en vin som varer mye lengre enn andre, samtidig som den gir varige smaksinntrykk.

Forandrer seg sakte

Jeg snakker om madeira og  D'Oliveiras Colheita Sercial 1989 (80365) spesielt. Selv om den ikke er veldig gammel, har den allerede mye av de typiske lagrete aromaene som kjennetegner madeira.

Les mer om framstilling av madeira

Til tross for at den ikke er helt tørr, oppleves den som veldig frisk og med god ren fruktighet. En elegant munnfull som passer perfekt når du bare skal nyte eller når du har god spekemat til kveldskosen. Og det er helt åpenbart at flasken jeg fikk smake på polet da denne samme vinen ble lansert i fullsortiment i 2009, ikke var en god representant for denne vinen.

Jeg opplever innimellom flaskevariasjon for vellagret madeira, men det har med korken å gjøre, for madeira er en vin som forandrer seg veldig sakte over tid. Mye saktere enn andre hetviner hvilket skyldes den spesielle og noe hardhendte prosessen. Tertiæraromaene kryper på litt etter litt. Forskjellen på 1989 og en fra 1973 er ikke sjokkerende stor, men Pereira d'Oliveira Verdelho Reserva 1973 (53026) oppleves som mer konsentrert rent aromamessig samtidig som frukten er noe mer tilbaketrukket.

Druetypen avgjør

Den største forskjellen ligger i druetypen. Sercial har i utgangspunktet mindre sødme og gir på grunn av sin uttalte syre en tørrere stil enn for andre madeiraer. Den har et synonym i Portugal, esgana cao, «hundekveler», noe som forteller en del om syrligheten.

Les om sercialvinen fra 1971

Verdelho er litt mer kjøttfull i frukten, men har også en veldig god syrestruktur hvilket gjør den velegnet for lang fatmodning som tilfellet er med madeira.

Utrydningstruet

Den åtte år yngre D'Oliveira Verdelho 1981 (93307) er noe mer sødmefylt og tåler derfor skarpere smaker. Et kult følge til chorizo.

Finn retter med chorizo

En annen veldig tørr madeirastil står den nærmest utryddete druen terrantez for. Den er nå tilgjengelig i to årganger, Pereira d'Oliveira Terrantez 1971 (8274) og D'Oliveiras Colheita Terrantez 1988 (10556) .

Disse vinene egner seg veldig godt til meditasjon foran peisen eller sammen med en god bok. Men også til god spekemat, til consommé, en klassiker, men en sjeldenhet i dag, og til faste, men ikke altfor tørre oster.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

D'Oliveiras Colheita Sercial 1989

Produsent:
Pereira d'Oliveira
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Pris:
749,90 kr
Varenummer:
8036501
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Pereira d'Oliveira Verdelho 1973

Produsent:
Pereira d'Oliveira
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Madeira
Pris:
1 149,00 kr
Varenummer:
5302601
94 Poeng
Les smaksnotatene »

D'Oliveira Verdelho 1981

Produsent:
Pereira d'Oliveira
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Madeira
Pris:
797,70 kr
Varenummer:
93307
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Pereira d´Oliveira Terrantez 1971

Produsent:
Pereira d'Oliveira
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Madeira
Pris:
1 299,90 kr
Varenummer:
827401
91 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen